POZNATA BLOGERICA SAMO U JUTARNJEM

HRVATSKA KAKO JE VIDI ASHLEY COLBURN Nin je savršen mali kraljevski gradić stvoren za romantični vikend

 Ivan Ćorić
 

Hrvatska je puna malih gradova s velikom poviješću. Nin je jedan od tih gradova i ako putujete prema središnjoj Dalmaciji, ne smijete ga zaobići. Taj otočić u obliku srca čuva 3000 godina stare tajne i nalazi se samo 14 kilometara od Zadra, a krase ga opuštena atmosfera, lokacije za romantične šetnje i biciklističke staze te svježe morske delicije.

Čim stignete u Nin, dočekat će vas prizor crkve sv. Nikole u kojoj se okrunjeno čak sedam hrvatskih vladara. Stoji sama na malenom brežuljku i idealna je za vašu prvu fotografiju i početak turističkog obilaska.

Nije to, međutim, jedina crkva u Ninu. Crkva sv. Križa najmanja je katedrala na svijetu, kako ju je opisao Thomas Graham Jackson, ugledni engleski arhitekt. Datira iz 9. stoljeća i nije mjesto u kojem se može okupiti mnogo ljudi, ali njezina jednostavnost doista je šarmantna. Ovdje ne možete očekivati velike, ukrašene prozore ili raskošni oltar, tek malo prirodnog svjetla koje probija kroz ručno rezbarena prozorska okna. Njezina kamena struktura uspoređuje se često sa Stonehengeom.

Je li to doista najmanja katedrala na svijetu? Jedno je sigurno, blizu nje u središtu grada prva je katedrala u Hrvatskoj - svetog Anselma. I to je ljepota Hrvatske, u kojoj svaka crkva ima svoju priču i bogatu povijest.

I u svaku vrijedi ući.

Uz to, kad se pojavite u Ninu, jedan će vam spomenik odmah upasti u oči. Riječ je o Grguru Ninskom poznatog kipara Ivana Meštrovića, koji dočekuje sve koji ovamo dođu. Kao što je slučaj s kipom u Splitu, i kod ovog vrijedi pravilo da ako mu dodirnete nožni palac, pratit će vas sreća u životu.

Nagradna igra

Dijelimo romantični vikend za dvoje

Budući da su blagdani, Turistička zajednica Nina dodjeljuje sjajnu nagradu čitateljima Jutarnjeg. Romantični vikend za dvoje u ovom romantičnom gradiću na obali. Putovanje uključuje dva noćenja s doručkom, ulaznice za muzej, turističkog vodiča i najam bicikala.

Evo kako možete osvojiti putovanje. Na Instagramu počnite slijediti Ashley Colburn (@ashley_colburn) ili profil Visit Nin (@visit_Nin), odnosno na Facebooku lajkajte stranice

https://www.facebook.com/AshleyColburnProductions/ ili https://www.facebook.com/VisitNin/. Lajkajte fotografiju crkve sv. Križa, na njoj označite osobu koju želite povesti sa sobom i napišite zašto je želite onamo odvesti. Na istim stranicama ćemo na sam Božić objaviti ime pobjednika.

Gradić sam doživjela kao veliki muzej na otvorenom, s tragovima civilizacije koja se ovdje razvijala kroz stoljeća. Nin je kao jedan od najstarijih mediteranskih gradića zapravo prvi glavni grad Hrvata i vaš najstariji kraljevski gradić.

U gradskom muzeju čuvaju se predmeti još iz Rimskog doba, ranog kršćanstva, srednjeg vijeka...

I još jednu stvar morate napraviti kad ste ovdje - morate posjetiti Kraljičinu plažu, prekrasnu pješčanu plažu dugu tri kilometra na kojoj uvijek možete pronaći osamu i kutak samo za vas. Kraljičina plaža mjesto je na kojem se nalazi najveća hrvatska lokacija s medicinskim blatom koje pomaže u izlječenju reume, kožnih upala i bolova.

Ljeti turisti ovamo dolaze kako bi si olakšali zdravstvene tegobe i bolove koje osjećaju i za mnoge od njih ovo je magično mjesto.

U laguni se također nalazi botanički vrt i kad ga obilazite, dobro pazite na brojne rijetke biljke i ptice. More, sunce i slana voda ovdje već tisuću godina utječu na proizvodnju kvalitetne soli. Ture po Ninskoj solani uvijek su dobra ideja jer možete izbliza vidjeti proces stvaranja robe koja se nekad smatrala vrednijom od zlata. A kući otamo možete ponijeti savršen suvenir. Da ne zaboravim romantične biciklističke ture - ovdje ima više od 110 kilometara biciklističkih staza. S njih pogled puca na obronke Velebita, a u zraku se osjeća miris soli. Na njima možete pronaći spokoj i obići sve najvažnije stvari u okolici.

Za dodatne informacije posjetite stranicu:

www.ashleycolburnscroatia.com

Pratite me na ovim društvenim mrežama:

Instagram:

Twitter:

Facebook:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:51