SVJEŽA HRANA UMJESTO TABLETA

Buduće mame: Vitamini za trudnoću su čisto bacanje novca!

Britanski znanstvenici savjetuju da žene u drugom stanju trebaju uzimati samo folnu kiselinu, ostalo po potrebi.
 Pixabay

Da je prenatalna njega - kako za bebu, tako i za mamu - veoma važna, to je neosporno. No, trudnice, upozoravaju britanski znanstvenici, ne bi trebale nasjedati na reklame farmaceutskih kuća i bacati novac na skupe preparate, nego je bolje da taj novac ulože u šarolik izbor svježih namirnica.

Prema najnovijem izvještaju udruženja britanskih ljekara i farmaceuta, kompleksi vitamina i minerala u tabletama za trudnice zapravo su velika laž i obmana koja mjesečno odnosi i po nekoliko stotina kuna, a neće donijeti nikakav napredak ni mami, ni bebi.

Svaka trudnica treba unositi nužne nutrijente, ali sve se to može postići odgovarajućom prehranom, prenosi Independent.

Jedine pilule koje žene u drugom stanju trebaju piti su suplementi folne kiseline jer nje nema dovoljno u regularnoj prehrani. Te tablete nisu skupe, a sprečavaju da se dijete rodi sa spina bifidom, teškim oštećenjem donjeg dijela kralježnice.

Isto tako, bebi je bitno da mama unosi dovoljno vitamina D, ključnog za pravilan razvoj zubi, kostiju, ali i zato što sprečava infekcije, preeklampsiju i prerani porođaj. Ipak, do potrebnih doza tog vitamina trudnica može doći svakodnevnim izlaganjem sunčevim zracima, uz prehranu bogatu mlijekom, žumancima ili masnom ribom.

S obzirom na to da je anemija vrlo čest simptom u trudnoći, buduće mame trebale bi unositi hranu bogatu željezom, a za suplementima posežu tek kada zaista za tim ima potrebe, i to prema liječničkoj preporuci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:44