ZRAKOPLOV OD 400 MILIJUNA DOLARA

BOEING ZA NAJBOGATIJE Može preletjeti 21.000 km bez slijetanja, a za goste ima tursku kupelj, kino, spavaće sobe, igraonice...

 

Američka tvrtka Boeing predstavila je najnoviji luksuzni avion koji može u jednom letu proći pola svijeta i sposoban je za najduže letove dosad.

Njegovo je ime Boeing BBJ 777X i pripada VIP verziji privatnih zrakoplova serije 777X s najvećim sklopivim krilima. Ima domet od oko 21 tisuću kilometara i može povezati bilo koja dva grada na svijetu u jednom putovanju. Cijena mu je oko 400 milijuna dolara, dugačak je oko 70 metara i ima raspon krila od 72 metra.

Koncepti

“Boeing 777X može preletjeti više od pola svijeta bez zaustavljanja, što je više od ijednog privatnog aviona (business jet) ikad sagrađenog”, izjavili su u Boeingu, prenosi Forbes.

BBJ 777X dostupan je u dva modela: 777-8 i 777-9. Prvi može primiti do 75 putnika i postiže domet od 21.570 kilometara, a veći BBJ 777-9 ima malo manji domet, ali ima kabine od 350 kvadratnih metara. Tu su još turska kupelj, kino, prostor za opuštanje i igre, privatne spavaće sobe, blagovaonica, ured i prostor za odijevanje. Boeing je u ponedjeljak u Dubaiju predstavio tri koncepta uređenja interijera.

Tvrtke Greenpoint Technologies, Jet Aviation i Unique Aircraft Design predstavile su svaka svoj luksuzni dizajn, a kupci ga mogu ga izabrati. “Naši najekskluzivniji gosti žele putovati u najboljem i najudobnijem prostoru u direktnom letu”, rekao je šef Boeing Business Jets, Greg Laxton.

Prodaja

Zrakoplov sadrži i Smooth Ride tehnologiju, koja analizira čitanja iz pilotske kabine kako bi otkrila turbulencije i prilagodila te smanjila oscilacije u letu. Njegovi motori troše i pet posto manje goriva i stvaraju manje buke. Ipak, Forbes procjenjuje da neće doživjeti prevelik uspjeh. Boeingu slabo ide prodaja ovakvih širokotrupnih privatnih zrakoplova, kojih su od 1996. prodali samo 47.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:32