CRNA STATISTIKA

OBRAZOVANJE DJEVOJČICA SPRIJEČILO BI VIŠE OD 50 MILIJUNA DJEČJIH BRAKOVA Apel humanitaraca: 'Oko 15 milijuna djevojaka prisiljeno je na spolni odnos'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 11.10.2018. u 10:44

Mohammad Ismail / Reuters

 

Kad bi sve djevojčice stekle srednjoškolsko obrazovanje do 2030., više od 50 milijuna dječjih brakova moglo bi se spriječiti, objavila u četvrtak dobrotvorna organizacija Save the Children.

Predstavnici organizacije ističu da djeca koja rano stupaju u brak često napuštaju školovanje, imaju ograničene mogućnosti za ekonomski prosperitet i izloženije su zlostavljanju i problemima s mentalnih zdravljem te imaju veće izglede živjeti u siromaštvu u odnosu na one koje u brak stupaju kasnije.

U povodu međunarodnog dana djevojčica organizacija je podsjetila na crnu statistiku:

Širom svijeta oko 15 milijuna djevojaka u dobi od 15 do 19 godina prisiljeno je na spolni odnos, a svakog tjedna 7000 djevojaka u dobi od 15 do 24 godine bude zaraženo HIV-om.

Više od 200 milijuna djevojaka i žena širom svijeta pretrpjelo je sakaćenje genitalnih organa.

Gotovo tri milijuna djevojčica ostalo je bez doma zbog rata, a one u zonama sukoba imaju dvostruko veće izglede napustiti školovanje.

Oko 62 milijuna djevojčica koje su u dobi za pohađanje osnovne škole - nisu u učionicama.

Uz zadržavanje sadašnjih trendova gotovo 10 milijuna djevojčica stupit će u brak samo u 2030. godini, a od toga broja više od dva milijuna bit će u trenutku stupanja u brak mlađe od 15 godina.

Svake godine 12 milijuna djevojčica i djevojaka stupa u brak prije 18 godine života, a svaka peta postaje majka prije navršenih 18 godina.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo