KRAKOW

NEOČEKIVANA LJUBAV I ODUŠEVLJENJE GRADOM NA VISLI Povijest, kultura, ali i odličan noćni život zaliven hektolitrima sjajnih domaćih piva...

Jedan od najvećih trgova u Europi
 

Od malo kojeg europskog grada očekivat ćete manje, a dobiti više. Povijest, kultura, ali i odličan noćni život zaliven hektolitrima sjajnih domaćih piva samo su neki od razloga zašto biste se trebali zaputiti na obalu Visle, u drugi po najveći poljski grad i nekadašnju metropolu te velike zemlje - Krakowa.

Krakow je centar Malopoljskog vojvodstva, smješten na jugu zemlje i do njega nije uvijek lako doći. Zrakoplov je svakako najbolji izbor, jer sve ostalo predugo traje - Krakow je od Zagreba udaljen oko 820 kilometara. No, jednom kada tamo dospijete, uzmite si vremena kako biste ga istražili.

Središnji dio vašeg posjeta svakako mora biti Staro Miesto, stari dio centra grada u kojem su smještene brojne povijesne i kulturne znamenitosti. Ovdje ćete osjetiti pravi srednjoeuropski šarm, uz malo istočnoeuropskog štiha. Samo u centru smješteno je tridesetak manjih i većih crkvica, od kojih ne smijete zaobići (a s obzirom na lokaciju, nije ni moguće) crkvu sv. Adalberta staru gotovo tisućljeće. Tu ćete vjerojatno napraviti i prvi predah, jer se točno preko puta crkvice, sasvim prigodno, nalazi najstariji studentski klub u Poljskoj, koji i dalje figurira kao jedno od značajnih mjesta društvenog života. Uz pivo, znamenite votke i koktele, uživat ćete u pogledu na jedan od najvećih trgova u Europi.

Na trgu je i niz mjesta za popiti pivo ili vodku

Za prvi susret sa starim dijelom Krakowa svakako odaberite kočiju. Osim što je “fora”, kočijaši su puni znanja o svom gradu i neće se libiti ispričati vam štošta, pa i povesti vas do nekih dijelova koje biste sami teško otkrili. Trg svakako izbjegavajte nedjeljom prijepodne, jer nakon 10 ujutro, pa sve do kasnih popodnevnih sati, njime mile tisuće turista, ali i Poljaka, naročito ako je ljepše vrijeme.

Idealno vrijeme za obilazak trga rano je jutro, kada na njemu nema gotovo nikoga (većina kafića otvara se tek u 9, neki i kasnije, jer Poljaci vole spavati) i kada ćete se osjećati kao da ste uronili u neki od srednjovjekovnih gradova. Pokušajte se na trgu zateći na puni sat, kada će se s goleme Bazilike sv. Marije začuti zvuk gradskog trubača.

Za prvo razgledavanje Krakowa svakako odaberite kočiju

Relativno blizu centralnog trga čudesni je dvorac Wawel, nezaobilazna točka turističkog posjeta Grada zmajeva. Mitološko biće, čije smo odrastanje tako revno pratili u “Igri prijestolja”, jedan je od najvažnijih simbola grada i uz njega se veže znamenita legenda.

Zmaj koji je živio ispod brda na kojem je dvorac mnogo je vremena terorizirao mještane nekadašnjeg Krakowa, a omiljena su mu hrana bile djevice. Očajno stanovništvo vapilo je za herojem koji bi zmaja konačno usmrtio, kako bi stanovništvo odahnulo. Našli su ga u liku mladića koji se dosjetio, prema legendi, napuniti janje sumporom i ponuditi ga zmaju za “marendu”. Proždrljiva zvijer janje je smazala brže nego Hrvati nekada na cesti prema Rijeci, no nije mu dobro sjelo. Kako bi utažio žeđ, priča kaže da je popio čak pola rijeke Visle, zbog čega se rasprsnuo na komadiće.

Staro Miesto, stari dio centra grada u kojem su smještene brojne povijesne i kulturne znamenitosti

Pećina u kojoj je zmaj navodno živio otvorena je za turiste i nalazi se na dubini od dvadesetak metara do kojih vode impresivne spiralne stube, pa ćete se, u mraku podzemnog labirinta, osjećati kao istraživač iz omiljenih avanturističkih filmova. Tu je i podzemna crkvica, jedna od, kako smo rekli, brojnih sakralnih objekata na području grada - njih više od 120. Blizu je i kuća Karola Wojtyle, poznatijeg kao pape Ivana Pavla II., a ako vam nije do vjerskih objekata (koje zbog fantastične gotičke arhitekture toplo preporučujemo), istražite mračnu povijest Krakowa.

Stari sajam (market) nalazi se u neposrednoj blizini glavnog trga

Jedan od glavnih razloga zašto je grad toliko dobro očuvan u Drugom svjetskom ratu su - nacisti. Oni su, naime, namjeravali grad pretvoriti u novi glavni grad okupirane Poljske, a Varšavu potpuno uništiti, što je razlog zbog kojeg centar grada nije pretrpio ozbiljnija oštećenja. Jedan od razloga svakako je i zloglasni nacistički logor smrti Auschwitz, koji se nalazi samo nekoliko desetaka kilometara od Krakowa, u gradu Oswiecimu. Upravo je Auschwitz mnogima povod da obiđu i Krakow - procjenjuje se da kompleks logora godišnje obiđe oko milijun i pol turista.

Kompleks logora Auschwitz očuvan je kako bi svijetu bio trajna opomena na neviđeno zlo koje se dogodilo za nacističkog režima

Poljska je pretrpjela mnogo tijekom nacističkog režima, no logore su sačuvali kako bi svijetu bili trajna opomena na neviđeno zlo koje se dogodilo. Ovdje ćete tako moći vidjeti stravične plinske komore i krematorije u kojima je, prema procjenama, stradalo više od milijun ljudi, a odlično uređen muzej Auschwitza, smješten u barakama u kojima su nekad boravili logoraši, nemoguće je obići u manje od pet-šest sati, pogotovo ako želite vidjeti barem ozbiljniji djelić te nevjerojatno mračne priče. Napomena - naravno da ćete se fotkati ispred ulaza u Auschwitz sa zloglasnim natpisom “Arbeit macht frei”, jer to rade apsolutno svi, no pokušajte to učiniti što je moguće dostojanstvenije. Valjda ne treba napominjati da smijanje, grljenje, stajanje na jednoj nozi ili “duck face” nisu nimalo dobrodošli na ovom najstravičnijem mjestu u Europi.

Kompleks logora Auschwitz

Kako je obilazak logora za većinu poprilično mučno iskustvo, nije loša ideja nastaviti do Schindlerove tvornice, gotovo u samom centru Krakowa. Malo tko nije gledao jedan od najpotresnijih filmova o Drugom svjetskom ratu ikada, “Schindlerovu listu”, no za one koji nisu recimo samo da je vlasnik tvornice Schindler svojim dobročinstvom i utjecajem kod nacista spasio brojne logoraše koji su radili u njegovoj tvornici umjesto da skončaju u plinskim komorama.

Kompleks logora Auschwitz

Rudnik soli Wieliczka također je mjesto koje dobar turist u Krakowu neće zanemariti. Zapravo, teško je i pobrojati sve što ovaj nevjerojatan grad nudi, a s obzirom na to da se bližimo kraju teksta moramo važan dio ostaviti za nevjerojatan noćni život ovog grada.

Poljaci su izuzetno ljubazni i pristojni ljudi, a Poljakinje jedne od najljepših žena u Europi, što je već samo po sebi dovoljno da vam bude jasno kako je zabava u Krakowu odlična. No, ne želeći nikoga uvrijediti, moramo reći da Poljaci itekako vole piti. Pivo se toči na svakom koraku, “presiječe” se s nacionalnom votkom Zubrowkom (digresija - Zubr je bizon, životinja koja u velikom broju obitava u Poljskoj, a u svakoj boci Zubrowke trave su kojima se inače hrane te plemenite životinje), a tu je i prigodna hrana.

Tople perece, “obwa-rzanek”, možete kupiti na svakom koraku

Ako vam nije do razvikanih klubova, potražite “pijalnie”, doslovce “mjesta na kojima se pije” i gdje ćete najčešće pronaći samo dvije vrste pića, pivo i votke, ali u tisuću kombinacija. Svratite u Kazimierz, grad koji je nekad bio odvojen od Krakowa i u koji danas dolaze uglavnom domaći, prepuštajući glavne trgove turistima.

Poljaci vole dodavati sirupe pivu, mijenjati mu okuse, a votke kombinirati sa svime i svačime. Mnoge od tih kombinacija uistinu su fantastične. Pritom se ne trebate bojati da ćete na noćni izlazak potrošiti bogatstvo, jer je piće u Poljskoj izuzetno jeftino. U strogom centru grada vrhunsko domaće pivo platit ćete između 17 i 20 kuna za pola litre, votke i druge žestice uglavnom su ispod 15 kuna, a ako želite napraviti privatni party, u trgovinama će vas šest limenki sjajnog piva koštati manje od dvadeset kuna.

Za gladne tu su “specijaliteti” za ublažavanje mamurluka, poput prežgane ili paradajz juhe, tatarskog bifteka, sendviča, pereca... U “pijalniama” se, rekli smo, pije, često već od jutra, pa nije rijetkost vidjeti poljske studente (Krakow je važan studentski grad pun mladih) kako prije podneva svrate na tatarski, 250 grama sirove junetine prelivene sirovim jajetom, popiju pivo ili Zubrowku, pa požure na predavanje. Tople perece (obwarzanek) možete kupiti na gotovo svakom koraku, na pokretnim štandovima nalik onima za kokice, a nigdje nećete naići na loš.

Deseci muzeja, kazališta, kina, klubova i raznih drugih turističkih znamenitosti svakako će vas natjerati na razmišljanje da ovaj grad, kad ga jednom vidite, ponovno morate posjetiti, ali vam i objasniti zašto u ovaj šarmantni grad, površinom samo nešto veći od Zagreba, godišnje hrli osam milijuna turista iz čitavog svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:07