DOM MILIJUNIMA BAKTERIJA

WC DASKA IMA MANJE BAKTERIJA OD DASKE ZA REZANJE I MOBITELA Znate li kada je zadnji čas za baciti madrac, četkicu za zube ili pak šminku?

 Profimedia, ImageSource

Na predmetima koje svakodnevno koristimo u kućanstvu sakupljaju se milijuni bakterija. O nekima od tih stvari vjerojatno ni ne razmišljate kao mogućim uzročnicima raznih bolesti i upala. Naime, postoje puno prljavija mjesta u kući nego što je to primjerice wc daska.

Stoga su tu stručnjaci da vas osvijeste koliko često treba čistiti neke stvari ili ih pak zamijeniti novima, piše Mirror.

Pa krenimo...

Wc

Zahodska školjka i nema najbolju reputaciju, no prosječna wc daska ima manje bakterija nego većina dasaka za rezanje. Ipak, školjku bi trebali čistiti svakodnevno, a čitavu kupaonicu jednom tjedno.

Plahte

Trebalo bi ih primijeniti i oprati jednom u tjedan ili dva tjedna. Naime, na plahti svake noći ostavljamo mrtve stanice kože i znoj, a na to se gomilaju grinje.

Madrac

Madraci su savršeni za koćenje grinja i bakterija jer je na njima gomila mrtvih stanica kože. Stoga, koliko god vaš madrac bio kvalitetan, ne biste na njemu trebali spavati dulje od devet godina.

Frižider

Frižider sadrži oko 750 puta više bakterija nego što bi trebao imati. Pokrijte svu nekuhanu hranu, bacite sve čemu je prošao rok trajanja. A što se tiče čišćenja, prebrišite frižider iznutra svakih tri do šest mjeseci. U suprotnom bi se na vašoj hrani mogla nataložiti salmonela.

Mobiteli

Istraživanja su pokazala da mobiteli imaju oko 10 puta više bakterija nego wc školjka. Redovito ih čistite s antibakterijskim maramicama.

Grudnjaci

Svi znamo da bi gaće trebali mijenjati svaki dan, no što je s grudnjacima?

- Nego uvriježeno pravilo je da bi se grudnjaci trebali prati nakon tri ili četiri nošenja - navodi Jenny King iz Persila.

Kuhinjske krpe i spužve za pranje suđa

Krpe za čišćenje imaju na milijune bakterija po centimetru kvadratnom i trebalo bi ih prati redovito. Stoga ih ubacite u perilicu na 60 °C jednom tjedno, ili ih zamijenite novima.

Četkice za zube

Alarmantan podatak je da na vašoj četkici za zube migolji više od 10 milijuna bakterija. Promijenite ju najmanje jednom u tri mjeseca i dobro isperite vodom nakon svake uporabe.

Šminka

Svaka šminka ima svoj rok trajanja i on je često kraći nego vi to mislite.

Tekuće i kremaste podloge za puder traju između šest mjeseci i godine dana jer bakterije lakše rastu u njima zbog vode i ulja koje sadrže. Sam puder može trajati do dvije godine, a toliki je rok trajanja i za ruževe. Maskaru bi, ukoliko je ne potrošite, trebali zamijeniti nakon tri mjeseca kako ne biste riskirali iritacije očiju ili infekcije. Spužvice za nanošenje šminke su najproblematičnije Trebali bi ih mijenjati najmanje jednom mjesečno ili ih prati nakon svake uporabe, posebice ako imate akne ili osjetljivu kožu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:40