ZNAČENJE AKRONIMA

POČEO JE BLAGOSLOV KUĆA I OBITELJI, ZNATE LI ŠTO ZNAČE SLOVA G+M+B? Mnogi u ovo vrijeme čekaju blagoslov, no ne znaju što im svećenik lijepi na vrata

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 28.12.2017. u 13:49

Makarska, 170713
Svecanost povodom sluzbenog otvaranja novouredjene ulice Kalalarga, zile kucavice stare gradske jezgre Makarske. Vrpcu su presjekli gradonacelnik Tonci Bilic(SDP) i bivsi grradonacelnik Marko Ozic Bebek(HDZ) a proslava je nastavljena kroz cijelu ulicu uz kulturno zabavni program uz bogatu ponudu brojnih izlagaca.
Na slici: Kalalargu je blagoslovio zupnik don Pave Banic.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
Ivo Ravlić / CROPIX

Ilustracija, blagoslov u Makarskoj

Božićno vrijeme u Hrvatskoj je tradicionalno rezervirano za blagoslov obitelji i kuća. Počinje na blagdan sv. Stjepana, a svećenik u obiteljskom domu zaziva i moli Božji blagoslov da članovi obitelji žive kršćanski.

Pritom se na ulazna vrata najčešće lijepi naljepnica s prigodnom slikom i sa slovima G+M+B ili C+M+B. Premda svake godine njeguju ovaj običaj, mnogi ne znaju što kratica predstavlja.

Prema jednom objašnjenju riječ je o akronimu koji predstavlja prva slova imena trojice mudraca – Gašpara (lat. Casparus), Melkiora i Baltazara.

Drugo objašnjenje kaže da se radi o kratici latinske rečenice 'Christus mansionem benedicat', što znači ‘Krist neka blagoslovi dom’.

Ostavljanje naljepnice na ulaznim vratima znak je da je svećenik blagoslovio dom.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo