DOŠAO TERETNIM BRODOVIMA

NOSITELJ SMRTONOSNIH VIRUSA PRONAĐEN U POPULARNOJ TURISTIČKOJ DESTINACIJI Provedena evakuacija kako bi se mogla provesti dezinsekcija

Fuerteventura
 Profimedia, Alamy

Svjetski putnici u narednim bi danima trebali izbjegavati Kanarsko otočje jer tamo postoji rizik od izbijanja epidemija denga groznice i žute groznice, piše Daily Mail.

Zabrinuti djelatnici zdravstvenih službi iz Fuerteventure, jednog od otoka koji čine Kanarsko otočje, otkrili su komarca koji je zaslužan širenje prethodno spomenute dvije vrste smrtonosnih groznica.

Insekt latinskog imena Aedes Aegypti lociran je u stambenom kompleksu Las Granadas u glavnom gradu otoka Puerto del Rosariju.

U velikom se broju domova koju su mahom u vlasništvu stranaca sada se provodi dezinsekcija kako bi se izbjeglo potencijalno širenje epidemija. Od stanovnika Las Granadasa se tražilo da na 12 sati napuste svoje domove. Dodatnih 30 domova bit će tretirano tijekom narednih nekoliko dana.

Pošto su komarci otkriveni u stambenom kompleksu, mnogi su se žitelji otoka pobojali da su se smrtonosni insekti proširili otokom bez njihovog znanja. Također, vlasti od lokalnog stanovništva traže da im pošalju fotografije svih komaraca koje uoče.

Ovo su loše vijesti za sve koji iz zimom okovanih zemalja žele pobjeći u toplije krajeve. Naime, temperature na Kanarskom otočju u prosincu se uglavnom kreću oko 20 stupnjeva Celzijusa.

Basilio Valladares, direktor Instituta za tropske bolesti i javno zdravstvo Kanarskog otočja, rekao je za El Pais da se do sada nitko nije zarazio i da trenutno ne postoji rizik širenja virusa.

"Međutim, ako se nastane, komarci bi mogli početi širiti viruse poput denga groznice ili žute groznice. To se u krajnjoj liniji dogodilo na Zelenortskim otocima i Madeiri", rekao je Valladares.

Smatra se da su komarci na Fuerteventuru stigli putem teretnih brodova.

Djelatnici javnog zdravstva na Kanarskom otočju tvrde da otkriće komarca ne znači da će svaki posjetitelj automatski biti zaražen te su rekli da denga groznica i žuta groznica u ovom trenutku nisu prisutni na otočju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:50