POSLJEDICA GLOBALNOG ZATOPLJENJA

NE PIŠE NAM SE DOBRO Poplave u Europi bit će sve učestalije

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 30.01.2018. u 11:46

Zagreb, 201016.
Terenska vjezba civilne zasite Ipa Floods Cro 2016. Medjunarodna vjezba iz programa prevencije, pripravnosti i odgovora u slucaju poplava u drzavama Zapadnog Balkana i Turske. Vjezba se odrzala na vise kolacija u Zagrebackoj zupaniji, pod koordinacijom Dusz-a. Na fotografiji: vjezbe na lokaciji jezero Rakitje.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / Ilustracija / CROPIX

 

Poplave će postati sve češće u Europi zbog globalnog zatopljenja i to čak i ako svijet uspije ograničiti rast temperature na 1,5°C, predviđaju znanstvenici u studiji objavljenoj u časopisu Climate.

Autori istraživanja objavljenog u ponedjeljak predviđaju tri scenarija: globalno zatopljenje od +1,5°C do +3°C u odnosu na predindustrijsko doba.

Najoptimističniji scenarij globalnog rasta temperature predviđa kako će se štete izazvane izlijevanjem rijeka u Europi udvostručiti te iznositi približno 15 milijardi eura na godinu, a broj osoba pogođenih tom prirodnom katastrofom rast će za 86 posto, odnosno iznosit će 650.000 osoba na godinu.

Prema najcrnjem scenariju rasta temperature za 3°C, štete će biti 145 posto veće, odnosno 17 milijardi eura na godinu i pogađat će 780.000 ljudi (što znači rast od 123 posto).

Pariški sporazum o klimi iz 2015. godine obvezuje države potpisnice da rast temperature planeta ograniče ispod 2°C u odnosu na predindustrijsko doba, a to znači na 1,5°C.

Zemlje potpisnice obvezale su se smanjiti emisije plinova s učinkom staklenika. Međutim, na temelju obveza koje su države preuzele, planet je bliži rastu od +3°C.

Čak i porast od 1°C dovoljan je da izazove smanjenje ledenih santa, rast razine oceana i veće količine oborina.

Topao zrak sadrži više vlage koja se oslobađa u obliku kiše ili snijega.

Nadalje, urbanizacija dodatno pogoršava učinke poplava, a one su već sada oblik prirodnih katastrofa koje izazivaju najveće materijalne štete u Europi.

Precizne projekcije ritma kojim se događaju klimatske promjene ključne su za smanjenje rizika od tih promjena, upozoravaju znanstvenici.

Studija je potvrdila kako su učinci klimatskih promjena iznimno veliki.

- Naši rezultati pokazuju kako se veliki učinci mogu izbjeći ako se ograniči globalno zagrijavanje ispod najnižeg praga. Međutim, znatan rast opasnosti od poplava predviđa se u Europi čak i u slučaju najoptimističnijeg scenarija, a to je globalno zagrijavanje od +1,5°C - kažu autori studije.

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo