POSLJEDICE VRUĆINE

MALI KUĆANSKI TRIKOVI ZA VRUĆE DANE Kako spriječiti da kanta za smeće postane leglo neugodnih mirisa? U tome će vam pomoći proizvod koji ima svaki dom

 Profimedia, Sciencephoto RM

S visokim temperaturama mogućnost provjetravanja prostorija u stanu ili kući osjetno se smanjila, a samim time su svi mirisi postali intenzivniji i neugodniji. To ćete posebno osjetiti na mjestima koja su u pravilu zatvorena, kao što je kanta za smeće, zahodska školjka i slično.

Problem najčešće stvara upravo smeće, pogotovo u kućanstvima koja ga ne proizvode toliko da bi se iznosilo svaki dan. Zatvoreno u kantu, posebno ako je ispunjeno kvarljivim namirnicama, u roku od 24 sata kanta za smeće može poprimiti gori smrad od javnog zahoda koji se ne čisti. To će, naravno, privući muhe i druge neželjene kuhinjske podstanare.

Portal Good Housekeeping koji donosi brojne savjete vezane uz kućanstvo, a svoje teorije i proizvode o kojima pišu sami i isprobavaju, otkriva savjete kako doskočiti ovom problemu.

Stvar je vrlo jednostavna, treba vam jedan od ova dva proizvoda koji sigurno imate kod kuće - sodu bikarbonu ili pijesak za mačji zahod.

Sve što trebate učiniti je posuti sodu bikarbonu po dnu kante što će apsorbirati sve neželjene mirise. Ako ste vlasnik mačke, istu stvar učinite s pijeskom kojim joj punite njezin ‘zahod’, stručnjaci tvrde da je i ta opcija učinkovita.

Osim ovog trika savjetuju da kanta za smeće nikad ne stoji na direktnom suncu jer toplina ubrzava proces raspadanja i privlači muhe, a time i crve. U kantu nikad ne bi trebalo bacati ostatke hrane - ona bi se trebala izdvajati za reciklažu i prirodno gnojivo čime ćete ne samo doprinijeti okolišu, nego i smanjiti neugodne mirise. Dodaju i da se vanjske kante odmah isperu nakon što ih smetlari isprazne jer ćete tako spriječiti muhe da u unutrašnjosti izlegnu jajašca.

Naravno, i kućne kante za smeće treba redovito prati, a za sprečavanje neugodnih mirisa najbolji je antibakterijski sprej.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 12:32