NAUTIČKA PATROLA

ISTETOVIRANA NORVEŽANKA LIN OBOŽAVA HRVATSKU Fascinantna priča žene koja je oplovila doslovce cijeli svijet, ali svake godine se vraća u Lijepu našu

Lin Vad (desno)
 Boris Kovacev / HANZA MEDIA
 

Norvežanku Lin Vad (28) nemoguće je ne zapaziti na doku marine Piškera, smještene u samom srcu Kornata. Simpatična plavuša čija bedra krase detaljno izvedene tetovaže s morskim motivima, Lin je na čelu šarolike skandinavske grupe prijatelja koji uglavnom žive i rade u Oslu, a svoj su odmor odlučili provesti jedreći hrvatskom obalom.

Smješteni na dvije jedrilice, veselo društvo prilično je mlađe nego smo to navikli gledati u dosadašnjim marinama, a na našu molbu da odgovore na par pitanja, odmah su delegirali Lin.

- Na hrvatsku obalu dolazim otkako sam bila dijete. Moja sestra se udala u Hvaru i tamo imamo obiteljsku kuću tako da dolazim najmanje jednom godišnje. Volim ovu zemlju, ljudi su prijazni, more je krasno, pogotovo za ronjenje s bocama, a riba je vrlo ukusna.

Kornati, 190717.
ACI marina Piskera u Nacionalnom parku Kornati.
Na fotografiji: Norvezanka Lin Vad u drustvu svojih prijatelja s jedrilice.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / HANZA MEDIA
Lin Vad (sjedi u prvom redu)

Dolaske u Hrvatsku Lin nastoji iskoristi za jedrenje, kojim je inficirana od malena.

- Jedriti sam počela s tri godine i dugo godina sam sudjelovala u raznim natjecanjima. Na to me potaknuo moj otac, inače vrlo poznati norveški jedriličar koji se natjecao na regatama diljem svijeta – priča nam sugovornica i u naš notes pažljivo zapisuje ime oca - Trygve Bernhardsen.

Ograničeni nepoznavanjem norveškog jezika, kasnije upisujemo njegovo ime u Google i nailazimo na zanimljiv rezultat. Gospodin Bernhardsen je izuzetno vitalni 81-godišnjak koji je prije dvije godine bio na naslovnicama svjetskih medija kad je na vlastito vjenčanje došao tako da je preplivao 800 metara široki fjord u kojem je temperatura vode bila samo 14 stupnjeva Celzijevih. Do svoje mlade je stigao živ, zdrav i spreman za brak.

Lin ne otkriva je li se bavila takvim "ekstremnim sportovima", ali s ponosom ističe da je preplovila gotovo cijeli svijet. Pitamo je za omiljene destinacije i ona nam odgovara iz prve:

- Najviše volim jedriti u Norveškoj i Hrvatskoj. Zapravo, najviše volim jedriti u Hrvatskoj – završila je Lin naš kratki razgovor i s prijateljima pozirala za fotografiju. Nije prošlo ni pet minuta, a njihove jedrilice već su plovile omiljenim im Jadranom prema arhipelagu divljih otoka Kornata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:40