POZNATA BLOGERICA

HRVATSKA KAKO JE VIDI ASHLEY COLBURN Pronašla sam mjesto koje ima najbolji hotelski spa u državi i iz kojega je stigao kamen za Bijelu kuću!

 

Ako pričamo o turizmu, Brač je idealan otok za izletnike koji traže raj istodobno prekrasan, ali i povoljan. Zbog trajekta koji vozi praktički jedan sat iz centra Splita u Supetar, put do ovog čarobnog otoka je brz i lagodan. Treba znati da Supetar nije samo trajektno pristanište, to je destinacija koju bi svatko trebao staviti na svoju “to do” listu. Smješten na sjevernoj strani otoka, Supetar nudi sjajan pogled na kopno, ali istodobno i osjećaj otočke izoliranosti u samom srcu Dalmacije.

Neobičan stari grad Supetar ima šarmantnu baroknu crkvu u samom centru, poznatiju kao crkva svetoga Petra. Jednom kad se nađete tamo htjet ćete skitati popločanim, uskim uličicama kako biste osjetili dalmatinski šarm. Kao i u većini otočkih gradića, lučica na Supetru zatrpana je malim ribarskim brodicama i budete li se vrzmali uz obalu, osjetit ćete vrlo romantičnu atmosferu, posebno navečer. Ako pričamo o grobljima, supetarsko je zaista prekrasno, a ondje leže i dvojica velikih kiparskih umova - Ivan Rendić, rođen u Supetru, te Toma Rosandić. Uokolo je mnogo plaža i uvala za istraživanje, a do brojnih od njih moguće je doći i pješke.

Jedno odmaralište na otoku koje bi se moglo svima svidjeti je Bluesun Resort Velaris. Smješten je u uvali Vela Luka, a budete li spavali ondje, bit ćete okruženi borovima i morem. Resort ima jednostavan pristup plaži pa je to savršeno mjesto i za obiteljski ljetni odmor.

Nije to sve što je moguće pronaći u ovoj oazi jer je ponuda wellness opcija, kao i onih kulinarskih, doista raznovrsna, što bi moglo biti zanimljivo parovima na medenom mjesecu ili onima koji su samo poželjeli napuniti baterije. Unutar resorta možete pronaći i mnogo različitih sadržaja poput vodenog aerobika, igrališta za najmlađe te sportskih terena.

Ako vas zanimaju vodeni sportovi, možete jedriti, voziti jet ski ili skijati na vodi. Brač je vrlo sportski i aktivan otok pa ako želite kombinirati prirodu sa zabavom i sportom, dobro ćete se provesti.

Kada se govori o prehrani na otoku, mora se reći kako je Brač izrazito ponosan na svoju mediteransku kuhinju, a u Velarisu sve povrće raste na njihovoj maloj farmi. Služe vas i domaćim kruhom te džemovima, a maslinovo se ulje, jasno, servira uz svako jelo, što je jedan od neizostavnih dijelova hrvatskog gostoprimstva.

Dnevni izleti sa Supetra također su zanimljivi; možete unajmiti bicikl i provozati se oko otoka, istražujući usput mala mjesta. Jedan od najspektakularnijih pogleda na Braču širi se s Vidove gore, s koje se može lijepo vidjeti i znamenita bračka plaža Zlatni rat. Samo nekoliko koraka od plaže nalazi se i Bluesun Elaphusa Hotel, gdje sam i ja imala priliku odsjesti tijekom ožujka, kada se ondje održavala konferencija na kojoj sam prisustvovala. Oduševio me hotelski spa, koji je izglasan za najbolji u državi tijekom Dana turizma u Hrvatskoj, a uključuje saune, jacuzzi te sobe s različitim tretmanima.

Diljem otoka mogu se sresti i ovce, a bitno je reći i kako svi hvale janjetinu s ražnja, koju jednostavno ne možete zaobići tijekom boravka na Braču. Ako ste fan testiranja autohtonih lokalnih jela, možete zatražiti i janjeće iznutrice - jetru, srce i pluća. Sve vrijedi probati u životu, nije li tako? Nakon jela možete probati neka od najboljih vina na otoku, a pronaći ćete ih u vinariji Stina. Ona se nalazi u samom srcu Bola, a posjetite li je, moći ćete degustirati njihova vrhunska vina te napraviti turu po vinariji.

Teniski entuzijasti mogu uživati na čak 26 zemljanih terena koji postoje na Bolu. Igrati tenis pokraj mora je raj za sportaše, koji vole dobar pogled tijekom meča. Mnogi ljudi znaju da je kamen za Bijelu kuću i još neke važne svjetske zgrade stigao upravo s ovog otoka. U mjestu Pučišća nalazi se i klesarska škola gdje možete vidjeti kako lokalni klesari rade i prenose svoj posao. Postoji i video koji sam snimila o toj školi.

Za dodatne informacije posjetite stranicu: www.ashleycolburnscroatia.com

Pratite me na ovim društvenim mrežama:

Instagram: @ashley_colburn

Twitter: @ashleycolburn

Facebook: Ashley Colburn Productions

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:59