ISTRA GOURMET

HOMMAGE ZAČETNICIMA ISTARSKOG UGOSTITELJSTVA Putevima delicija uz novi vodič po Istri

 

Istra Gourmet, popularna edicija Turističke zajednice Istarske županije, u novom izdanju za 2019/2020. godinu donosi gotovo 500 zanimljivih i korisnih adresa koje će sve zainteresirane za gastronomsku ponudu Istarskog poluotoka odvesti u istraživanje najboljih vina, ekstra djevičanskih maslinovih ulja, pršuta, sira, tartufa i zanimljivih specijaliteta u restoranima, konobama ii agroturizmima predstavljenima u vodiču.

Uz pregled najznačajnijih gastronomskih proizvoda, Istra Gourmet već od prvog broja objavljenog 1996. godine objavljuje i detaljnu ljestvicu restorana i konoba, a novo izdanje donijelo je brojne novitete, među kojima posebno priznanje "Hommage začetnicima istarskog ugostiteljstva" kojim je Turistička zajednica Istre željela nagraditi 18 obitelji koje su predanim radom nekoliko generacija ostavile moćan trag u kulinarstvu ove regije, a jednako uzbudljive stranice ispisuju i danas.

Iako će neki reći da je pitoreskni krajolik ono što ih najviše mami u Istru, priznat će da je za potpun doživljaj ovog jedinstvenog poluotoka jednako važna i lokalna kuhinja.

Tradicija domaće kužine ponos je ovdašnjih ljudi, a posebno mjesto u njenom očuvanju pripada obiteljima ugostitelja koje su s koljena na koljeno prenosile autentična jela, namirnice i recepte. Odolijevajući vrtlogu povijesti, ove su obitelji sagradile prave oaze gastronomije, koje i danas sjaje punim sjajem.

Nastali između 1930-ih i 1960-ih godina prošlog stoljeća, njihovi restorani, konobe i oštarije su postavili temelje istarske kuhinje kakvu znamo danas. U počecima skromne, njihove trpeze su kroz desetljeća bivale sve bogatije, a njihov su put slijedili i oni koji su u novije vrijeme proslavili istarsku kuhinju u svijetu.

Ove konobe i restorani mjesta su koja vrijedi iznova otkriti i u njima potražiti odjeke dalekih vremena.

Iz kuhinja ovih majstora progovara bogata povijest poluotoka i mudrost generacija; one nose pečat kultura koje su se stoljećima prožimale na ovim područjima.

U njima je zapisana skromnost radnika i težaka, umješnost domaćica iz davnina koje su škrtim namirnicama hranile obitelj, ali i raskošni mirisi mora i kontinenta, i skrivena bogatstva ovog kraja.

Istra Gourmet objedinio je sve zanimljive informacije na hrvatskom, talijanskom, njemačkom i engleskom jeziku, a može se preuzeti u turističkim zajednicama diljem Istre ili na portalu www.istra.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:43