ZRAKOPLOV OD 400 MILIJUNA DOLARA

BOEING ZA NAJBOGATIJE Može preletjeti 21.000 km bez slijetanja, a za goste ima tursku kupelj, kino, spavaće sobe, igraonice...

    AUTOR:
    • Iva Badanjak

  • OBJAVLJENO:
  • 13.12.2018. u 14:35

 

Američka tvrtka Boeing predstavila je najnoviji luksuzni avion koji može u jednom letu proći pola svijeta i sposoban je za najduže letove dosad.

Njegovo je ime Boeing BBJ 777X i pripada VIP verziji privatnih zrakoplova serije 777X s najvećim sklopivim krilima. Ima domet od oko 21 tisuću kilometara i može povezati bilo koja dva grada na svijetu u jednom putovanju. Cijena mu je oko 400 milijuna dolara, dugačak je oko 70 metara i ima raspon krila od 72 metra.

 

Koncepti

“Boeing 777X može preletjeti više od pola svijeta bez zaustavljanja, što je više od ijednog privatnog aviona (business jet) ikad sagrađenog”, izjavili su u Boeingu, prenosi Forbes.

 

BBJ 777X dostupan je u dva modela: 777-8 i 777-9. Prvi može primiti do 75 putnika i postiže domet od 21.570 kilometara, a veći BBJ 777-9 ima malo manji domet, ali ima kabine od 350 kvadratnih metara. Tu su još turska kupelj, kino, prostor za opuštanje i igre, privatne spavaće sobe, blagovaonica, ured i prostor za odijevanje. Boeing je u ponedjeljak u Dubaiju predstavio tri koncepta uređenja interijera.

 

Tvrtke Greenpoint Technologies, Jet Aviation i Unique Aircraft Design predstavile su svaka svoj luksuzni dizajn, a kupci ga mogu ga izabrati. “Naši najekskluzivniji gosti žele putovati u najboljem i najudobnijem prostoru u direktnom letu”, rekao je šef Boeing Business Jets, Greg Laxton.

 

Prodaja

Zrakoplov sadrži i Smooth Ride tehnologiju, koja analizira čitanja iz pilotske kabine kako bi otkrila turbulencije i prilagodila te smanjila oscilacije u letu. Njegovi motori troše i pet posto manje goriva i stvaraju manje buke. Ipak, Forbes procjenjuje da neće doživjeti prevelik uspjeh. Boeingu slabo ide prodaja ovakvih širokotrupnih privatnih zrakoplova, kojih su od 1996. prodali samo 47.

 

Tagovi

Izdvajamo