NOĆNI ŽIVOT U BERLINU

KAKVE TAJNE SKRIVA JEDAN OD NAJBOLJIH KLUBOVA NA SVIJETU U zahodima nema ogledala, droga i seks na svakom koraku, ali umjetnost je uopće ući…

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 11.04.2017. u 19:02

People queue up in front of the club Berghain in Berlin, Germany, August 28, 2016. For techno fans, a night at the legendary Berghain club is a must - if they can get in. Queues stretching for some one hundred metres are a regular sight outside the former power plant. Entrepreneurial locals do a roaring trade selling beers to those waiting. REUTERS/Hannibal Hanschke SEARCH ÒBERLIN NIGHTLIFEÒ FOR THIS STORY. SEARCH
Hannibal Hanschke / REUTERS

Red pred klubom, kolovoz 2016.

Zloglasni Berghain, jedan od najpoznatijih europskih klubova, okosnica je berlinskog noćnog života, ali i mjesto na kojem će ljubitelji elektronske glazbe i slučajnih seksualnih susreta ispuniti sve svoje želje.

‘Danju ne biste ni pogledali ovu zgradu, ali vikendom je druga priča. Pretvara se u meku za partijanere i nonkonformiste, Sveti gral elektronske glazbe i utočište za ispunjavanje seksualnih fantazija. Dobro došli u najbolji klub na svijetu, zloglasni Berghain u Berlinu’, tako je svoju reportažu započinje novinarka New York Posta.

Berghain su magazini poput New York Timesa i Rolling Stonea proglasili najboljim klubom na svijetu, a nesumnjivo je fami pridonijela tajnovitost koja ga obavija i poneka priča o drogama, seksualnim susretima i najjačem zvučnom sustavu na svijetu. Popularnosti su svakako pridonijeli nastupi poznatih glazbenika, poput Lady Gage koja je ondje promovirala novi album ‘Artpop’ 2013., ali i tračevi poput onog da su odbili ulazak Britney Spears.

Lady Gaga poses at Berghain nightclub to promote her latest album 'Artpop' in Berlin October 24, 2013. The album will be released in Germany on November 8. Reuters/Tobias Schwarz (GERMANY - Tags: ENTERTAINMENT) - RTX14MS9
Tobias Schwarz / REUTERS

Lady Gaga pozira u Berghainu uoči koncerta 2013.

Dancers of the Staatsballett Berlin ensemble perform during a dress rehearsal of
Fabrizio Bensch / REUTERS

Baletni plesači nastupaju u Berghainu 2013.

 

Osim zbog sadržaja Berghain je na glasu kao klub pred kojim ćete satima čekati u redu da uđete, a ni to nije garancija jer na koncu o tome odokativno odlučuju izbacivači. Najpoznatiji među njima je Sven Marquardt, tetovirana berlinska legenda, koji odlučuje kakva će ekipa plesati u tri unutrašnja objekta - Berghainu, Panorama Baru i Lab.oratoryju, od čega je potonji rezerviran isključivo za muške, homoseksualne posjetitelje. Oko Uskrsa svake godine ondje se organiziraju fetiš partyji isključivo za muškarce.

Berlin Mitte im August 2003, Image: 278389037, License: Rights-managed, Restrictions: For editorial use only., Model Release: no, Credit line: Profimedia, AKG
Profimedia, AKG

Glavni izbacivač Sven Marquardt, fotografiran 2003. u Berlinu

 

Na internetu se može pronaći niz savjeta o tome kako se odjenuti, kako se ponašati u redu, što se nikako ne smije raditi i slično, samo da biste prošli kroz famozna vrata, a postoji i aplikacija koja donosi svježe informacija o tome kolika je gužva.

Tulum traje od petka navečer do ponedjeljka ujutro, a na nekim partyjima muškarci su obavezni na ulazu skinuti odjeću i predati je čuvarima. U zahodima su zabranjena ogledala kako se posjetitelji ne bi šokirali vlastitim odrazom nakon nekoliko sati plesanja.

Poznate su i takozvane ‘tamne prostorije’ Berghaina, rezervirane za neobavezne seksualne susrete. Između ostalog, kažu da je sigurnije što manje pričati dok čekate, pogotovo treba izbjegavati engleski jezik jer turisti nisu toliko poželjni. Također, bolje je doći sam jer će veselo, glasno društvance najvjerojatnije biti odbijeno. Također, visoke pete su out, crno je in i teška šminka se ne cijeni.

, Image: 201948535, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Red ispred Berghaina

editorial use only, Image: 201948532, License: Rights-managed, Restrictions: Contributor country restriction: Worldwide, Worldwide, Worldwide, Worldwide, Worldwide, Worldwide.
Contributor usage restriction: Advertising and promotion, Consumer goods, Direct mail and brochures, Indoor display, Internal business usage, Commercial electronic.
Contributor media restriction: {B2622F9B-B84B-42C0-8158-9B0B0EC9E2D1}, {B2622F9B-B84B-42C0-8158-9B0B0EC9E2D1}, {B2622F9B-B84B-42C0-8158-9B0B0EC9E2D1}, {B2622F9B-B84B-42C0-8158-9B0B0EC9E2D1}, {B2622F9B-B84B-42C0-8158-9B0B0EC9E2D1}, {B2622F9B-B84B-42C0-8158-9B0B0EC9E2D1}., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Izbacivači i gužva pred Berghainom

 

Ako uđete, imajte na umu da nemaju tolerancije prema kamerama i ako vas ulove da snimate selfie ili ljude oko sebe, naći ćete se vani prije nego što ste ušli.

Novinarka je u Berghain ušla iz drugog pokušaja i na kraju teksta zaključuje da su se sati čekanja i sva pravila kojih se držala da bi ušla - isplatila.

ELIPSO

Izdvajamo