VELIKA PROMJENA

BISER JADRANA NAJAVIO RAT RESTORANIMA S HRANOM 'ZA VAN' Dosta im je turista koji stalno jedu i ostavljaju smeće po mostovima i stepenicama crkava

 Profimedia, Alamy
 

Gradske vlasti Venecije su na sljedeće tri godine zabranile otvaranje novih restorana koji poslužuju hranu 'za van' kao dio nastojanja da se smanji negativni utjecaj masovnog turizma na grad, piše Independent.

Odluka je dio šireg projekta očuvanja šarma Stare dame čiji su brojni mostovi, stepenice na ulazu u crkve i muzeje te rubovi kanala pretrpani turistima koji nešto jedu.

Grickanje po uličicama i trgovima često iza sebe ostavlja i goleme količine otpada što povećava probleme s glodavcima, golubovima i galebovima. Naime, velika jata ptica često se obrušavaju prema tlu kako bi ugrabili hranu iz ruku nepažljivih turista.

Nova pravila odobrio je gradonačelnik Venecije, Luigi Brugnaro, a odnose se i na okolne otočiće Murano i Burano koji su također popularne turističke destinacije. Ova odluka stiže nedugo nakon one kontroverzne otprije nekoliko tjedana kad su vlasti grada odlučile segregirati domaće i turiste posebnom regulacijom kretanja tijekom najužurbanijih dana u godini. U tu su svrhu postavljene posebne kapije na kojima su se stanovnici Venecije i česti gosti s posebnim iskaznicama trebali prijaviti kako bi im bio dopušten ulaz u središte grada. No te su kapije srušili bijesni građani naglasivši kako Venecija mora ostati slobodna.

'Odbijamo ideju da moramo proći kroz posebne ulaze u grad. Pa to je naš grad!', rekao je jedan od uznemirenih građana, Marco Baravalle. 'Ne posjeduje gradonačelnik grad. Niti ga posjeduju turisti ili policija. Venecija umire. Postavljanje takvih kapija pokazatelj je da je gradonačelnik jednostavno odustao. On želi da Venecija postane grad bez stanovnika.'

Unatoč javnoj kampanji 'Uživaj i poštuj Veneciju' koja potiče posjetitelje da se ponašaju pristojno i odgovorno u harmoniji s lokalnim stanovništvom, ogromne mase turista sa selfie-stickovima ne pokazuju namjeru promijeniti svoje navike.

Zabrinutost za grad, koji dnevno posjeti i do 60.000 ljudi, sve je veća. Šefica turističkog ureda Venecije, Paola Mar, jednom je rekla da ljetni mjeseci u Veneciji izgledaju kao ratne zone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:29