VODIČ ZA RODITELJE

ISPOVIJEST ZAGREBAČKE BLOGERICE 'Mrzila sam maškare, ali zbog vikenda u Veneciji i tri uporne kćeri sad se ozbiljno spremamo za vikende pod maskama'

 

Moja prvašica nedavno je došla iz škole i pitala me: “Mama, što to znači ići u maškare?”. Šokirala me, kako ne zna što znači ići u maškare? Ali onda mi je sinulo.

Ja mrzim maškare.

Ne volim se pripremati za karnevale, cijeli folklor oko tih maškara mi je prestresan. Pa sam tako, nakon prve kćeri i svih tih obaveznih stvari koje su se od mene kao novopečene moderne mame očekivale: kazališta, kina, razne radionice pa onda i maškare – s drugom odlučila jednostavno ih ignorirati. I onda se dogodi da dijete dođe u školu i nema pojma što znači ići u maškare. Pa eto, moram odraditi popravni ove godine, nema mi druge.

Već vam je jasno, ja dakle nisam jedna od onih koji se pola godine pripremaju za maškare, sudjeluju u povorci i maske su im razrađene do detalja. Imam nekoliko takvih prijateljica i zaista im se ljubomorno divim svaki put kad stave slike s riječkog karnevala ili recimo iz Senjske povorke usred ljeta.

Svi sretni

Svaka im čast. Ja sam mama koju svake godine zatekne taj karneval, ove godine pogotovo to ne mogu izbjeći. Volim vjerovati da nas je većina takvih, lakše mi je. Tako sam proučila što sve mogu najjednostavnije izvesti, a da svi budu sretni.

Najstarija kći mi već lagani klizi kroz prste i osjeća se taj zov puberteta pa sam odlučila da povremeni izleti, samo nad dvije – mogu biti ulog u budućnost.

Dvije muhe jednim udarcem: odluka je pala na karneval u Veneciji. Posjet jednom našem supermarketu osigurao nam je super kul jednostavne maske, a par klikova po stranicama za grupnu kupovinu osiguralo nam je vrlo povoljne cijene za dvodnevno putovanje.

Manje od 500 kuna za put, noćenje i dva dana po Veneciji po osobi stvarno je povoljna varijanta. Gužva nije bila prevelika, a doživljaj karnevala stvarno potpun: karnevalska povorka, bezbroj čarobnih maskiranih likova koji stalno šeću po gradu, spontane grupe maskiranih posjetitelja, ma odlično. Mene se najviše dojmila grupa fantastičnih likova u crvenim odorama s maskama iz serije “La casa de papel”, paradirali su i pjevali “Bella ciao, bella ciao”, fantastično. Tko nije gledao seriju, trk na Netflix, nećete se moći odlijepiti satima. Maloj se najviše svidio Jack Sparrow, još uvijek je potpuno uvjerena da je to sam Johnny Depp došao na karneval iz zezancije! Doma smo donijeli, naravno, maske!

Sad kad smo se vratili u stvarnost, a i zato što su tu i druge dvije cure, posjetit ćemo jedan fašnik, vjerojatno samoborski i možda neku od radionica koje nudi kazalište Trešnja u sklopu Fašnika u Trešnji. Plus svaka od njih će imati neku karnevalsku aktivnost u školi ili vrtiću. Mislim da je to dovoljno. Sad kreće zanimljiv period odabira maski, odnosno kostima. Jedan dan starija dođe oduševljeno iz škole - ona bi bila jednorog. Da ne spominjem da je veličina kostima naravno, za odrasle. Gdje da nađem veliki kostim jednoroga?! U toj muci, eto je drugi dan s novom idejom. Ona bi ipak bila Hermiona. Ok, to je lakše. Pronađemo sliku, sve kužim, super. Imam suknju, imam vestu, bijelu košulju. Štapić ima, kosu bujnu ima – mrak, riješeno. A ne, ne, neće ići tako lako. Treba joj plašt. Onaj baš gryffindorski. Na sreću, to je bilo prije nekoliko tjedana pa smo našli plašt za pristupačnu cijenu na AliExpressu. U toj potrazi, čak smo naišli i na kostime jednoroga za odrasle, to ćemo sljedeće godine. Dodatno smo platiti brzu dostavu u roku od 14 dana. Prošlo je sad već 18, od plašta još ništa. Plan B još nemamo. Živimo u nadi. Krojačica je niže u kvartu, pa će valjda uskočiti s nekom crnom podstavom koju ćemo prekrojiti u plašt. O tom potom. Za ovu najmanju kupila sam kostim princeze. Na Facebooku ima dosta kupi/prodaj grupa za dječju odjeću i dok sam tako malo “razgledavala” naišla sam na taj krasan mali kostim princeze iz HM-a za 30 kuna. Kupila sam ga, a žena je još dodala i plašt, ma prekrasno. Krunu i štapić sa zvjezdicom imam i to je to. Naravno, mala bojkotira sve što nije Mickey i Minnie. Zašto bi bilo jednostavno? Pa to je sve Disney mala moja, pliz budi princeza, a ne miš, molim teeeeee. Zaista ne želim davati 150 ili čak 300 kuna za kostim koji će joj dogodine biti mali pa ćemo se raspitati među prijateljima ima li tko neki Minnie kostim ili ću pogledati ponovno po oglasniku. Da imamo u rezervi, nek mala bude sretna.

Blog Ojdane Rajić Azinović potražite na Facebooku po imenom: “jednokonijedno”

Zdravi razum

E sad, to nije sve, još je prvašica tu, ona koja nema pojma što znači ići u maškare. Ali nema veze, njena ekipa iz škole brzo joj je objasnila i razjasnila. A i iz škole je došao zadatak. Do sljedećeg tjedna napraviti kostim. Kako misliš napraviti? Ajde, što želiš biti, reci ti mami, otići ćemo u dućan i kupit ćemo. Ove dvije ranije sam skrpala – a ova je komplicirana skroz, tu sam spremna uložiti i kupiti kostim radi mira i očuvanja zdravog razuma.Učiteljica je rekla, učiteljica je rekla... Prvi je razred, naravno da želim da sluša učiteljicu i kako sad reći “pusti učiteljicu”. Ne mogu, naravno. I tako… Google, Pinterest, costume DIY, slušam zlato, što želiš biti…

Blog Ojdane Rajić Azinović potražite na Facebooku po imenom jednokonijedno

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:18