DISKRIMINACIJA

DRAMA U SUSJEDSTVU: AUTISTIČNOG SINA UGLEDNOG POVJESNIČARA NISU PUSTILI U AVION Ogorčeni otac: 'Tužit ću kompaniju'

 
 Screenshot / YouTube

Srpski povjesničar Čedomir Antić ispričao je za Novosti neugodnost koju je doživio s obitelji u beogradskoj zračnoj luci. Naime, njegovog autističnog 11-godišnjeg sina Vida nisu pustili u avion jer je plakao, a zbog toga sad Antić namjerava tužiti i aerodrom i avio kompaniju.

U nedjelju 6. kolovoza Antić je došao na aerodrom Nikola Tesla ispratiti ženu, dvoje djece i njihovu baku na more. Trebali su avionom putovati za Tivat, no Vid na koncu ipak nije otputovao na more jer su nadzornik zračne luke, liječnik i glavna domaćica leta procijenili da Vidovo dugitrajno plakanje može uznemiriti ostale putnike.

No, ovo Vidu nije bio prvi put avionom u životu i sva dosadašnja putovanja prošla su bez problema, a trajali su puno duže. Također, kako je istaknuo otac, nikad mu nijedna avio kompanija nije zabranila ulaz u avion, niti je postavljala posebne uvjte zbog njegovog stanja.

- Zbog ugrožavanja pravne države i ustavom zagarantiranih prava svih građana Srbije, podnijet ću tužbu protiv aerodroma i srpske nacionalne avio kompanije - rekao je Antić. - Razlog što je moje dijete skinuto s leta je, kako su objasnili, njegovo uznemirujuće plakanje. Naime, tog popodneva došao sam na aerodrom ispratiti suprugu, svoje dvoje dece i njihovu baku na more. Zbog velike gužve, vrućine, čekanja, Vid se u jednom trenutku mnogo rasplakao. Takve okolnosti ponekad kod autistične dece izazovu uznemirenost, ali ona je kratkotrajna i u granicama podnošljivog. Plakao je sedam-osam minuta.

Nadalje je opisao kako im je prišla domaćica leta i pitala je li ovo prvi put da dijete putuje i ima li strah od letenja. - Odmah sam rekao da je Vid autističan, ali da nije agresivan i da je već nekoliko puta letio bez ikakvih problema. Istog trenutka odlučila je zabraniti mu let, usprkos mojim tvrdnjama da nije neprilagođen takvim situacijama. Rekao sam da time krši Vidova ljudska prava. Zatražila je da ga supruga i ja odvedemo na pregled kod aerodromskog liječnika, ispričao je Antić.

Liječnik ih je uputio da dijete mora biti ‘pasihijatrijski pripremljeno’ te da je dijete prije dolaska trebalo popiti tablete za smirenje. Premda postoji praksa prema kojoj autistične osobe u potencijalno uznemirujućim situacijama piju tablete za smirenje. Antić objašnjava da su mu liječnici preporučili izbjegavanje tableta obzirom da se radi o djetetu u razvoju. - U najtežim Vidovim godinama nikada mu nismo davali lijekove za smirenje. Uporno sam zato ponavljao da Vid nije ni agresivan ni opasan, da let traje svega 40 minuta i pitao izbacuju li i drugu djecu koja tokom leta plaču, požalio se povjesničar.

Iz Air Serbia stigao je odgovor za Novosti, u kojem kažu da je odluka donesena jer je dječak postao jako iznemiren i počeo se ponašati agresivnije dok je čekao u redu za prijavljivanje. - Pojedini putnici, koji su također čekali u redu, izrazili su zabrinutost našem osoblju kojem su sigurnost i dobrobit svih na letu prioritet. Po proceduri, svakog uznemirenog gosta mora pregledati liječnik na aerodromu da bi se utvrdilo je li u stanju putovati. Nakon procjene doktora obavijestili smo obitelj da njihov član, nažalost, neće moći putovati, i objasnili procedure o promjeni datuma leta. Kao avio kompanija ponašamo se jednako i nepristrano prema svim našim gostima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:27