ZNAČENJE AKRONIMA

POČEO JE BLAGOSLOV KUĆA I OBITELJI, ZNATE LI ŠTO ZNAČE SLOVA G+M+B? Mnogi u ovo vrijeme čekaju blagoslov, no ne znaju što im svećenik lijepi na vrata

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 28.12.2017. u 13:49

Makarska, 170713
Svecanost povodom sluzbenog otvaranja novouredjene ulice Kalalarga, zile kucavice stare gradske jezgre Makarske. Vrpcu su presjekli gradonacelnik Tonci Bilic(SDP) i bivsi grradonacelnik Marko Ozic Bebek(HDZ) a proslava je nastavljena kroz cijelu ulicu uz kulturno zabavni program uz bogatu ponudu brojnih izlagaca.
Na slici: Kalalargu je blagoslovio zupnik don Pave Banic.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
Ivo Ravlić / CROPIX

Ilustracija, blagoslov u Makarskoj

Božićno vrijeme u Hrvatskoj je tradicionalno rezervirano za blagoslov obitelji i kuća. Počinje na blagdan sv. Stjepana, a svećenik u obiteljskom domu zaziva i moli Božji blagoslov da članovi obitelji žive kršćanski.

Pritom se na ulazna vrata najčešće lijepi naljepnica s prigodnom slikom i sa slovima G+M+B ili C+M+B. Premda svake godine njeguju ovaj običaj, mnogi ne znaju što kratica predstavlja.

Prema jednom objašnjenju riječ je o akronimu koji predstavlja prva slova imena trojice mudraca – Gašpara (lat. Casparus), Melkiora i Baltazara.

Drugo objašnjenje kaže da se radi o kratici latinske rečenice 'Christus mansionem benedicat', što znači ‘Krist neka blagoslovi dom’.

Ostavljanje naljepnice na ulaznim vratima znak je da je svećenik blagoslovio dom.

Izdvajamo