2. SEZONA JEDINSTVENE AKCIJE

KREĆE NAUTIČKA PATROLA JUTARNJEG Dva mjeseca na brodu, pod jedrima, po marinama i divnom plavom Jadranu

 

Hrvatski Jadran s tisuću otoka, s kristalno čistim plavetnim more, ugodnom klimom i sunčanim ljetom, mirnim skrovitim uvalama te prirodnim plažama, ubraja se u najljepša i najprivlačnija morska odredišta na svijetu.

Odvajkada se ovdje živjelo, plovilo i uživalo. O tome svjedoče drevni gradovi i slikoviti gradići, prepuni starina, legendi i priča. O tome govore velebni svjetionici, što duž cijele obale već stoljećima čuvaju jadranske moreplovce. O tome svjedoče i luke i sidrišta, koje od davnina u svoje okrilje primaju mornare i njihove brodove.

Autohtona kuhinja

Danas to za suvremene nautičare čine i za njihov užitak u plovidbi brinu moderne marine, čiji se lanac proteže duž cijele obale i jadranskog arhipelaga - od Dubrovnika do Umaga. Hrvatske marine smještene su na atraktivnim pravcima krstarenja. Pristup im je peljarski lagan i pouzdan, sve redom pružaju maksimalnu sigurnost brodu, udobnost i miran san posadi. Okolica svake marine zanimljiva je za izlete, posjet znamenitostima, a tu su i sportski tereni te - čisto more za kupanje. Sve to popraćeno je atraktivnim dnevnim i večernjim zabavnim sadržajima. I, nadasve - izvanrednim kulinarskim užitkom. Jer, Hrvatska je zemlja vrhunskih restorana, konoba i seoskih imanja s bogatom ponudom izvrsnih jela domaće kuhinje te autohtonih vina iz hrvatskih vinograda i podruma.

Evo nas sad pod drevnim, slavnim i moćnim dubrovačkim zidinama. Ovdje smo prošle godine ušli u završnicu prve sezone Nautičke patrole Jutarnjeg lista. Ponovo smo na istom brodu, 14-metarskoj jedrilici Maslina, opet nas je petorica i cijelo ćemo ljeto ploviti Jadranom od marine do marine, ali ovaj put u obratnom smjeru, od juga prema sjeveru, od Dubrovnika do Umaga i s nešto izmijenjenom rutom. Naime, ove smo sezone uključili neka nova mjesta i povećali broj na 34 marine s ukupno 11.700 vezova i s ciljem da anketom obuhvatimo najmanje 1.200 nautičara.

Dubrovnik, 210618.
Prva posada Nauticke patrole Jutarnjeg lista.
Na fotografiji: fotoreporter Milan Sabic, skiper Slobodan Banesin, boda patrole Mladen Gerovac, novinari Filip Pavic i Vid Baric
Foto: Milan Sabic / CROPIX
Milan Šabić / HANZA MEDIA
Posada Nautičke patrole Jutarnjeg lista

Uz anketiranje nautičara o zadovoljstvu uslugama tih marina, posada patrole na svom će putu pratiti zbivanja ne samo u marini, nego i u bližoj okolici, razgovarat će s gostima i turističkim djelatnicima te iz broja u broj objavljivati reportaže i informacije o najboljim mjestima i sadržajima za boravak, odmor i provod. Ujedno će objavljivati vodič za mjesta koja gosti mogu posjetiti te aktivnosti kojima se mogu baviti, vodič kroz gastro ponudu, glavne atrakcije i must go destinacije, goste Patrole i Patrolu u gostima te feljton - “Misterije i legende Jadrana”.

Ljetni kapetan

Posla će uglavnom biti puno, od jutra do mraka, na moru u plovidbi i u marini. S našom ćemo redakcijom pod jedrima čitava dva ljetna mjeseca biti u najbližem suživotu s ljetnim kapetanima i svim jadranskim nautičarima. Dijelit ćemo s njima ljepotu mora, sunce, vjetar i čar prelijepih naših otoka i uvala. Susretat ćemo se i družiti na zajedničkim rutama i u marinama te usputnim događanjima. Uživati u jedrenju i plovidbi, ali i uzbuđenjima što ih zna donijeti ljetna jadranska nevera.

ŠTO ĆEMO SVE RADITI: Dan, noć, bura ili jugo, mi smo u akciji

Osim što ćemo propitivati mišljenja nautičara, krstarit ćemo i živjeti na njihov način. Uz to, puna dva mjeseca svoj novinarski posao bez radnog vremena obavljat ćemo na ovom nevelikom prostoru pod jedrima. I danju i noću, i po najvećem zvizdanu, i po buri, i po jugu. Otkrivat ćemo najbolja mjesta i sadržaje za boravak, odmor i provod. Uživati u jedrenju, plovidbi, čarima mora, ali i uzbuđenjima što ih zna donijeti iznenadna žestoka ljetna nevera.

