PONOS GRADA

PRELIJEPA SARA OSVOJILA MILANSKE MODNE PISTE Domovina joj ipak nedostaje: 'Prije sam zavidjela onima koji žive vani, a sad zavidim vama koji ste tu!'

 
Sara Vulinović-Zlatan
 INSTAGRAM

Kad biste u Šibeniku prije desetak godina spomenuli prezime Vulinović-Zlatan, automatska asocijacija bio je izuzetno nadaren pijanist Aleksandar. Glazbenik koji je dio karijere odradio i u Skandinaviji, ali nikad nije imao smjelosti poslušati svoga prijatelja, producenta Danijela Vukova, i do kraja zakoračiti na svjetsku scenu. Za razliku od gitarista Edina Karamazova i violinista Stefana Milenkovića, koji su prihvatili Danijelovu zamisao da album na kojemu su se našle obrade Stingovih pjesama snime u akustičnoj župnoj crkvi na Zlarinu.

Kad danas u tisnim šibenskim kalama spomenete Zlatane, svima na pamet padne vrtoglavo zgodna Sara Vulinović-Zlatan, djevojka koja je ostvarila gotovo zlatnu karijeru na talijanskim modnim pistama, piše portal Šibenski.hr.

View this post on Instagram

A post shared by Sara Vulinovic-Zlatan (@sara__zlatan) on

Sarina je stalna adresa Milano, no nikad ne propušta istaknuti kako je okidač za njezinu karijeru bilo natjecanje za Miss Hrvatske 2008. godine. Tad je ova Dalmatinka postala prva pratilja i miss fotogeničnosti.

- A joj, zar je već toliko prošlo?! Iz sadašnje perspektive izgleda mi kao neka druga era života. Pogotovo kad se sjetim koliko su me nagovarali da se prijavim na izbor za miss. Da budem precizna, nagovarala me Ljilja Stamenković, koja je plasirala i mnoge druge šibenske misice. A poslije me povezala i s Tihanom Harapin Zalepugin. To mi je iskustvo pomoglo da izađem iz okvira i sigurnosti maloga grada - započela je priču o sebi Sara, koja uspješno hoda manekenskim pistama više od deset godina.

- Na izboru za miss probila sam led. No kako sam studirala, nisam bila u mogućnosti biti 'full time' model. Diplomirala sam prije otprilike četiri godine, pa sam se konačno odlučila na selidbu u Milano. U međuvremenu mi je manekenska karijera postala samo dodatni način zarade. Našla sam se u nekim drugim poslovima, za koje mi je Milano izvrsna baza - kaže Sara, koja je na zagrebačkom VERN-u završila odnose s javnošću.

View this post on Instagram

A post shared by Sara Vulinovic-Zlatan (@sara__zlatan) on

Poznato je da žene, kad god mogu, skrivaju godine, ali Sari nije problem reći da je napunila trideset. Makar, rijetki bi joj dali toliko, s obzirom na mladolik izgled. Na račun njega je Talijanima i dalje atraktivna kao model.

- Vremena se mijenjaju, a s njima i dobne granice, tržišta… Najbitnije je kako 'nosiš' svoje godine. Moj moto glasi 'star si onoliko koliko se osjećaš starim'. Moram priznati da sad radim bolje nego prije nekoliko godina. Komercijalni tip modela, kakav jesam, tražen je u puno poslova, gdje premlada cura ne odgovara imidžu brenda i ciljanim kupcima. A znate, ne može ni svaki model nositi i donje rublje i bikinije i, recimo, sportske brendove. A ja, uglavnom, pokrivam sva ta područja - ističe Vulinović-Zlatan.

Zgodna Dalmatinka ne može se požaliti ni na honorare. Modeli su u Italiji dobro plaćeni.

- Sve ovisi o poslovima koje radiš, s kojim klijentima i brendovima surađuješ. Neki su poslovi plaćeni sjajno, dok su neki potplaćeni u odnosu na druga tržišta, primjerice Njemačku, London, Ameriku… No nemam se pravo žaliti jer mi manekenstvo nerijetko omogućuje da u jednom danu zaradim iznose za koje neki rade cijeli mjesec - objašnjava Sara.

Kad je govorila o "drugim poslovima, u kojima se našla", Sara je mislila i na modni biznis. Sa svojim dečkom Thomasom nedavno je kreirala marku luksuzne obuće, piše Šibenski.hr.

View this post on Instagram

Peace & Love in 2019!❤

A post shared by Sara Vulinovic-Zlatan (@sara__zlatan) on

- Prije godinu i pol lansirali smo prvu kolekciju luksuznih ženskih cipela Thomas Neuman. Sad pripremamo treću kolekciju jesen-zima 2019./ 2020., ali i prvu mušku kolekciju jesen-zima za iduću sezonu - najavila je manekenka s poduzetničkim ambicijama.

Jedan od najbolje odjevenih parova - kako ih je krstio jedan modni portal - kampanju je snimao i u Hrvatskoj.

- Posljednje dvije kampanje snimali smo u Hrvatskoj, jer smatram da po kvaliteti, počevši od fotografa, stilista i lokacija, bez problema možemo konkurirati modnim prijestolnicama - uvjerena je Sara.

S obzirom na to da Milano nazivaju modnom prijestolnicom, može se konstatirati da je atraktivna brineta uvijek na izvoru novih trendova. No Sara se drži one da je "masovna moda uvijek bila glupa". Baš zato trudi se biti originalna.

