PROVIZORNI BORDELI

AIRBNB KREĆE U BORBU PROTIV TRGOVINE LJUDIMA 'Kriminalci koriste unajmljeni smještaj za sekualno iskorištavanje žena, uvodimo radikalne provjere'

 AIRBNB

Američka digitalna platforma za najam smještaja Airbnb najavila je u ponedjeljak ulaganja u nove tehnologije radi suzbijanja modernog ropstva s obzirom na bojazni da kriminalci provizorno koriste unajmljene smještajne kapacitete za seksualnu eksploataciju ranjivih djevojaka i žena.

Iz Airbnbija su ekskluzivno za Fondaciju Thomson Reuters kazali da su udružili snage s aktivističkom udrugom za borbu protiv trgovine ljudima Polaris radi obuke zaposlenika, razvoja novih sustava i suradnje s policijom u cilju detektiranja znakova trgovine ljudima i sprečavanja te vrste kriminala.

Američka kompanija čija se vrijednost procjenjuje na oko 31 milijardu dolara uključila se u sve intenzivnija nastojanja da se iskorijeni moderno ropstvo u sektoru ugostiteljstva i turizma, ponajprije trgovina ljudima radi seksualne eksploatacije žena i djece.

Airbnb je osnovan 2008. godine, a danas posluje u gotovo 200 zemalja, nudeći u najam više od 260 milijuna kuća i soba.

"Odlučili smo se za moderan pristup borbi protiv modernog ropstva, koristeći inovacije ekonomije dijeljenja kako bismo bolje detektirali i na vrijeme spriječili potencijalnu eksploataciju", kazao je globalni čelnik odjela za upravljanje rizikom u Airbnb-ju Nick Shapiro.

U Airbnb-ju objašnjavaju da će povezati svoju analizu rizika, koja uključuje provjeru svakog iznajmljivača i gosta i proučavanje fotografija kako bi se uočili eventualni znakovi eksploatacije, s podacima i spoznajama Polarisa.

Ta je udruga u Sjedinjenim Državama uspostavila besplatnu telefonsku liniju za žrtve trgovine ljudima. U razdoblju od siječnja 2015. do rujna 2017. godine identificirali su najmanje 2.680 žrtava trgovanja ljudima koje su bili smještene u motelima i hotelima u SAD-u radi pružanja seksualnih usluga.

Potaknuti medijskim izvješćima o nicanju objekata za seksualne usluge koji bi se u kratkom roku otvarali i ponovo zatvarali, britanski parlamentarni zastupnici pokrenuli su prošle godine istragu o pojavi "provizornih bordela" na internetskim stranicama za najam smještaja, poput Airbnb-ja. Sličnu su taktiku navodno koristili i trgovci ljudima u SAD-u.

Airbnb-jeva inicijativa nadovezuje se na sličan potez digitalne platforme za usluge prijevoza Uber, koja je prošlog mjeseca objavila da će poučavati vozače u SAD-u kako detektirati trgovce ljudima i njihove žrtve među svojim klijentima.

"Ekonomija dijeljenja i kompanije poput Airbnb-ja nude nove mogućnosti za podizanje borbe protiv trgovine ljudima... na novu razinu", naglasio je Brandon Bouchard iz Polarisa u elektronskoj poruci za Reuters.

U Međunarodnoj organizaciji rada (ILO) i udruzi za ljudska prava Walk Free Foundation procjenjuju da je 2016. godine 25 milijuna ljudi širom svijeta bilo žrtvom prisilnog rada ili seksualne eksploatacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:57