JAČI OD AMAZONE

Ovo je Slovenac Martin Strel. On jedini na svijetu pliva uz anakonde i piranhe

Samo jedan pogled na ovog stokilaša, koji njeguje popriličnu trbušinu, dovoljan je da se zaključi kako Strel nije tipičan plivač

Biste li plivali u rijeci dok na njezinu drugom kraju iz broda izbacuju velike količine svinjske krvi kako bi od vas odvratili krvoločne piranhe i slične grozomorne živine? Sigurni smo - ne biste. Ali Martin Strel bi. Jedini je čovjek koji je preplivao Amazonu i sutra dolazi u Zagreb govoriti o svojim neviđenim, neki bi rekli luđačkim pothvatima. Predstavit će i svoj film “Big River Man” koji, otkako je prošle godine prvi put prikazan na Sundance Film Festivalu, gdje je i nagrađen, ljude diljem svijeta ostavlja bez riječi.

Voli vino, viski i pivo

Sniman je tri godine, koliko je dugo filmska ekipa (zajedno sa stalnom ekipom koju vodi njegov sin Borut), na čelu s redateljem Johnom Maringouinom, pratila toga osebujnog 56-godišnjeg Slovenca na njegovim plivačkim avanturama, te prikazuje nevjerojatne stvari. I nevjerojatan duh. Trebalo mu je 66 dana da prepliva najveću rijeku svijeta, a da ga ne sažvaču krokodili i morski psi, ne stresu električne zmije, ne dohvate anakonde, ne zagrizu piranhe... No, ovo potonje baš mu i nije pošlo za rukom. Ima i ožiljke koji to dokazuju.

- Piranhe su me dohvatile! Grozne su to životinjice. Mogu narasti i više od pola metra, a zubi su im kao skalpeli. Ipak, sve je bolje od candiru ribica. Njih sam, nasreću, izbjegao. One se uvuku u mokraćni kanal, a privlači ih urin. Dakle, nema pišanja u Amazoni! Najstrašnija smrt u džungli - kaže.

Samo jedan pogled na ovog stokilaša, koji njeguje popriličnu trbušinu, dovoljan je da zaključite da Strel nije tipičan plivač. A ako to nije dovoljno, onda ova informacija jest - koliko god morao plivati, a to je uglavnom između 10 i 12 sati dnevno (spava samo 3 do 4 sata), Strel voli popiti. Vino (obavezno Cviček, navodno dvije litre dnevno), viski i pivo. I fino pojesti.

Strel je 5269 kilometara južnoameričke vodurine preplivao 2007. te time ušao i u Guinnessovu knjigu rekorda, kao i tri puta ranije kada je preplivao Danube, Mississippi i Yangtze.

Sve te silne svjetske rijeke svladava sa željom da promovira mir i očuvanje okoliša, tvrdi.

Životinjski instinkt

Trenutno je u Ljubljani, iako već godinama živi u Americi. U Sloveniji još živi njegova supruga. Ona se ne može nositi s pritiskom i načinom života koji Martinov “posao” nosi. No, ne može joj se zamjeriti. Kad je 66 dana kasnije izašao iz Amazone kod brazilskoga grada Belema, Martin nije mogao sam hodati. Patio je od vrtoglavice, mučnine, proljeva i sunčanice, a opekotine od sunca bile su jače nego ikada. Ali, preživio je. Razlog, osim u sreći, leži i u spomenutim kilogramima, kaže, ali i životinjskom instinktu.

- Ja u vodi postajem životinja. Razmišljam i ponašam se kao i one. Mogu dodirnuti krokodila, prijatelj sam s morskim psima. Oni postaju moja obitelj, a rijeka moj dom - priča Strel kojemu je pomoglo i višemjesečno druženje s plemenima u džungli koja su mu otkrila sve tajne preživljavanja. Neka su ga čak i prihvatila kao božanstvo.

Danas ovaj 56-godišnjak vodi nešto mirniji život. Donekle. Putuje po svijetu promovirajući svoj film, a snimio je još jedan dokumentarac o okolišu. Trenutno radi na svom prvom igranom filmu u kojem će biti producent i glavni glumac.

Živi između Slovenije, Utaha i Arizone. U SAD-u se, kaže, često druži sa zvijezdama poput Roberta De Nira i Clinta Eastwooda. Upoznao ih je po festivalima.

Odbio ‘put oko svijeta’

Strel danas igra golf, planinari, sadi cvijeće... Želi se više posvetiti filmu, a jedina mu je još želja preplivati Sjeverni pol.

Ponudili su mu, rekao je, 20 milijuna dolara da pliva “oko svijeta”, ali odbio je.

- Ne vidim zašto bih riskirao. Pare više ne odlučuju. Napravio sam skoro sve što sam želio. To sada prepuštam nekom drugom. No, još bih radije umro u vodi nego da me trkne auto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:19