JEFTINE CIJENE

NOVA SHOPPING MEKA HRVATA I SLOVENACA Cijele obitelji prelaze granicu, vikendima je sve prepuno, dobrodošle su sve valute: 'Ovo je novi Ponte Rosso'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 22.01.2017. u 14:28

Google

Kolone automobila i autobusa vikendom i praznicima stižu u Bihać, Veliku Kladušu i Cazin, uglavnom s hrvatskim i slovenskim registracijama, javlja Al Jazeera Balkans.

U kolonama su sve češći i autobusi, puni do zadnjeg mjesta, a cilj su - gradske tržnice i shopping. Slovenci i Hrvati prelaze granicu u potrazi za jeftinijim gorivom, namirnicama i brojnom drugom robom.

Ulice Kladuše, Bihaća i Cazina prepune su vikendima, a organizacija je na visokom nivou. Parking je vrlo tražen i nerijetko se plaća euro, a prolazi svaka valuta - kune, euri, konvertibilne marke.

Obitelj iz Korenice kaže kako na rezervoaru goriva napunjenom u BiH mogu uštedjeti i do 20 eura. Niža cijena goriva ruši sve barijere, a kupci koji tragaju za uštedom ne mare za niže standarde kvalitete benzina.

Gradi se sve više trgovačkih centara. Samo u Bihaću, u neposrednoj blizini granice s Hrvatskom ih je desetak, a sličan je broj i u druge dvije općine.

U Gradskoj upravi Bihaća sve više razmišljaju da ovu situaciju pokušaju iskoristiti za razvoj turizma. Čine se napori da grad što ljepše izgleda. Proradili su i semafori, u svemu pomažu i građani.

- Zašto ovo ne iskoristiti i od Bihaća, Velike Kladuše i Cazina ne napraviti nekadašnji Trst u Italiji i čuveni Ponte Rosso, kažu u Gradskoj upravi Bihaća.

Proteklih božićnih i novogodišnjih praznika gužve su bile nezapamćene. Dolazili su brojni turoperatori iz Slovenije i Hrvatske, a najavljuju i nove i češće ture, piše Al Jazeera.

Zadovoljni su svi - i gosti i domaćini. Jedni zbog jeftine kupovine, drugi zbog toga što barem vikendom i praznicima putevi vode u Bosansku krajinu i u Bosnu i Hercegovinu.

ELIPSO

Izdvajamo