ZASTRAŠUJUĆI PODACI

MILIJUNI DJECE GLADUJU U GRADOVIMA Siromašna gradska djeca ugroženija su od seoske, oko 4,3 milijuna ima veće šanse umrijeti prije pete godine

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 28.11.2018. u 09:04

Children playing with a skipping rope in the ruins of a house, indigenous community in a slum, Mexico City, Ciudad de Mexico, Mexico, Central America, Image: 146819916, License: Rights-managed, Restrictions: MR_No, PR_No, Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER
Profimedia, imageBROKER

 

Milijuni siromašne gradske djece imaju veće šanse da će umrijeti prije pete godine života nego njihovi vršnjaci sa sela, pokazalo je UN-ovo izvješće objavljeno u utorak.

Istraživanje UNICEF-a potvrdilo je da ne uživaju sva djeca u globalnom trendu urbanizacije, ideji da veća plaća, bolja infrastruktura i dostupnost usluga čine život boljim.

Iako većina urbane djece ima koristi od života u gradu, studija je identificirala njih 4,3 milijuna koja imaju veće šanse da će umrijeti prije pete godine u odnosu na vršnjake sa sela te 13,4 milijuna djece koja neće završiti osnovnu školu.

"Djeca bi trebala biti u središtu urbanog planiranja, ali su u brojnim gradovima zaboravljena, milijunima nisu dostupne socijalne usluge u urbanim sirotinjskim kvartovima i ilegalnim naseljima", rekao je Laurence Chandy, direktor u UNICEF-u.

Procijenjuje se da u tzv. slumovima živi milijarda ljudi, uključujući stotine milijuna djece.

Prije deset godina svijet je i službeno postao većinski "gradski", a očekuje se da će do 2050. u gradovima živjeti dvije trećine svjetskog stanovništva, pokazuju podaci UN-a.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo