OPĆA ZABRINUTOST

OTOČNI RAJ ZA TURISTE ZATVARA SE ZA JAVNOST Godinu dana bit će nedostupan turistima, vlasti strahuju za opstanak svoje glavne turističke atrakcije

 Profimedia, Alamy
 

Vlasti otoka Komodo u indonezijskom arhipelagu, najpoznatijeg kao prirodno stanište najvećeg guštera na svijetu Komodo varana, odlučile su zabraniti pristup turistima kako bi osigurali opstanak ove ugrožene životinje.

Riječ je o poznatoj turističkoj destinaciji, a mnogi turisti upravo zbog komodskog zmaja potegnu do daleke Indonezije. Žele vidjeti dalekog rođaka izumirlih dinosaura koji može narasti do 3 metra i težiti do 150 kilograma. Zbog svoje veličine, ovaj gušter predstavlja giganta u otočnom ekosustavu gdje obitava.

Tamošnje vlasti odlučile su privremeno zabraniti pristup turistima kako bi obnovili biljnu vegetaciju na otoku i tako pomogli povećati zmaju zalihe hrane te zbog generalne zabrinutosti zbog pada broja varana. Također, vijest o zatvaranju stiže nakon što je policija u Istočnoj Javi uhitila petero ljudi osumnjičenih za krijumčarenje zmajeva Komodo i drugih zaštićenih životinja. Policija je izvijestila da su uhićeni prodavali Komodo varane preko Facebooka po cijeni od 31.000 eura po komadu. Prodali su ih više od 41 primjeraka.

Aug. 15, 2014 - Rinca island, INDONESIA - Komodo dragon (Varanus komodoensis). Rinca island.  Komodo National Park. Indonesia, Asia., Image: 247039897, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives
Profimedia, Zuma Press - Archives
Komodo varan

Otok će biti zatvoren od siječnja 2020., a turistima bi mogao biti nedostupan do godine dana.

Otok Komodo dio je Nacionalnog parka Komodo, koji neće biti zatvoren za turiste.

U tijelu tih ogromnih guštera znanstvenici su otkrili tvar koja ima osobine koje mogu pomoći u izlječenju od infekcija opasnih po život. Više nikoga ne iznenađuje što su farmaceuti naučili izrađivati učinkovite lijekove od zmijskog otrova koji mogu pomoći kod nekih oboljenja.

Zmajevi sa otoka Komodo samo ugrizom mogu svladati veliku životinju poput jelena. Naime, između zuba varana nalaze se ostaci hrane koja truli, i to je odlična podloga za veliki broj opasnih bakterija. Kada one dospiju u krv žrtve uzrokuju sepsu, zbog čega životinja može uginuti nekoliko sati od ugriza. Varani su, inače, u stanju osjetiti miris krvi i na udaljenosti od nekoliko kilometara, pa se tako na malenom otoku poput Komoda teško od njih se sakriti.

Na zemlji su prisutni stotinama tisuća godina, no otkriveni su tek početkom 20. stoljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:15