VELIKI ZNAČAJ ZA HRVATSKU

DALMACIJA POSTAJE NAUTIČKO SREDIŠTE SVIJETA TP52 Super Series vraća se u Hrvatsku 2020. godine: Dolaze najbolji svjetski jedriličari

 

Najbolji svjetski jedriličari nastavljaju svoj boravak u Hrvatskoj. Nakon sjajne organizacije Šibenik 52 Super Series Sailing Weeka u D-Marin Mandalini, prestižnu klasu TP52 ugostit će najveća hrvatska marina. Više od 500 sudionika već je stiglo u Sukošan, a D-Marin Dalmacija bit će domaćin 52 SUPER SERIES Zadar Royal Cupa od 20. do 24. lipnja.

Važnost ovakvih događanja za hrvatski turizam na današnjoj su konferenciji za medije istaknuli Burak Baykan, CEO D-Marin grupe, Agustin Zulueta, CEO 52 Super Series i Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije.

„Velik je značaj ovih regata za D-Marin i Doğuş grupu, ali prvenstveno za Hrvatsku i turizam u cijelosti. Već sada mogu najaviti kako se ova prestižna regata vraća na Jadran 2020.“, istaknuo je Burak Baykan, CEO D-Marin grupe.

Ponajbolji svjetski jedriličari Dean Barker i Vasco Vascotto već su bili u Hrvatskoj. Talijan na Luna Rossi je na Jadranu proveo čitavo djetinjstvo, a Australac je na našoj obali osvojio nekoliko regata, uključujući i premijernu TP52 u Šibeniku s Quantumom.

„Bio sam u Hrvatskoj nekoliko puta, u Splitu, a i naravno u Šibeniku prošli mjesec gdje smo pobijedili, što je bilo sjajno iskustvo. Zadar je predivan grad i zato sam sretan što smo dobili priliku prisustvovati ovakvoj prestižnoj regati“, izjavio je Dean Barker, jedriličar koji je sa samo 26 godina osvojio America's Cup.

Dok su osvajač pet olimpijskih medalja Robert Scheidt, najstariji olimpijski pobjednik u jedrenju Santigao Lange, dvostruki osvajač America's Cupa James Spithill i ostatak jedriličarske kreme na službenom treningu imali posljednje pripreme uoči starta regate, nautički spektakl u D-Marin Dalmaciji pozdravili su i čelni ljudi iz turizma.

„Događaj okuplja elitu svjetskog jedrenja i daje posebnost našoj županiji. U našoj promidžbi nezaobilazno je naglašavati otoke, kristalno čisto more i infrastrukturu koju imamo – ovo je županija s najvećim brojem vezova u cijeloj Hrvatskoj“, naglasila je Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije, a podršku regati je dala i Hrvatska turistička zajednica čiji je direktor Kristjan Staničić, naveo brojne prednosti razvoja ove grane turizma i njegovu vrijednost u promociji Hrvatske.

„Siguran sam da će i Zadar, nakon Šibenika, biti izvrstan domaćin brojnim svjetskim sportašima, jedriličarima i posjetiteljima te tako na najbolji mogući način predstaviti Hrvatsku kao poželjnu turističku destinaciju u cjelini. Hrvatska je već sada prepoznata kao izuzetno kvalitetna nautička zemlja, a događanjima poput ovoga to dodatno potvrđujemo“, smatra direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Od srijede do nedjelje u planu je održavanje deset jedrenja, a službeni start svaki je dan u 12.00 sati. D-Marin Dalmacija domaćin je 52 SUPER SERIES Zadar Royal Cupa od 20. do 24. lipnja.

POSADE ZA ZADAR:

• Alegre – Andy Soriano (SAD/VB)

• Azzurra – Alberto Roemmers (ARG/ITA)

• Gladiator – Tony Langley (VB)

• Luna Rossa – Patrizio Bertelli (ITA)

• Onda – Eduardo de Souza Ramos (BRA)

• Paprec Recyclage – Jean Luc Petithuguenin (FRA)

• Phoenix – Hasso/Tina Plattner (JA)

• Platoon – Harm Müller-Spreer (NJEM)

• Provezza – Ergin Imre (TUR), 2018 Vrolijk

• Quantum Racing – Racing Doug DeVos (SAD)

• Sled – Takashi Okura (SAD)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:43