KARNI MATA

HRAM ŠTAKORA Dok ih drugdje truju, ovdje ove glodavce smatraju svetim životinjama

 Foto: Screenshot / Youtube

Volite putovanja, no već vam je dosta razvikanih destinacija i željeli biste iskusiti nešto novo, a uz to niste previše gadljivi? Razmislite o indijskom Karni Mata hramu kojeg zovu i Hram štakora.

Ovaj jedinstveni hram smješten u Deshnoku u Rajastanu posvećen je, ni manje ni više, nego – štakorima. Ove glodavce ovdje nazivaju 'kabbas', smatraju svetima i reinkarnacijom djece božice Karni Mata.

Uz neobičan hram vezana je i neobična legende. Jedna kaže da je vojska od 20.000 vojnika bježala u Deshnoke kad ih je od sigurne smrti spasila božica Karni Mata pretvorivši ih u štakore. Zauzvret su oni obećali da će joj zauvijek služiti u hramu.

Po kamenom hramu štakori slobodno šeću, a hodočasnici i ostali posjetitelji donose im hranu, najčešće mlijeko i voće. Također, nude ih slatkišima, a hrana koji jedu glodavci također se smatra svetom, pa ono što ostane iza štakora – pojedu vjernici.

'Štakor se smatra svetom i sretnom životinjom. Ako netko vidi bijelog štakora, znači da je primio posebni blagoslov od boga', kaže jedan hodočasnik.

'Ovo je jako zanimljivo mjesto. No doista nije za nekog tko se boji štakora. Neki od njih su u dosta dobrom stanju, no ima i bolesnih. S obzirom na toliku populaciju štakora, hram je još i prilično čist', kaže turist iz Engleske.

S obzirom da se smatraju svetima, štakori su zaštićeni i nitko im ne smije nauditi, a smatra se grijehom ako netko slučajno nagazi na štakora i ozlijedi ga. Ako se to ipak dogodi, osoba mora kupiti statuu štakora od zlata i srebra kako bi se iskupila za svoj grijeh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:09