EKOLOGIJA

PETICIJA: Zabranimo plastične vrećice u Hrvatskoj!

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 01.07.2010. u 09:16

Jedna se vrećica prosječno koristi 12 minuta. Nakon što se baci, razgrađuje se sljedećih 20 - 1000 godina razgradi. Potpiši peticiju na ekologija.com.hr

Svaki put kad u trgovini nešto kupite dobijete plastičnu vrećicu. Uzimate je nesvjesno, kao dio naučenog obrasca ponašanja, ne razmišljajući koliko je štetno to što ste upravo napravili. Ne krivimo vas, svijest o štetnosti plastičnih vrećica još se nije dovoljno proširila u Hrvatskoj za koju volimo reći kako je lijepa zemlja očuvane prirode. Ali zašto onda nakon jače bure ili juga vidimo krošnje stabala ukrašene plastičnim krpama?

Volimo reći da smo naprednija zemlja od „nekih tamo afričkih ili azijskih“ zemalja, no jesmo li? Tajvan, Bangladeš, Butan, Ruanda i Zanzibar imaju propisane novčane kazne za uporabu neekoloških vrećica, a u Hrvatskoj takve vrećice u trgovinama nerijetko još moramo i platiti!

Irska je 2002. godine uvela porez na plastične vrećice, što je dovelo do pada potrošnje za nevjerojatnih 90 posto. Plastične vrećice zabranjene su i u trgovinama Los Angelesa, dok je susjedni San Francisco zabranio njihovo korištenje u trgovinama mješovite robe. Kina je zabranila proizvodnju i distribuciju plastičnih vrećica u dućanima, dok su se građani grada Modburyja u Engleskoj sami organizirali i zabranili korištenje plastičnih vrećica.

Stranica Ekologija.com.hr organizira je akciju prikupljanja glasova protiv uporabe plastičnih vrećica, a Jutarnji.hr podržava ovu hvalevrijednu akciju!

Prijatelji životinja već niz godina apeliraju da hrvatska vlada zabrani plastične vrećice u Hrvatskoj, no za sada nema nikakvih rezultata. Možda možete pomoći. Potpišite peticiju protiv uporabe plastičnih vrećica, a mi ćemo se pobrinuti da glas o njoj stigne na pravu adresu.

Istina o plastičnim vrećicama

- Plastična vrećica proizvodi se od polietilena, naftnog derivata kojemu treba gotovo 1000 godina da se razgradi.

- Kada bi samo svaki peti građanin Hrvatske prestao koristiti plastične vrećice, sljedeća bi generacija u prirodi zatekla 199,588.400.000 vrećica manje

- U svijetu se godišnje koristi oko 500 milijardi plastičnih vrećica ,odnosno milijun vrećica po minuti

- Prosječan građanin troši oko 1.000 plastičnih vrećica godišnje

- Toksični dim koji nastaje pri paljenju plastike ubija stotine ljudi svake godine

- Pri spaljivanju 4 plastične vrećice potroši se onoliko kisika koliko je potrebno čovjeku za jedan dan

- Prilikom razgradnje polietilena nastaju mikroskopske otrovne čestice koje prodiru u hranidbeni lanac, kontaminirajući ekosustave te posljedično, hranu i vodu.

- Plastika na poljima zaustavlja prolaz kisika i uzrokuje neplodnost tla

- Više od milijun ptica i 100 000 morskih sisavaca ugine svake godine nakon što pojedu ili se zaglave u plastične vrećice

- Irska je 2002. uvela takozvani plastax, porez na plastične vrećice kojim se njihova potrošnja smanjila za 90%

Tagovi

Izdvajamo