MEĐUZEMLJE

KAMP DOBIO KUĆICE ZA ODMOR NAZVANE CROBBITON Turisti će na Velebitu moći živjeti kao hobiti

Nakon što je svijet vidio prvi dio ekranizacije Gospodara prstenova, svi smo se zaljubili u hobitski način života. Kako i ne bismo kad se ti mali svati znaju najesti, zabaviti i dobro odmoriti u svojim neodoljivim kućicama u zemlji. Okrugle, tople i udobne, odmah su postale hit diljem svijeta, a mnogi su ugostitelji našli način da u svoju ponudu uključe upravo ovakve objekte.

Taj je trend konačno došao i u našu zemlju. Kamp Velebit ima svoj Crobbiton, kako mu tepaju vlasnici kampa. Riječ je o pet kućica uređenih tako da se svaki pravi hobit, ali i svako drugo biće iz Međuzemlja, odmah može useliti. U ponudi su tri kućice za dvije osobe te po jedna za četiri i šest osoba. Najmanje koštaju 30 eura, a najveće 90 eura na noć. Svaka od njih ima krevete i police, a uskoro se planira uvesti i struja.

Robinzonski smještaj

- Dugogodišnji sam fan Gospodara prstenova i općenito fantasy žanra pa je ovo spoj dviju ljubavi. Interes je stvarno velik jer je ljudima simpatična ideja da spavaju u hobitskim kućicama, ali zasad ih još ne iznajmljujemo. U fazi smo prelaska na novi poslovni model koji će nam omogućiti da ih iznajmljujemo kao objekte za robinzonski smještaj - kaže Luka Žuženić, voditelj kampa, i dodaje kako će uskoro početi s radom.

Crobbit kućice zapravo su ručno izrađeni mali drveni bungalovi od jedne prostorije u kojoj su kreveti i police. Vrata i prozori su okrugli. Građene su tako da su najprije iskopane rupe u kojima su sagrađeni bungalovi, koji su potom zatrpani zemljom koja stvara efekt termalne mase. To znači da će ljeti tijekom dana unutra biti hladno, a noću toplo. Krovovi kućica prekriveni su travom i cvijećem, tako da nije smanjena zelena površina. Idealni su za djecu, kojoj je uzbudljivo spavanje u drugačijoj vrsti smještaja.

Perunovi dvori

Kamp Velebit, otvoren 2004. godine, pun je fantasy tematike. Tako je na vrhu brdašca ispred kampa postavljen kip s izrezbarenim reljefima triju glavnih božanstava stare hrvatske i slavenske mitologije: Peruna, Mokoši i Velesa. Najveća zgrada u kampu su Perunovi dvori, koji imaju dvoranu sa slikama, predmetima i informativnim pločama. Ima toga još: gosti mogu pronaći figurice malih vila skrivenih u drveću ili pak stihove starih pjesama ispisanih na glagoljici.

- Nakon odluke da ćemo kamp urediti u fantasy stilu, ideja o izgradnji Crobbit kućica bila je zapravo neizbježna. Odrastao sam na igrama, knjigama i filmovima iz fantasy žanra pa je bilo samo pitanje vremena kada će me brdašce koje imamo u kampu inspirirati da u njemu izgradimo kućice poput onih u knjizi Gospodar prstenova - kaže Luka.

Tagovi

ELIPSO

Izdvajamo