ZNANSTVENO DOKAZANO

RODITELJI, NE PRETJERUJTE! Stručnjaci: Obilje igračaka može kočiti dječju maštu i fokusiranost

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 14.12.2017. u 18:45

 • Profimedia, Alamy

  Kako se bliži vrijeme božićnog darivanja, roditelji, u želji da razvesele svoju djecu, ne štede novac, no mnogo igračaka, koliko god one lijepe i "pametne" bile, mogu zakrčiti ne samo prostor, već i djetetov um, upozoravaju stručnjaci.

  Djeca od 12 do 36 mjeseci igraju se kreativnije ako je oko njih manje igračaka, navodi se u istraživanju "Ponašanje i razvoj djece", o čemu izvještava portal ScienceNews.

  Znanstvenici, koje je predvodila radna terapeutkinja Alexia Metz sa Sveučilišta u Toledu u američkoj saveznoj državi Ohio, proučavali su vezu između broja igračaka i načina na koji se djeca igraju, uključujući i vrijeme koje dijete provede igrajući se pojedinom igračkom.

  Također su proučavali dječju kreativnost, kao i sposobnost djece da zamisle, primjerice, dječju kanticu kao bubanj ili šešir.

  U eksperimentu je sudjelovalo 36 djece u dobi od 18 do 30 mjeseci. Djeca su se igrala u laboratoriju-igraonici i pritom su ih snimale kamere. Pri jednom posjetu, u igraonici su bile samo četiri igračke, a u drugoj prigodi njih 16.

  Kada je u igraonici bilo 16 igračaka, djeca su se igrala koristeći više njih i svako dijete provodilo je manje vremena sa svakom igračkom pojedinačno. No kada su ista ta djeca bila u igraonici sa samo četiri igračke, dulje vremena zabavljala su se jednom igračkom - nešto više od 15 minuta.

  Autori eksperimenta ustanovili su kako su se djeca bolje igrala kada je igračaka bilo manje jer su se tada njima kreativnije služila.

  Metz i kolege opazili su da su prvi pokušaji igranja često površni i jednostavni, no kada se dijete zainteresira za igračku, tada igra postaje sofisticiranija i pomaže djetetu razvijati fokusiranost.

  Takvo fokusiranje možda se neće dogoditi ako je dijete neprestance izloženo gomilama igračaka, koje mu odvlače pozornost.

  Igračke kojima su se autori poslužili u eksperimentu nisu uključivale elektroničke uređaje i tablete. Samo je jedna od četiri igračke imala baterije, odnosno samo četiri kada je u igraonici bilo 16 igračaka.

  Igračke koje proizvode buku mogu izazvati poremećaje, smanjuju konverzaciju između roditelja i djeteta, utvrdili su znanstvenici. Također smatraju kako elektronički uređaji poput televizora i tableta odvlače još više pozornosti, nego druge igračke.

  Autori navode kako bi se djeca možda drukčije ponašala kada bi bila snimana u vlastitom domu, jer poznato je kako je "trava u susjedovu vrtu privlačnija". Osim toga, autori ne preporučuju optimalan broj igračaka za razvoj djeteta.

  - Prerano je govoriti 'ovo je dobro, a ovo loše' - kaže Metz i zaključuje kako 'dijete nije ugroženo ako ima premalo igračaka. Zapravo, svako dijete koje je sudjelovalo u istraživanju, u prosjeku je imalo oko 87 igračaka, a neke obitelji nisu ni dale točan podatak, već su kratko rekle - mnogo'.

  Izdvajamo