Sve ćemo naše doživljaje, susrete i događaje svakodnevno podijeliti i s čitateljima Jutarnjeg lista. Objavljivat ćemo vodiče kamo ići i gdje se čime baviti, opisati glavne atrakcije i must go destinacije, pozivati poznate na brod kao goste Patrole...

Ova jedinstvena nautičko-novinarska akcija i ove se godine odvija pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i u suradnji s Ministarstvom turizma te uz potporu brojnih sponzora.

Tko će skinuti Punat s trona?

Odlukom najvećeg broja nautičara prošle je godine Zlatno sidro Jutarnjeg lista osvojila Marina Punat. Titulu “Moja najdraža marina” ponijela je ACI marina Cres, a posebno priznanje pripalo je ACI-ju.

I ove godine najveći hrvatski nautički trofej Zlatno sidro Jutarnjeg lista za najbolju marinu u 2018. godini dodijelit će se na osnovi odluke anketiranih nautičara u 33 hrvatske marine. Također će se dodijeliti Posebno priznanje Jutarnjeg lista za najveći doprinos u razvoju hrvatskog nautičkog turizma u 2018. godini. Posebno priznanje Moja najdraža marina pripast će marini koju će nautičari najviše ističu. Nagrada je još, sve ćete znati na vrijeme.

SPECIJALNA EKIPA U POSADI NAUTIČKE PATROLE Magistar kulture, šampion snowboarda, diplomirani filozof, novinar Novca.hr...

U prvoj posadi ovogodišnje Nautičke patrole Jutarnjeg lista okupila se doista zanimljiva skupina ljudi. Udarni reporter je 30-godišnji magistar kulturologije iz Rijeke Vid Barić, koji posljednje dvije godine radi kao novinar u Hanza Mediji. Vid se prije toga desetak godina profesionalno bavio snježnim daskaškim sportom snowboardingom, dugogodišnji je član nacionalnog tima i višestruki prvak Hrvatske u tom adrenalinskom sportu. Proputovao je sve bitne europske vrhunce, a sada se, kako sam kaže, raduje upoznavanju morskog/jedriličarskog načina života. Obožava pisanje u svim formama, a od novinskog izraza reportaža mu je najdraža. Osim kazališta i filma, voli i knjigu pa je na brod donio nekoliko naslova među kojima su: J. P. Sartre - “Mučnina”, Petar Šegedin - “Tišina”, Hermann Hesse - “Journey to the East”...

I drugi član posade Filip Pavić, inače diplomirani filozof i novinar gospodarske rubrike Jutarnjeg lista, odnosno njegovog portala Novac.hr također rado čita pa je također ponio Hermanna Hessea, ali njegovo “Umijeće dokolice” te stari antikvarski biser fanova šaha Vladimira Vukovića iz 1949. godine - “Od Steinitza do Botvinika”.

Filip za sebe kaže da je nenametljivi promatrač, blagi cinik i pristalica autentičnog iskustva. U Jutarnjem radi tri mjeseca, a prije toga je, veli, skromno životno iskustvo prikupljao radeći po zagrebačkim kafićima i skladištima. Želja mu je da “danas-sutra predaje u školi, ako povoljni vjetrovi zapušu u tom smjeru”. Na upit o daljnjoj plovidbi novinarskim vodama zagonetno se smješka: “Vidjet ćemo što će život donijeti”.

Majstor fotografije u ovoj prvoj posadi Patrole je iskusni i vrijedni splitski fotoreporter Milan Šabić. Milan je sjajan momak iz Brnaza, prošle je godine kraće vrijeme bio član posade Patrole pa već točno zna što mu je činiti i na kopnu i na brodu.

Patroli pomaže u ulozi brodovođe i Riječanin Slobodan Banašin, koji se skiperažom bavi dvadesetak godina. Bane je poznat i po dva svoja humanitarna projekta. Prije 15 godina pokrenuo je s Damirom Heregom projekt “S vjetrom kroz tišinu”, čiji je cilj da se djeca i odrasli oštećena sluha bez teškoća bave svim aktivnostima, pa tako i jedrenjem, za što je valjalo osmisliti i posebni sustav znakova. Drugi Banetov projekt je Mediteranski nautički centar u Kraljevici koji pomaže svim osobama s tjelesnim hendikepom, pa i onima u invalidskim kolicima, da u potpunosti uživaju u jedrenju, ronjenju i svim ostalim morskim aktivnostima.

Voditelj Nautičke patrole, i autor projekta, veteran je i novinarstva i nautike Mladen Gerovac, o kojem je dosad već uglavnom sve znano i rečeno. Kažimo još samo to da će ova Patrola dodati još 5-6 stotina milja njegovim morskim rutama i stotinjak kartica teksta novinarskom opusu. I to u poznijem dijelu životnoga puta, kada normalni ljudi već mirno plutaju spuštenih jedara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:36