PREPORUKA BRITANACA

DVA HRVATSKA OTOKA NA POPISU NAJLJEPŠIH SKRIVENIH MJESTA U EUROPI 'Na Visu sam se osjećao kao James Bond, a onda sam posjetio netaknuti biser...'

AUTOR:
  • Jutarnji.hr

 • OBJAVLJENO:
 • 01.08.2017. u 00:00

 • Duje Klarić/Danijel Soldo / Cropix

  Vis i Šolta

   

  Britanski Telegraph u kontinuitetu objavljuje analize i informacije o ljetovanjima i godišnjim odmorima diljem svijeta u rubrici o putovanjima. Hrvatske se destinacije povremeno nalaze na njihovim popisima, no najčešće se radi o nacionalnim parkovima, hotelima, gradovima…

  U novom članku naslovljenom 17 najboljih europskih skrivenih otoka autor donosi popis još relativno neotkrivenih destinacija idealnih za odmor. Među 17 najboljih našli su se hrvatski otoci Vis i Šolta.

  ‘Otok savršen za negativca iz Jamesa Bonda. Možda sam vozio slabašni skuter umjesto sjajno opremljenog Astona Martina, ali ta mi se melodija iz filmova o Jamesu Bondu vrtjela u glavi dok sam svladavao zavoje slikovite ceste koja se prostire na sjevernom dijelu hrvatskog otoka Visa. Bilo je nemoguće ne zamisliti kako se ondje skriva Stavro Blofeld. Samo sam čekao čuti besmrtne riječi: ‘Očekivao sam vas, g. Bond!’, napisao je autor o Visu.

  Danijel Soldo / CROPIX

  Po mnogima možda i najljepša plaža na Jadranu, uvala Stiniva na otoku Visu

   

  Možda još više očarala ga je netaknuta Šolta: ‘Djelomice zbog brdovitosti, a djelomice zbog blizine Splita, što znači da turisti mogu previdjeti ovaj otok zbog puno poznatijih u ovom arhipelagu, u centru Dalmacije nalazi se netaknuti biser koja je dom ribarima, vinogradima i šumama maslina. Splićani su desetljećima koristili Šoltu kao bijeg iz grada ljeti pa većinu stambenih objekata čine njihove vikendice. Čak je i rimski car Dioklecijan, čija se palača iz 4. stoljeća nalazi u centru Splita i jedna je od najvažnijih povijesnih zgrada u gradu, običavao pecati u maloj uvali u Nečujmu, najvećem zaljevu na otoku, gdje je imao i toplice. Danas ondje još uvijek možete doživjeti tradicionalan način života.

  Duje Klarić / CROPIX

  Na fotografiji: Nečujam - uvala Mala Maslinica i Potkamenica, a između je poluotočić Rakotinan

   

  Osim Visa i Šolte na popisu se našao niz otoka u Italiji, Grčkoj, Španjolskoj, Francuskoj, ali i otoci u Njemačkoj i Švedskoj.

  Izdvajamo