DRAMA

'ŠTO SE ONO RADI S PUPČANOM VRPCOM?' Ženu u trudovima taksist pogrešno odvezao na hitnu, rodila u hodniku, a onda je došao šef odjela i izbezumio se

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Malu dramu proživjela je jedna trudnica u Beogradu koju je taksist umjesto u bolnicu odvezao na Hitnu pomoć gdje je rodila u hodniku, a onda se od cijele strke zbunio i liječnik koji taj tren nije više znao gdje treba prerezati pupčanu vrpcu.

Kako piše Blic, Beograđanki su 21. prosinca kod kuće počeli jaki trudovi, no muž joj je u tom trenutku bio na putu. Zato je odmah nazvala taksi koji je, očito zbunjen hitnom situacijom, buduću majku umjesto u bolnicu odvezao u Urgentni centar Kliničkog centra Srbije.

Kako je ušla na prijem Hitne pomoći, tako je gospođa počela rađati u hodniku, naočigled svih koji su se zatekli ondje. Hitno su pozvali dr. Vladimira Arsenijevića, kirurga i šefa prijema u Urgentnom centru, kojemu je taj dan bio rođendan.

- Tog dana sam prijepodne radio u ambulanti. Odjednom sam primio poziv da hitno dođem na prijem. Žena je tamo rađala! Poučen iskustvom da se u Urgentnom centru svašta događa, doslovce sam preskočio nekoliko kolica u hodniku i trčao do šaltera - rekao je za Blic i dodao:

- Žena, koja je već rodila dok sam ja stigao, u svom naručju držala je bebu. Sav izbezumljen, baš kao i svi muškarci u toj situaciji, prihvatio sam dijete i pitao: ‘Što se ono radi s pupčanom vrpcom? Gdje se reže?’ Međutim, brzo su svi reagirali - od ljudi s šaltera do onih u prvoj ambulanti. Za dvije minute majka i beba našle su se u ambulanti za reanimaciju. Beba je bila muškog spola, zdravorođena, preslatka, ali je šutjela. Bila je zavijena u ručnik, a ručice su joj već bile malo modre jer je bilo hladno.

Prvo su bebi prerezali pupčanu vrpcu, a potom su joj dali kisik. Majci, koja ima između 30 i 35 godina, to je prvo dijete i prema riječima liječnika bila je izgubljena i u šoku.

- Izgleda da se taksist uplašio ili zbunio, pa, umjesto da je odveze u GAK Višegradska, on ju je dovezao u Urgentni centar. U međuvremenu, pozvali smo liječnike iz Višegradske i u roku od 10 minuta čitava njihova ekipa bila je kod nas. Zbrinuli su majku i dijete. Bio sam tužan što beba sve vreme šuti i pitao babicu: ‘Zašto’, a ona mi je rekla da se opustim. Potom je, kako protokol nalaže, podigla bebicu i ona je zaplakala - rekao je Arsenijević.

Neobičan je porod tako dobio sretan kraj, a beba je zaposlenicima Hitne pomoći uljepšala dan, slažu se zaposlenici. To je druga beba koja se slučajno ondje rodila, piše Blic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:39