CYBERBULLYNG UZIMA MAHA

DJEVOJČICA (12) IZ BIH NEMILOSRDNO ISMIJANA ZBOG LJUBAVNE ISPOVIJESTI NA YOUTUBEU Dječja pravobraniteljica:Odrasli moraju nadgledati što im djeca rade

 Screenshot

Dvanaestogodišnja djevojčica iz Bosne i Hercegovine na svom YouTube kanalu objavila je video pod nazivom 'Ostavio me dečko', koji je u kratko vrijeme prikupio na stotine tisuća pregleda kao i stotine reakcija, uglavnom zgroženih korisnika YouTubea, većinom pripadnika njezine generacije, koji su jedva dočekali da nemilosrdno ismiju maloljetnicu koja je odlučila svoju intimu ogoliti pred tisućama stranaca na internetu.

Snimka, koju nećemo objaviti radi zaštite identiteta maloljetnice, traje oko 10 minuta i ispovijest je učenice koja opisuje kako ju je dečko ostavio i slomio joj srce.

- Ja sam njega voljela svim srcem i ne mogu shvatiti za što sam mu bila toliko kriva, što sam to zgriješila - jada se djevojčica na snimci i opisuje kako ju je dotični dečko povrijedio, ali se osvrće i na navodne bivše veze i iznosi imena kao i detalje o tome kakvu je vezu htjela, do toga kako izgledaju njeni vršnjaci...

No više od činjenice da djeca neskriveno dijele svoju najdublju intimu s čitavim svijetom, zabrinjava odnos društvenih mreža, poput YouTubea, Facebooka i Twitera, ali i mnogih korisnika, prema zaštiti maloljetnika.

Naime, društveni mediji rado objavljuju ovakav sadržaj jer donosi klikove i zaradu, a korisnici mreža ne samo da toleriraju takve sadržaje, već ih s veseljem prosljeđuju i komentiraju.

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić napominje kako postoji niz razloga zbog kojih je nužno da roditelji nadziru pristup djece društvenim mrežama i internetu općenito, a osobito kad je riječ o mlađoj djeci.

- Trebaju ih uputiti u to kako i zašto trebaju čuvati vlastitu privatnost i poštovati tuđu. Odgovornost je na cijelom društvu, osobito na sustavu odgoja i obrazovanja - tvrdi Milas Klarić i napominje da bi društvo trebalo pružiti bolju podršku roditeljima da izađu na kraj s novim izazovima u odgoju i skrbi o djeci.

- Koliko god bila vještija od odraslih u korištenju novih komunikacijskih tehnologija, mala djeca vrlo često nisu u stanju procijeniti rizike i posljedice svojega ponašanja, stoga odrasli moraju u velikoj mjeri biti uključeni u takve dječje aktivnosti.

- Ugrožavanje privatnosti djece izlaže djecu brojnim rizicima, uključujući opasnost od izlaganja uvredama, ali i drugim vrstama napada, od krađe identiteta do fizičkih nasrtaja i otmice. Izloženost cyberbullyingu može dovesti do niza negativnih posljedica, kao što su stvaranje loše slike o sebi, teškoće u komunikaciji s okolinom, zatvaranje u sebe, depresivnosti i drugih ozbiljnih teškoća. Nažalost, vrijeđanje i zlostavljanje putem društvenih mreža, odnosno u virtualnom svijetu, u velikoj je mjeri prisutno među djecom, što je bolni podsjetnik na to koliko smo općenito neuspješni u prevenciji vršnjačkoga nasilja - napominje pravobraniteljica koja ističe kako je nužan i veći angažman davatelja internetskih usluga koji trebaju aktivirati mehanizme zaštite djece, ne samo onemogućavanjem pristupa određenim sadržajima, već i onemogućiti vrijeđanje djece kroz negativne komentare te osigurati mogućnost uklanjanja snimki djece, odnosno podataka o djeci s društvenih mreža, You Tubea i slično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:09