DEMOGRAFSKE MJERE

DJEČJI DOPLATAK PRIMAT ĆE DODATNIH 150.000 DJECE U HRVATSKOJ Sabor prihvatio izmjene zakona, Plenković još ranije otkrio koliko će to koštati

 
Ilustracija
 Goran Mehkek / CROPIX

Od početka srpnja dječji doplatak imat će dodatnih 150.000 djece u Hrvatskoj.

Naime, Hrvatski sabor prihvatio je izmjene i dopune Zakona o doplatku za djecu kojim se dohodovni cenzus kao uvjet za stjecanje prava na dječji doplatak povećava sa 50 na 70 posto proračunske osnovice, što znači da se i povećava obuhvat djece kojoj pripada to pravo.

Doplatak će se koristiti od trenutka rođenja, a ne od podnošenja zahtjeva.

Pravo na doplatak imat će i srednjoškolci koji se obrazuju pet godina.

Širi se i krug potencijalnih korisnika pronatalitetnog dodatka od 500 kuna, koji će se dobivati za treće i četvrto dijete.

Provedba zakona traži dodatna sredstva - 151,8 milijuna kuna u ovoj, oko 361 milijuna u idućoj te oko 332, 6 milijuna kuna u 2020. godini.

Za izmjene Zakona glasovalo je 105 zastupnika, a devet ih je bilo suzdržano.

Sabor je, na prijedlog Kluba HDZ-a, zadužio Vladu da u roku od tri mjeseca pripremi izmjene Zakona o doplatku za djecu koje se odnose na hrvatske državljane koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, ali imaju status osiguranika prema propisima koji uređuju mirovinsko osiguranje.

Opsežan dnevni red Sabor je u petak dopunio sa 44 nove točke, među kojima su zakonski prijedlozi o stečaju potrošača, o otpisu dugova fizičkim osobama, o zdravstvenoj zaštiti, itd.

U dnevni su red uvrštena i izvješća o zahtjevima za raspisivanje državnih referenduma građanskih inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj, kojima se traži promjena izbornog zakonodavstva i otkazivanje nedavno ratificirane Istanbulske, odnosno Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:38