NAJBOLJE IDE UZ PIVO

FOTO: SIROTINJSKO FILIPINSKO JELO NOVI JE GASTRONOMSKI HIT Promovira ga chef Bourdain, ali biste li se usudili kušati ga znajući od čega se radi?

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 09.06.2017. u 15:28

INSTAGRAM

Američki chef i putopisac Anthony Bourdain, koji u TV emisiji 'Parts Unknown' otkriva manje poznate svjetske destinacije i njihove kuhinje, tvrdi kako će tradicionalno filipinsko jelo sisig uskoro postati pravi svjetski hit.

- Odlično će vam 'sjesti' poslije dva-tri piva. Preukusno je, jeftino i dostupno svima - objašnjava Bourdain.

I dok sisig na fotografijama izgleda i više nego primamljivo, mnogi 'zapadnjaci' ipak nisu sigurni bi li ga se usudili kušati - naime, spomenuto jelo radi se od dijelova svinjske glave - njuške, ušiju i obraza.

U gradu Angelesu u provinciji Pampanga jednom godišnje čak se održava i festival sisiga.

Za vrijeme američke okupacije Filipina neobično jelo konzumirala je uglavnom sirotinja - svinjske glave mahom su se bacale jer ih američki vojnici nisu htjeli jesti, ali lokalnom stanovništvu postale su glavna i najjeftinija kulinarska namirnica. Naime, u njihovoj kulturi hrana se nikada ne baca.

- Filipinska kuhinja itekako je podcijenjena, ali stvari se polako mijenjaju. Sve više elitnih restorana u New Yorku u svoje jelovnike uvrštava sisig, a interes gostiju raste iz dana u dan - rekao je poznati chef.

 

 

ELIPSO

Izdvajamo