StoryEditor
PROMO

Aktivan rujan u Slavoniji i Baranji

 
 Damir Rajle

Slavonija i Baranja privlače sve više turista koji kombiniraju rekreaciju s upoznavanjem turističke ponude krajnjeg istoka Hrvatske. Trkači i biciklisti željni upoznavanja još uvijek divlje i neukroćene prirode tijekom rujna u Slavoniji i Baranji mogu odabrati neke od originalnih manifestacija toga tipa u Hrvatskoj.

U Erdutu od 6. do 7. rujna održava se Wine & Bike Tour, manifestacija koja već šestu godinu slavi vino, umjetnost, multikulturalnost i zadnje dane ljeta na obalama Dunava. Jedinstvena kontinentalna biciklističko-vinska utrka u Hrvatskoj vozi se na ruti Aljmaš - Erdut, dijela Eurovela 6 - međunarodne biciklističke rute Dunav. Ugodna vožnja prapornim brežuljcima Erdutskog vinogorja začinjena je potragom za vinskim buteljama kroz desetak vinograda iz kojih pucaju prekrasni pogledi na moćni Dunav. Posjetitelje tradicionalno očekuje bogati mozaik sastavljen od dramskog i glazbenog programa (Elvis Stanić), vođenih vinskih degustacija i dana otvorenih podruma Erdutskog vinogorja.

Tjedan dana poslije, od 13. do 15. rujna na raznim lokacijama Osječko-baranjske županije održava se 14. hrvatski festival biciklističke rekreacije – Febire. Prvi dan posvećen je Dječjoj biciklijadi kroz tri kategorije, od vrtićke dobi do 8. razreda osnovne škole. Drugi dan festivala održat će se obiteljsko-turistička biciklijada te BikeOS, Urban bike festival Osijek i olimpijada koja promiče grad Osijek kao glavni biciklistički grad u regiji. Središnja biciklijada održava se u nedjelju 15. rujna sa startom u Osijeku, Belišću, Belom Manastiru i Erdutu te ciljem u Baranji, u Zlatnoj Gredi. Dužina biciklističkih ruta je 30 km (Osijek i Beli Manastir) odnosno 60 km (Belišće i Erdut). U program Febirea bit će uključeni i Ribarski dani u Kopačevu, najpoznatija ribarska manifestacija Slavonije i Baranje, koja se održava 14. i 15 rujna 2019. godine.

Damir Rajle
 

Trećeg vikenda u rujnu u Baranji, na području Parka prirode Kopački rit održava se 4. Baranjski Ferivi polumaraton. Organizator Atletski klub Slavonija-Žito iz Osijeka pripremio je za trkače četiri različite utrke: polumaraton (21 km), utrka građana/obiteljska utrka  (5 km), dječje utrke te "1/x" štafeta (3x5 km) kao svojevrsni team building u prirodi. Start svih utrka je dvorac Tikveš, a staza prolazi dijelovima koji su inače zatvoreni za pojedinačne posjetitelje parka prirode. Jedinstveni ambijent Kopačkog rita, zelenilo tikveških šuma i dunavske močvare pružaju fantastičan doživljaj prirode zbog kojih svake godine sve više trkača nastupi na ovom polumaratonu.

Posljednji vikend u rujnu rezerviran je za 14. Vinski maraton u Zmajevcu, Baranja. Tisuće vinskih maratonaca "trče" baranjskim surducima i zapravo većinu vremena provedu u gatorima – vinskim podrumima ukopanih u Bansko brdo. Za nastup na ovom maratonu nije potrebna fizička kondicija jer se ne radi o klasičnom maratonu, već o hodanju i hedonističkom uživanju u baranjskim vinima.

Kada smo kod vina, isti vikend u Feričancima se održava Festival frankovke s posebnom planinarskom manifestacijom "Kroz vinograde i šume". Manifestacije u Slavoniji i Baranji sve više povezuju vinske manifestacije s hodanjem, bicikliranjem ili planinarenjem. Ukoliko više volite klasične aktivnosti u vinogradu, pozivamo vas na berbu grožđa u baranjsko, erdutsko, feričanačko ili đakovačko vinogorje. Sigurno je kako vina neće nedostajati, ipak je riječ o regiji s najvećom proizvodnjom vina u Hrvatskoj.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2020 15:54