POBIJEDIO JE I U ŠIBENIKU

D-MARIN DOVODI JEDRILIČARA KOJI JE S 26 GODINA OSVOJIO AMERICA'S CUP Deanu Barkeru leži hrvatsko more, slavio je na regatama u Splitu i Rovinju

 Nico Martinez
 

Najbolji svjetski jedriličari u Hrvatskoj će provesti i dio lipnja. Nakon D-Marin Mandaline domaćinstvo prestižne regate TP 52 preuzet će najveća hrvatska marina D-Marin Dalmacija.

Na Šibenik 52 SUPER SERIES Sailing Weeku duet Deana Barkera za kormilom i Terryja Hutchinsona kao taktičara bio je uštiman poput gitara Johna Lennona i Paula McCartneyja. S tri pobjede u osam održanih jedrenja posada Quantum Racinga osvojila je prvo, povijesno, izdanje regate klase TP52 kojoj je domaćin bila D-Marin Mandalina.

Hrvatsko je more sretno za Deana Barkera jer je 2000. i 2001. godine u Splitu i Rovinju osvajao titule u dvobojskom jedrenju. Ovaj 45-godišnji Novozelanđanin jedriličarsku je karijeru počeo kao desetogodišnjak, a prvi solo nastup završio je neslavno. Zaglavio je na sredini jezera Papuke, pa su ga morali spašavati. Na svoju sreću nije odustao i u ranim je dvadesetima krenuo graditi olimpijsku karijeru na America's Cupu. Za nagradu mu je legendarni Russell Coutts 2000. prepustio kormilo u posljednjem jedrenju u kojem je Team New Zealand obranio naslov protiv Prade. Barker je u domaćem Aucklandu, pred domaćim navijačima prvi put u rukama držao najstariji sportski trofej na svijetu, kultni „Auld Mug“. S 26 godinama svijet mu je bio pod nogama. Iduća tri izdanja najprestižnije regate na svijetu ostvario je san. Bio je skiper Novog Zelanda, ali i gubitnik. Auckland 2003., Valencia 2007. i San Francisco 2013. Ovaj posljednji bio je posebno bolan. Novi Zeland je vodio protiv Amerikanaca 8-1 i uspio izgubiti 8-9. Nakon te regate nije bilo lako u koži Deana Barkera.

America’s Cup mi je u krvi. Za mene je to više od regate. Istraživanje, razvoj, dizajn broda, rad u timu čini ovo natjecanje posebnim iskustvom za svakog jedriličara, ispričao je skiper Quantuma čiju će posadu u Zadru predvoditi vlasnik momčadi priznati američki biznismen Doug DeVos.

U Hrvatskoj se na Quantumu stvara američki izazivač za America's Cup koji je zasad nazvan American Magic. U skladu s imenom, u Šibeniku njihovo je jedrenje bila čarolija. Prvi su favoriti i za osvajanje Zadra.

D-Marin Dalmacija domaćin je 52 SUPER SERIES Zadar Royal Cupa od 20. do 24. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:26