MITOVI BEZ OSNOVE

DJECA SU PUNA PREDRASUDA PREMA SUPROTNOM SPOLU Rodni stereotipi mogu ohrabriti zlostavljanje, a djeca to upijaju od vrlo rane dobi

AUTOR:
  • Hina

 • OBJAVLJENO:
 • 21.09.2017. u 14:02

 • Profimedia, Alamy

   

  Rodni stereotipi čvrsto su ukorijenjeni u djece već u dobi od 10 godina, tvrdi se u studiji u kojoj se upozorava da takva uvjerenja mogu povećati opasnost od razvoja depresije ili samoubojstava te nasilja u adolescenata.

  Studija objavljena u srijedu u Journal of Adolescent Health (Dnevnik za zdravlje adolescenata) provedena je u 15 zemalja, a autori upozoravaju da je suvišno boriti se protiv rodnih stereotipa u adolescenata i pozivaju da se takve aktivnosti usredotoče na mlađu djecu.

  "Opasnosti po zdravlje adolescenata određene su ponašanjem koje se oblikuje spolnim stereotipima, a oni mogu biti dobro ukorijenjeni već u djece od deset ili jedanaest godina", kaže Kristin Mmari, koja je vodila studiju provedenu u partnerstvu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) i američkim sveučilištem Johns Hopkins.

  Milijarde dolara u svijetu ulažu se u zdravstvene programe usmjerene na adolescente, no tada je već prekasno, kaže Mmari.

  Studija je obuhvatila 450 djece predadolescentske dobi koja su bila ispitana u pratnji jednog roditelja ili skrbnika, a provedena je u Boliviji, Belgiji, Burkini Faso, Kini, Demokratskoj Republici Kongu, Ekvadoru, Egiptu, Indiji, Keniji, Malaviju, Nigeriji, Škotskoj, Južnoafričkoj Republici, Sjedinjenim Državama i Vijetnamu.

  Autori primjerice ističu da rodni stereotipi o pasivnosti žena mogu ohrabriti zlostavljanje.

  Takvi stereotipi "velik su rizik za djevojčice koje mogu prerano napustiti školovanje, trpjeti tjelesno ili spolno nasilje, prerano stupiti u brak i prerano roditi dijete, zaraziti se virusom HIV ili drugim spolno prenosivim bolestima", navodi se.

  Studija nadalje pokazuje da se dječake ohrabruje da više vremena provode izvan kuće i bez nadzora, kako bi istraživali svijet. Dječaci su izloženi stereotipovima da moraju biti fizički snažni i neovisni, a to ih može potaknuti da budu nasilni i konzumiraju droge.

  "Vidjeli smo da djeca vrlo rane dobi i to jednako u otvorenim i u konzervativnim društvima brzo prihvaćaju mitove prema kojima su djevojčice ranjive, a dječaci snažni i neovisni", kaže Robert Blum, direktor studije.

  "A takvu poruku neprestance i gotovo sustavno pojačava okolina - školski kolege, nastavnici, roditelji, skrbnici, rodbina, treneri ili kler", dodaje Blum.

   

  Izdvajamo