OBILUJU LJEPOTAMA

OTKRIJTE SLAVONIJU I BARANJU, SKRIVENI BISER KONTINENTALNOG TURIZMA Kraj bogate kulturne baštine, autohtone gastronomije, vinskih puteva, prirode...

 Hrvatska turistička zajednica
 

Razvoj kontinentalnog turizma na istoku Hrvatske posljednjih je godina u punom zamahu. Osječko-baranjska županije sve se češće u javnosti doživljava kao turistički biser koji otkrivaju turisti iz Hrvatske ali i brojnih europskih zemalja. Kraj je to bogate kulturne baštine, autohtone gastronomije, brojnih vinskih puteva, narodnih običaja te očuvanih oaza prirode koji uvijek iznova, bez obzira na to koliko puta se vraćaju u Slavoniju, oduševljavaju goste.

Geografski izvrsno smještena, Slavonija i Baranja s ostatkom Hrvatske i Europom su povezane svim prometnim koridorima, od riječnih, Dunavom i Dravom, cestovnih, željezničkih pa i zračnih.

Hrvatska turistička zajednica
Osijek

Osječko-baranjska županija obiluje prirodnim ljepotama, a fenomen prirode svakako je Kopački rit koji zovu još i Europskom Amazonom, jer se tu susreću velike rijeke Dunav i Drava stvarajući tako jedinstveni prirodni eko sustav koji je dom brojnim divljim vrstama. Najveće je mrjestilište ribe čitavog Podunavlja nakon područja njegove delte kao i najvažniji ornitološki rezervat u Hrvatskoj, a ujedno jedan od važnijih u svijetu u kojem se svake godine gnijezdi oko 140 vrsta ptica.

Hrvatska turistička zajednica

Odvažite se na vožnju kanuom, brodom ili tradicionalnim čamcem čiklom i uplovite u spektakularno ušće Drave u Dunav.

Nedirnuta priroda bogata šumama i vodama omogućila je razvoj lovnog i ribolovnog turizma koji privlači sve više turista, ljubitelja ovih sportskih disciplina. Lov na području županije ima bogatu tradiciju, posebno na krupnu divljač, a i danas može ponuditi visoko trofejnu divljač u otvorenim lovištima poput jelena, divlje svinje i srnjaka te u ograđenim lovištima gdje se nalaze jeleni lopatari i mufloni.

Petsto godina stara Ergela u Đakovu ispričat će vam priču o uzgoju lipicanaca koji su i danas na ponos ovog kraja.

Dvorac Eugena Savojskog u multikulturalnoj Baranji čuva dašak povijesti i dočarava skrivenu priču o princu, vojskovođi i državniku koji je slobodno vrijeme provodio uživajući u prirodnim ljepotama Baranje. Upravo je ovaj, godinama zapušteni dvorac Osječko-baranjska županija prepoznala kao baštinu koju treba revitalizirati i vratiti joj nekadašnji sjaj. Dvorac Eugena Savojskog kao i brojni drugi dvorci na području Slavonije i Baranje obnovit će se novcem iz europskih fondova i u budućnosti obogatiti i danas izvrsnu turističku ponudu kulturne baštine. Dvorac Prandau Norman u Valpovu najstariji je simbol plemstva koje je pisalo povijest ovih krajeva. Dvorci obitelji Pejačević u Našicama i Osijeku svojom očuvanošću i danas prenose priču o životu veleposjedničke obitelji Pejačević. Dvorac Mailath u Donjem Miholjcu pruža jedinstvenu priliku šetnje po perivoju čiji se prirodno bogatstvo očuvalo tijekom stoljeća. Barokni grad na obali Drave nastao u 18. stoljeću danas čini jedinstvenu povijesnu cjelinu - Tvrđu u Osijeku, a secesijski niz Europske avenije može parirati i najboljim europskim secesijskim ostvarenjima.

Upoznajte se s vinskim kapljicama baranjskog, erdutskog, feričanačkog ili đakovačkog vinogorja. Kušajte vrhunska vina koja se u posebnim prilikama kroz povijest, ali i danas služe na kraljevskim dvorima širom svijeta. Multikulturalna Baranja bogata brežuljkastim i ravničarskim vinogradima okupanim suncem nudi vina koja osvajaju najvrjednije svjetske nagrade, a u svoj raskoši njihovih okusa i mirisa gosti uživaju u podrumima koji odišu prošlošću i čuvaju stoljetne tajne vrijednih vinara i vinogradara.

Hrvatska turistička zajednica
Večeri vina i umjetnosti

Uz enologiju, Slavonija i Baranja nude bogatu gastronomsku ponudu. Autohtonu trpezu i danas možete zateći na brojnim seoskim domaćinstvima. Kušajte kulen, čvarke, baranjski fiš i šarana na rašljama te osladite nepce džemovima koji se pripremaju od ekološki uzgojenih voćki na tradicionalan način.

Okusi i mirisi ovog kraja u autentičnom ambijentu idealan su lijek protiv svakodnevnog stresa užurbanog života. Bilo da se želite aktivan i adrenalinski ili opuštajući obiteljski odmor.

Slavoniju i Baranju, osobito u proljeće, poseban je doživljaj upoznati vozeći se brojnim biciklističkim rutama. Cikloturizam je već odavno u aktivnoj turističkoj ponudi turistima koji posjete istok Hrvatske, a Osječko-baranjska županija i dalje ulaže u nove biciklističke rute i dodatne sadržaje potrebne zaljubljenicima u ovaj sport. Sve je više i seoskih domaćinstava koji nude takozvanu bike&bad ponudu.

Svaki kutak Slavonije može se pohvaliti vrijednom i jedinstvenom kulturnom baštinom, bogatim narodnim nošnjama, tradicionalnom glazbom i nizom zanimljivih manifestacija. Pregršt manifestacija očekuje nas tijekom svibnja i lipnja, čija će raznolika ponuda zadovoljiti i najistančanije ukuse.

Još uvijek pomalo skrivenu, Slavoniju i Baranju turisti s oduševljenjem otkrivaju. Posebnom ju čini upravo osobni pristup domaćina prema gostu, jer kako kažu, na seoska domaćinstva ovog kraja možda i dođu kao gosti, ali iz Slavonije i Baranje odu kao prijatelji i zbog toga se uvijek iznova vraćaju.

Večer vina i umjetnosti

Večer vina i umjetnosti koja se održava ove godine 18. svibnja u osječkom Kazamatu manifestacija je koja okuplja brojne vinare s područja Osječko-baranjske županije, ali i šire. I na prvoj ovogodišnjoj Večeri vina i umjetnosti posjetitelji će moći kušati najbolja vina uz zvuke urbane glazbe. Ova se manifestacija održava tri puta tijekom godine, u proljeće, ljeto i jesen, a osim izvrsnih vina i urbanog ritma nudi brojne umjetničke sadržaje. Stoga posjetitelji mogu uživati i u atraktivnim izložbama koje se održavaju u galerijama barokne Tvrđe.

Turistička ponuda Osječko-baranjske županije na međunarodnom tržištu

Turistička ponuda Osječko-baranjske županije sve je vidljivija i na međunarodnom tržištu. Tijekom posljednjih godinu dana predstavljena je na turističkim sajmovima i manifestacijama u Munchenu, Berlinu, Grazu, Beču, Goriziji te kinskom gradu Jiaxingu.

Turistička zajednica Osječko-baranjske županije bilježi intenzivniji porast turista koji izabiru Slavoniju i Baranju kao destinaciju te ono što je značajno, sve se duže ovdje i zadržavaju. Samo u godinu dana broj kreveta koji stoje gostima na raspolaganju porastao je dvostruko, što je rezultat strateškog promišljanja i sustavnog rada općina, gradova i županije, no prvenstveno vrijednih Slavonaca i Baranjaca koji su i pioniri razvoja kontinentalnog turizma Slavonije i Baranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:41