CITY GAMES

Od ove godine na Jadranskim igrama i Britanija, Njemačka, Italija i Austrija

 Luka Gerlanc / CROPIX

Nakon šest uspješnih godina, 218 događanja i 670 tisuća prijeđenih kilometara, Jadranske igre u svoju sedmu sezonu ulaze kao međunarodni projekt s novim imenom - City Games. I to zato što se u projekt, uz Hrvatsku i sve zemlje s područja bivše Jugoslavije, uključilo i šest novih zemalja: Mađarska, Italija, Austrija, Njemačka, Nizozemska i Velika Britanija.

- Tijekom ovogodišnje sezone 70 tisuća ljudi bodrit će natjecatelje uživo, dok će putem emisija na osam televizija s nacionalnom koncesijom igre moći pratiti čak 8,5 milijuna gledatelja - kaže nam autor i direktor projekta Miroslav Krzyk.

Dodajmo da se radi o najgledanijim televizijskim kanalima u matičnim zemljama: ORF (Austrija), MTVA (Mađarska), RTVSLO (Slovenija), Pink (Srbija), Pink BH (BiH), Pink M (Crna Gora), MRT (Makedonija) i Nova TV (Hrvatska). A upravo je taj televizijski dio priče iznimno bitan za širenje projekta koji u idućih 4-5 godina ima namjeru doći na razinu nekadašnjih “Igara bez granica”, a već u sljedeće dvije godine planiraju dodatno povećati broj zemalja sudionica na 18 i u budućnosti proširiti franšizu na područje cijele Europe.

200 ekipa iz 12 zemalja Manifestacija prvobitno osmišljena kako bi obogatila turističku ponudu te kroz zabavu i sport približila hrvatsko kulturno bogatstvo domaćim i inozemnim posjetiteljima, kako kažu organizatori, svako ljeto osnažuje prijateljstva i veze među gradovima i zemljama sudionicama. Ove je godine to čak 200 ekipa iz 12 zemalja u kojima se tijekom ljetnih mjeseci održavaju kvalifikacijska natjecanja. City Games počinju 10. lipnja u Omišlju, nakon čega slijedi gotovo 100 dana turneje koja će obuhvatiti 40 različitih lokacija. Zabava će trajati sve do 3. rujna, kada je na programu veliko međunarodno finale u Biogradu na moru.

Igre su osnovni sadržaj projekta, a osmišljene su tako da zabave publiku i natjecatelje, ali i da inspiriraju o vrijednostima poput prijateljstva i timskog duha, te da ukažu na važnost bavljenja sportom.

- Baziraju se na tradicionalnim disciplinama i proizvodima, što je vidljivo i iz njihovih imena: jadranska bitka, morska alka, leteći vaterpolo, veslo, blago, streličari, utrka magaraca, vino, pršut, ribarska kašeta, spašavanje turistkinje... Ukupno je 13 različitih disciplina koje nude pregršt zabave i adrenalina za sve generacije - tvrdi Krzyk iz agencije Adria Events, koja iza sebe ima još velikih događanja poput Croatia Harley Days, najveće motorijade u Europi s 25 tisuća motora iz cijelog svijeta, te Homo si teć, najveće cestovne utrke u Hrvatskoj s 15 tisuća sudionika. Na igrama će se natjecati ekipe koje predstavljaju svoja mjesta i gradove koje pravo natjecanja stječu nakon poziva mjesta domaćina. Ekipe se sastoje od 8 natjecatelja, od kojih minimalno 3 moraju biti natjecateljice, a prijave se obavljaju preko službene web-stranice www.city-games.com ili preko koordinatora natjecanja.

Među natjecateljima su često i brojni poznati sportaši. Brojni poznati sportaši Tako smo u igrama već imali priliku vidjeti Alessija Sartorija iz Italije, dvostrukog osvajača olimpijskih odličja, Vladimira Gojkovića, jednog od najboljih vaterpolista svijeta, Sandru Pešić, bivšu košarkašku reprezentativku Jugoslavije, Dimitrija Gjorgjieva, svjetskog prvaka u kickboxingu, Martina Rončevića, prvaka Hrvatske u crossfittu, Natu Cvitana, prvaka Hrvatske u kickboxingu, Roka Klavoru, slovenskog gimnastičara, te mnoge druge sportaše. Inače, City Games obići će ove sezone gotovo 20 turističkih gradova u Hrvatskoj, a finale se očekuje 4.kolovoza u Malinskoj. Finala za druge zemlje održati če se u trstu, Kranju, Zlatiboru, Neumu i Podgorici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:16