ZASTRAŠUJUĆI PODACI

MILIJUNI DJECE GLADUJU U GRADOVIMA Siromašna gradska djeca ugroženija su od seoske, oko 4,3 milijuna ima veće šanse umrijeti prije pete godine

 
 Profimedia, imageBROKER

Milijuni siromašne gradske djece imaju veće šanse da će umrijeti prije pete godine života nego njihovi vršnjaci sa sela, pokazalo je UN-ovo izvješće objavljeno u utorak.

Istraživanje UNICEF-a potvrdilo je da ne uživaju sva djeca u globalnom trendu urbanizacije, ideji da veća plaća, bolja infrastruktura i dostupnost usluga čine život boljim.

Iako većina urbane djece ima koristi od života u gradu, studija je identificirala njih 4,3 milijuna koja imaju veće šanse da će umrijeti prije pete godine u odnosu na vršnjake sa sela te 13,4 milijuna djece koja neće završiti osnovnu školu.

"Djeca bi trebala biti u središtu urbanog planiranja, ali su u brojnim gradovima zaboravljena, milijunima nisu dostupne socijalne usluge u urbanim sirotinjskim kvartovima i ilegalnim naseljima", rekao je Laurence Chandy, direktor u UNICEF-u.

Procijenjuje se da u tzv. slumovima živi milijarda ljudi, uključujući stotine milijuna djece.

Prije deset godina svijet je i službeno postao većinski "gradski", a očekuje se da će do 2050. u gradovima živjeti dvije trećine svjetskog stanovništva, pokazuju podaci UN-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:05