STRUČNJACI UPOZORAVAJU

INTERNETSKO NASILJE MEĐU DJECOM U HRVATSKOJ RAŠIRENIJE JE NEGO ŠTO MISLIMO 'Može pogoršati psihičko stanje djeteta, pa i dovesti do težih posljedica'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 07.02.2018. u 17:56

Teenage victim of cyberbullying having received an insulting text message., Image: 192752004, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, BSIP
Profimedia, BSIP

Ilustracija

 

Povodom obilježavanja međunarodnog Dana sigurnijeg interneta saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku u srijedu je održao tematsku sjednicu "Sigurnost djece na internetu".

Predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak istaknuo je kako je internetsko nasilje u Hrvatskoj, kao i u Europi, vrlo rašireno. Kao primjer naveo je nedavno objavljenu tučnjavu dviju djevojaka u Splitu koja je inicirana na društvenim mrežama.

"Trebamo razgovarati i sistematski pristupiti kroz ministarstva obrazovanja, socijalne politike i unutarnjih poslova kako bi se više angažirali u edukaciji, zaštiti i prevenciji nasilja među djecom", poručio je Ramljak.

Zadnjih deset godina Centar za nestalu i zlostavljanu djecu i zadnjih pet godina Centar za sigurniji internet pokušavaju kroz preventivne programe i podizanje svijesti te aktivnom borbom protiv ilegalnih sadržaja na internetu napraviti da djeca budu sigurnija, kazao je.

Ramljak je poručio i da je velika odgovornost na roditeljima jer se djeca ponašaju onako kako vide kod kuće, no, dodao je da roditelji često nisu dovoljno educirani kako bi mogli pratiti djecu. Potrebno je jačati i odnos djece i roditelja na način da se dijete može povjeriti roditelju kada ima problem u virtualnom svijetu, kao i u stvarnom životu, ističe Ramljak.

Predsjednica Odbora Ines Strenja Linić (Most) smatra da je potrebno bolje povezati Centar za nestalu i zlostavljanu djecu sa svim nadležnim institucijama jer je danas cyber-bulling izuzetno raširen.

Zlostavljanje djece na internetu ponekad je možda i jače od onoga što se događa u svakodnevnom životu jer se događa 24 sata, događa se kada se dijete makne iz škole i može dovesti do pogoršanja psihičkog stanja djeteta, pa i težih posljedica zbog čega se dijete ne može vratiti u normalno stanje i funkcionirati, upozorava Strenja Linić.

Nekontroliranje predatora koji vrebaju djecu na internetu omogućuje da ih se izvede u stvarni svijet u kojem dolazi i do još ozbiljnih posljedica i zlostavljanja, istaknula je.

Najavila je da će Odbor pozvati Ministarstvo unutarnjih poslova da dio ovlasti prenese i na Centar za nestalu i zlostavljanu djecu koji ima telefon na koji se javljaju stručne osobe kada djeca nestanu te apelira na njihove bolje povezivanje i suradnju ta dva sustava.

Na tematskoj sjednici Odbora sudjelovali su predstavnici Ministarstva pravosuđa, unutarnjih poslova, znanosti i obrazovanja, pravobraniteljica za djecu, sutkinje za djecu i mladež te Lavice, udruga majki koja se bori protiv pedofila.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo