DJECA I RAZVOD

BRUNO ŠIMLEŠA 'Da, u našem društvu se smatra da su djeca primarno majčina briga, ali to treba mijenjati. Ne treba se miriti s pećinskim stavovima'

AUTOR:
  • Jutarnji.hr

 • OBJAVLJENO:
 • 19.06.2017. u 20:00

 • Profimedia, Alamy

  Borba za skrbništvo nad sinom između Milana Popovića i Severine zaoštrila se nakon što je sutkinja nedavno odredila privremnu mjeru po kojoj pjevačica više neće biti stalno sa sinom Aleksandrom, nego će petogodišnjak tjedan dana živjeti s majkom, a tjedan dana s ocem, inače srbijanskim poduzetnikom. Što se tiče ljeta, Aleksandar će po jedan tjedan u srpnju, a jedan u kolovozu provesti s pjevačicom, a ostale tjedne s Popovićem.

  Nakon što je odluka isplivala u javnost na Facebooku je osnovana grupa 'I ja sam majka' u znak podrške Severini Kojić (45), s ciljem pružanja podrške splitskoj pjevačici.

  O razvoda, odgoja, roditeljstva oglasio se i kolumnist Jutarnjeg lista Bruno Šimleša na svojoj službenoj Facebook stranici.

  - Kao terapeut, prošao sam stotine situacija razvoda ili pokušaja da se spasi odnos i sačuva obitelj. Rijetko sam radio s parovima jer su rijetki parovi dovoljno zreli da zajedno potraže pomoć. Najčešće sam radio s odgovornijim roditeljem. Ponekad je to bila majka, a ponekad otac. Nema pravila.

  - Djeca se prečesto koriste kao oružja da se povrijedi partner. Ego neodgovornog roditelja jači je od brige za dobrobit djeteta i onda se događaju svakakve gadosti. I opet, jednako s obje strane. Zdravim roditeljem te ne čini spol, niti činjenica da si dijete nosila 9 mjeseci. Zdravim roditeljem čini te osjećaj svetosti te uloge, aktivna želja da djetetu pružiš sve što možeš, maksimalno ljubavi i pažnje, razumijevanja i prihvaćanja...

  A za to su jednako sposobni i majke i očevi. Točno je da se u našem društvu smatra da su djeca primarno majčina briga, ali to treba mijenjati, a ne miriti se s pećinskim stavovima.

  U nordijskim zemljama nema razlike u podjeli uloga i uopće im ne ide loše. Ajmo ovu situaciju iskoristiti da im se primaknemo. Bar jedan korak... Cilj je da djeca imaju dva ravnopravna roditelja. A ne jednog glavnog, i drugog koji ponekad pomaže. Pa nije vražja kućna pomoćnica, nego roditelj!!! Ajmo bar jedan korak..., napisao je Šimleša na Facebooku.

   

  Izdvajamo