DOSTA JE BORBE

VAŠE DIJETE NE VOLI JESTI POVRĆE? Roditeljskim mukama konačno je došao kraj! Znanstvenici ponudili vrlo konkretan savjet

 Profimedia, Alamy

Zdrava prehrana jedna je od najvećih roditeljskih briga, posebno ako dijete nije sklono povrću. Forsiranje može izazvati kontraefekt pa je ovo borba s kojom se mnoge obitelji suočavaju svakodnevno.

Nova australska studija pokazala je da postoji vrlo jednostavan način da djeca zavole povrće, a sve se svodi na to kako je posluženo, piše Daily Mail. Znanstvenici na Sveučilištu Deakin testirali su svoju teoriju na 72 djece koji pohađaju osnovnu školu.

Odmah se pokazalo da će dijete puno prije pojesti cijelu nego narezanu mrkvu. ‘U prosjeku to je značilo da su pojeli 10 posto više cijelih komada povrća nego nasjeckanog. Očito će prije pojesti mrkvu do kraja, nego kad istu količinu imaju narezanu pred sobom. To osim toga olakšava posao roditeljima’, rekao je dr. Gie Liem, voditelj istraživanja.

Njihova teorija podupire i onu da će osoba pojesti više ako ima više na tanjuru. Dr. Liem kaže da se ista teorija može primijeniti i obrnuto: ‘Primjerice, razdijelite li tablu čokolade na komadiće, djeca će manje pojesti.’

Osim očitih prednosti zdrave prehrane, ranija istraživanja pokazala su da djeca koja navečer jedu povrće, imaju bolje rezultate sutradan u školi. Nutricionistica Sophia Koimou napominje da konzumacija više povrća tijekom trudnoće smanjuje šansu da dijete postane pretilo, no i upozorava da su djeci najveći uzor roditelji, u svemu pa tako i u odnosu prema hrani. ‘Djeca često kopiraju odrasle u ponašanju pa je vrlo važno postaviti dobar primjer’, rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:32