MARTINA PODGORSKI

'Kada drugi put dođem u Izmir znat ću se bolje cjenkati'

Novinarka Nove TV Martina Podgorski nedavno je provela pet vrlo ugodnih dana u Izmiru, u Turskoj, i oduševila se ljubaznošću ljudi i finim čajem. I usred zime može se sjediti na terasama koje su opskrbljene grijalicama i dekicama za goste

Voljeti putovati, pa još raditi posao koji uključuje zanimljiva putovanja, kombinacija je koja se mnogima sviđa, ali je mogu samo sanjati. Mlada novinarka Nove TV, Martina Podgorski, jedna je od sretnica kojoj se taj san ispunio. Martinino lice dobro znaju gledatelji showbizz priloga u Dnevniku Nove TV, te u subotnjoj rubrici Scena koju ova 26-godišnja lijepa plavuša vodi s kolegom Dorijanom Elezovićem.

- Koristim svaku priliku da negdje “odmaglim”. Najčešće je to privatno, a ponekad i poslovno - kaže vesela Martina koju su posao, ali i gušti sredinom prosinca prošle godine odveli u Izmir, na najveći sajam turizma u Turskoj.

Iako je bio gotovo kraj godine, uživala je s društvom sjedeći na terasi nekih od doslovno stotina kafića i restorana koji se nižu uz nekoliko kilometara dugu “rivu” ovog grada na Egejskom moru.

Nenametljivi i ljubazni

- Izmir je predivan pomorski grad u potpunosti posvećen turizmu i to se vidi na svakom koraku - po urednosti, uređenosti, ponudi... A k tome, otišli smo iz hladnog Zagreba, a u Izmiru je tijekom dana bilo vrlo ugodno šetati i laganije obučen.

Ni večeri, kada je ipak hladno, nisu problem. Sve su terase otvorene, svaka ima dobre grijalice i dekice u koje se možete zamotati. Zato su uvijek pune. U kafićima često svira živa glazba, a neizbježni su i plazma televizori na kojima se non-stop vrti neka nogometna utakmica.

I poslovična turska gostoljubivost Martini se jako svidjela.

- Napravit će sve da ugode gostima, a opet ne mogu reći da sam doživjela neku nametljivost. U svakom dućanu obavezno će vas ponuditi finim čajem, često od jabuke. Pristojno je da čaj i popijete te popričate s domaćinima. Dakako, niste dužni ništa kupiti, a usput saznate brojne zanimljive stvari o gradu i običajima. A kada kažete da ste iz “Hrvatistana” svi pronađu neku vezu - prijateljsku, poslovnu, rodbinsku, nogometnu...

Martina iskreno priznaje da na putovanjima, za razliku od većine pasioniranih putnika, ne voli eksperimentirati s hranom i lokalnim specijalitetima, pa je tako bilo i u Turskoj.

3500 godina Smirne

- Nisam ljubiteljica niti jedne hrane osim naše domaće. Kada je jelo u pitanju prava sam ziherašica, radije ću kupiti vodu u boci i kekse nego eksperimentirati. Znam da bi mnogi uživali u tome što se u turskoj kuhinji koristi mnogo, mnogo povrća. Meni povrće baš nije drago pa nisam dijelila oduševljenje svojih suputnika. No, probala sam kebab, i to onaj od janjetine i odlične baklave od pistacia.

Vrijednoj i zgodnoj plavuši za kojom su se u Izmiru okrenule mnoge muške glave, nije smetalo ni to što je dosta vremena u tom gradu provela radno, snimajući priloge o zanimljivim ljudima i mjestima s kolegom kamermanom Mišom Maodušem.

- Ma, to je super jer i radeći upoznajem puno zanimljivih ljudi, vidim mnogo toga. U ovoj varijanti posao i užitak dobro funkcioniraju zajedno - objašnjava Martina.

Iznenadila ju je činjenica da u Izmiru živi čak četiri milijuna ljudi, a oduševio fascinantan spoj njegove povijesti u kojoj je poznat i kao Smirna, duge 3500 godina i suvremenosti - visokih građevina, urednosti metropole s točnom i suvremenom podzemnom željeznicom, a sve u kombinaciji s drevnim iskopinama i povijesnim građevinama.

Predrasude su pale u vodu

- Sve predrasude o ‘istoku’, kakve često imamo, pale su u vodu prvi dan - dodaje Martina. I izlet do osamdesetak kilometara udaljenog Efesa, grada koji je bio drugi po veličini grad rimskog carstva i u kojem je, smatra se, svoje evanđelje napisao Sv. Ivan, za simpatičnu je novinarku bio pravi gušt. Još ju je više oduševio posjet Brdu slavuja nedaleko Selcuka, gdje se nalazi i kuća Djevice Marije, u kojoj je Isusova majka provela posljednje godine prije uznesenja u nebo. Kuću godišnje posjeti 4,5 milijuna ljudi, ne samo kršćana nego i muslimana koji također štuju Isusovu majku.

Martina je sigurna da će se vratiti u Tursku te malo više vremena posvetiti uživanju u svemu što se tu nudi, zabavi, razgledavanju bezbrojnih starina...

- Uistinu bih voljela doživjeti Izmir ljeti. Svidjela mi se popularna ulica Alsancak gdje se odvija najviše života navečer i tamo možete uistinu osjetiti kako grad živi i diše - kaže.

A kada odluči sljedeći put posjetiti Izmir, dobro će se pripremiti za odlazak u shopping i svladati vještinu cjenkanja.

- Bazar je izuzetno zanimljiv i nema čega nema za kupiti. Tu je sve - od dućana s tradicionalnim specijalitetima, suvenirnica u kojima možete naći zgodne stvari, do dućančića koji prodaju prirodne lijekova protiv gripe i svih drugih bolesti te začina... Prodaje se sve i svašta po bilo kojoj cijeni. A cjenkanje je obavezno i cijenu možete spustiti i do 70 posto. Jedini problem je što se ja ne znam baš cjenkati, pa nisam najbolje prošla u svojoj kupovini. Mogla sam mnogo bolje. Ali naučit ću i vratit ću se! - s osmijehom zaključuje Martina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:36