- Imam dojam da se modni trendovi samo vraćaju iz prošlosti i miješaju s današnjima. U 21. stoljeću u modnom smislu sve je dopušteno. No ja sam ostala vjerna svojem jednostavnom stilu. Preko dana kombiniram moderno s klasikom, a za posebne prigode biram elegantne stvari. Zašto bih slijepo pratila nešto ako mi se ne sviđa, samo zato što je u trendu? Recimo, nikad nisam voljela vidjeti volančiće na odjeći. Kao ni previše boja, šljokica… - kaže Sara o svojim modnim preferencijama.

A život u talijanskoj metropoli glamura za nju je prilično - živ.

- Milano je za neke kaotičan, a za druge savršen kao grad. Ovisi, rekla bih, o navikama i stilu života. Milano je zaista centar mnogih događanja. I to je dobra strana toga grada. Živi se ubrzano. Ne kao u New Yorku, ali prilično ubrzano. Kad nisam na castingu ili modelingu, radim na fitness akademiji, koju trenutačno polažem. Nerijetko posjećujem i muzeje, a stignem obavljati i tipične kućanske poslove. Nađe se vremena za druženje s prijateljicama i, naravno, dečkom - opisuje Vulinović-Zlatan milansku svakodnevicu.

Nije lako Sara Šibenik zamijenila Milanom. Hrvatska joj, priznaje, nedostaje.

- Rado bih se vratila da se u Hrvatskoj mogu poslovno ostvariti na jednako kvalitetan i cijenjen način kao u Italiji. Makar u Zagreb, gdje sam studirala. Šibenik bi sad bio premalen za mene. Zagreb je, prema mojem mišljenju, jedan od ljepših i čišćih gradova u Europi, koji, na kraju krajeva, nudi bezbroj aktivnosti za jedan tako 'mali' glavni grad - govori Sara.

View this post on Instagram

Sunday strollin’ ♥

A post shared by Sara Vulinovic-Zlatan (@sara__zlatan) on

I njezina se percepcija života u inozemstvu promijenila nakon minulog razdoblja provedenog u Milanu.

- Prije sam zavidjela onima koji žive vani, a sad zavidim vama koji ste tu! Prije su mi neke druge stvari, poput stila života, bile važnije, percepcija drugačija. Sad shvaćam da kvalitetu života ne čini samo novac koji zarađuješ. Bitan je zrak koji udišeš - a u Milanu je ozbiljno zagađen - sigurnost koju osjećaš, hrana koju jedeš… U Milanu je nemoguće naći domaću spizu. Alternativa je da potrošiš puno na hranu koju zovu 'bio', a koja nije ni blizu onoj koju mi nađemo na šibenskom pazaru. Govorim o mesu, jajima, povrću, voću… Da ne govorim o tome kako mi treba minimalno sat, sat i pol vožnje kad idem negdje u prirodu, izvan grada - požalila se hrvatska manekenka.

Sarin je život na Apeninima, ipak, jednostavniji kad se zna da u sat vremena udaljenom Comu živi i njezina sestra Dolores. Međutim, u posljednje je vrijeme toliko često u Šibeniku da je pravo pitanje u kolikoj mjeri uopće osjeća nostalgiju.

- U Šibenik odem svakih mjesec i pol dana. Obitelj i prijatelji vrlo su mi bitni. Nije fraza da mi vrijeme s njima i na šibenskoj rivi, uz more, dođe kao punjenje baterija. Rodni grad je uvijek rodni grad - ne može Sara bez Šibenika.

A i njezin dečko Thomas je, brzo kao i Saru, zavolio i Šibenik, Dalmaciju.

- On je rodom iz Južnog Tirola, blizu Austrije. Odrastao je u malom gradu, okružen prirodom. Zato je za njega Hrvatska idealna zemlja. Pogotovo Dalmacija i Šibenik. Najviše, dakako, uživa ljeti. Tu se već udomaćio - zaključila je Vulinović-Zlatan za Šibenski.hr.

Sad polaže za instruktoricu fitnessa

Posao instruktorice fitnessa uskoro bi trebao postati dio Sarine svakodnevice.

- Prije nešto više od godinu dana otkrila sam vrstu free body fitnessa, s elementima terapeutskog fitnessa. Baš ovih dana pripremam teoriju i praktični dio za ispite. Nadam se da će to uskoro postati i moj glavni posao - kaže manekenka.

'Slaba sam na - pizzu'

Manekenkama, zna se, nije lako održati top izgled. Pogotovo ako živiš u Italiji, poznatoj po kuhinji koja puca od ugljikohidrata! Sara to najbolje zna.

- Slaba sam na talijansku kuhinju, pogotovo pizzu! Kad jedem ugljikohidrate, nastojim jesti one zdrave: integralnu ili kamut pastu, pizzu i brašno. Ne prakticiram ritam prehrane po kojemu se šest dana jede samo zdravo, a sedmi dan se 'vara'. Balans je u prehrani, uz redovito vježbanje, dovoljan. Ako doručkujem zdravo, za ručak ću pojesti pastu, a za večeru nešto zdravije, laganije. I obrnuto. Ako mi se jede slatko više puta u tjednu, neću se ograničavati, ali neću se ni 'ubiti' u šećeru! A i uvijek postoji opcija s tamnom čokoladom - smije se Sara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:54