HAPPY SONG

VIDEO: ZNANSTVENICI STVORILI PJESMU OD KOJE ĆE VAŠA BEBA ODMAH PRESTATI PLAKATI Poslušajte ultimativni hit koji vašoj bebi vraća osmijeh na lice

 Getty Images/iStockphoto

Postoje brojna istraživanja o tome kako odrasli reagiraju na pojedinu glazbu, no kako bebe reagiraju na neku glazbu, e to je već druga stvar.

Znanstvenici su utvrdili da bebe mogu čuti i pamte glazbu još dok su u utrobi.

Ono što bi neke moglo iznenaditi jest činjenica da novorođenčad više vole ozbiljnu glazbu od popularne, ili jednostavnije prefiraju Bacha u odnosu na Aerosmith.

Studije su pokazale da bebe jasno razlikuju harmoniju i disonancu, a pamte i tempo i boju zvuka koji su čuli ranije.

Preferiraju ženske glasove, no još više vole visoko-energetski jednoličan ton koji svi zapravo poprimimo kada se obraćamo bebama.

No njihova emocionalna rekacija na glazbu i dalje ostaje tajna. Kakva je to glazba koja ih smiruje i čini sretnima?

Odgovor na ova pitanja pokušali su dati stručnjak za bebe Caspar Addyman i glazbena psihologinja Lauren Stewart.

Oni su pokušali napraviti pjesmu koja znanstveno dokazano čini bebe sretnijima, piše Daily Mail.

Osim prijašnjih znanja koja su imali o bebama i glazbi, angažirali su i dobitnicu Grammyja Imogen Heapau, koja je i sama majka 18-mjesečne curice.

Pjesma mora biti u durskom ključu sa jednostavnom i repetativnom melodijom te od instrumenata treba sadržavati bubnjeve, kao i promjene ritma koje nude iznenađenje.

Zbog toga što su otkacaji srca u beba puno brži nego kod odraslih, pjesma mora biti puno bržeg tempa nego što bi to očekivali.

I posljednje, pjesma mora imati energičan ženski vokal, po mogućnosti snimljen u prisustvu bebe.

U laboratorij znanstvenika tako je stiglo 26 beba između šest mjeseci i godinu dana starosti, a iako su im pustili dvije sporije i dvije brže teme, njima i njihovim roditeljima naročito se svidjela jedna melodija.

Čak 20 od 26 beba (uključujući i roditelje) pokazalo je najviše interesa za, kao što su znanstvenici i predviđali, melodiju bržeg tempa.

Nakon što su snimili reakcije beba znastvenici su došli do zaključka da bebe najviše vesele zvuci poput 'boo!', kihanja, životinjskih zvukova i dječjeg smijeha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:24