OAZE LUKSUZA ZA NAJBOGATIJE

OVO JE 10 NAJZNAČAJNIJIH TURISTIČKIH PROJEKATA OD DVIJE MILIJARDE EURA KOJI ZAISTA POKREĆU HRVATSKU Pogledajte dosad neviđeno luksuzna zdanja

Privatni kapital sa svih strana svijeta ubrzano se investira duž naše obale uoči turističke sezone, a efekt investicija od ukupno 13,8 milijardi kuna trebao bi biti mnogo veći od mjera svih dosadašnjih vlada

1. HOTEL I TURISTIČKO NASELJE U UVALI LIVKA, ŠOLTA

Vrijednost investicije: 120 milijuna eura

Uvala Livka oaza je mira i čistog mora na jugoistočnoj strani otoka Šolta. Na povišenom dijelu prekrasne uvale smjestit će se buduće luksuzno turističko naselje Livka. Vile koje će se graditi izgledat će kao tradicionalna dalmatinska gradnja, bit će kamene i s krovom od kupa kanalica, nalik na nekadašnja ribarska mjesta, uz vrhunsku izvedbu i opremljenost, u kategoriji od pet zvjezdica. Naselje je u uvali koja je izdvojena od ostalih mjesta na otoku, udaljeno je oko pet kilometara od mjesta Nova Sela.

Turističko naselje Livka prostirat će se na 38 hektara, s tim da se neće graditi “gusto” nego tako da se sačuva što više zelenila i djelom kamuflira u okoliš. Projekt obuhvaća dvije faze. U prvoj fazi gradit će se 50 tisuća kvadrata. U prvoj fazi ta će investicija biti vrijedna oko 75 milijuna eura uključujući vrijednost zemljišta. Sagradit će se hotel sa 120 soba i gospodarskim objektom, spa centar, plažu i dva plažna objekta te 30 vile i 30 bungalovi s ugostiteljskim sadržajima. Hotel će biti u kategoriji pet zvjezdica.

U drugoj fazi projekta je predviđena marina sa 120 vezova i turističko naselje. U drugoj fazi investicija je vrijedna dodatnih 45 milijuna eura.

- Plan je, već u prvoj fazi, zapošljavanje oko 250 stalnih djelatnika i 100 sezonaca. Bit će to rijetka nova investicija koja je nastala na novom području, a ne iz postojećih turističkih kompleksa - kaže nam Miljeno Bijedić, direktor tvrtke Azurna uvala.

Investitor je tvrtka Azurna Uvala, koja predstavlja kompaniju Dolphin Capital Investors Limited koja ima niz atraktivnih turističkih naselja na drugim poznatim lokacijama na raznim stranama svijeta. Dolphin CP kvotiran na Londonskoj burzi (AIM) te posjeduje još nekoliko projekata u realizaciji u Dominikanskoj Republici, Panamu, Cipru i Grčkoj.

- Dolphin CP želi biti lider na Mediteranu u realizaciji luksuznih turističkih resorta - porućili su iz londonske središnjice.

Ekskluzivno su nam ustupili njihove atraktivne rendere koji prikazuju kako bi trebalo sve izgledati kada se projekt realizira na prekstasnom otoku Šolti.

- Tvrtka Azurna uvala je oko 2005. otkupila 633.500 četvornih metara zemljišta i uknjižila je od toga do sada 615 000 četvornih metara - govori Miljenko Bijedić.

Za početak gradnje prikupljeno je 27 dozvola. Prošli su usvajanje prostornog plana županije, pa Općine Šolta, izradili su urbanistički plan uređenja Turističke zone Livka, Studiju utjecaja na okoliš, prva faza, pa studiju utjecaja na okoliš faza dva za kompletnu turističku zonu te ishodili nekoliko rješenja Ministarstva zaštite okoliš. Pritom u svemu imaju podršku Općine Šolta, koja u tom projektu vidi veliku šansu za razvoj svog kraja, uz znatno povećanje općinskog komunalnog doprinosa. U Općini su već javno isticali da im je u interesu realizacija tog projekta.

Iako je projekt Livka imao neke zastoje, stvari su se nedavno pomaknule na bolje nakon sastanka operativne skupine za pripremu i provedbu projekta Turističkog naselja Uvala Livka pri Ministarstvu gospodarstva održanom krajem prošle godine i od kada su ušli na listu strateških investicijskih projekata RH. Sve se riješava preko Agencije za investicije. No još je teško procijeniti točno kada će početi gradnja.

Projekt za arhitekturu Livka naselje radila je tvrtka WATG. Inače Miljenko Bijedić, sin je visokopozicioniranoga jugoslavenskog političara Džemala Bijedića, koji je pognuo 1977. godine. Kada je počeo zastupati Dolphin Capital Investors Limited radio je kao u Italiji preko 20 godina, a diplomirani je inženjer arhitekture. On je trvtki Dolphin Capital Investors predložio Šoltu zbog iznimne ljepote otoka kojeg i sam dobro poznaje.

- U projektu nisu iskoristivi maksimumi izgradivosti, želja je investitora da projekt bude što je moguće više “zelen”. Također, Livka neće biti tip zatvorenog resorta. Niti marina koja dolazi u fazi dvaneće biti koliko je planom dozvoljeno znači neće imati 160 mjesta, nego će nuditi ekskluzivnih 120 mjesta - zaključuje Miljenko Bijedić.

2. FOUR SEASONs U UVALI BRIzENICA, HVAR

Vrijednost investicije: više od 100 milijuna eura

Prvi turistički resort u Europi hotelskog brenda “Four Seasons” s hotelom od pet zvjezdica i 60 luksuznih vila, 2019. godine trebao bi biti u funkciji u uvali Brizenica pokraj Staroga Grada na Hvaru. Investiciju novog turističkog resorta vodit će “Arqaam Capital”. Projekt obuhvaća i prateće sadržaje za luksuzan odmor, a dio njih projektirani su kao vile s tri ili pet spavaćih soba. Unutar područja resorta predviđeni su i brojni otvoreni i zatvoreni, ali i privatni bazeni, restorani, barovi, trgovine, prateći sadržaji za zabavu, aktivnosti, uljepšavanje, ali i kongresne dvorane i dvorane za sastanke.

3. HOTELSKI KOMPLEKS AQUARELAXIO, MURTER

Vrijednost investicije: 100 milijuna eura

Riječ je o kompleksu tvrtke Aqua Relaxio u vlasništvu ruskog investitora Alekseja Frolova, koji je u prosincu 2014. godine od Općine Tisno kupio 64 tisuće četvornih metara zemljišta u turističkoj zoni Prisliga - Jazina za 30 milijuna kuna, a na kojem bi trebao niknuti ekskluzivni detoksikacijski hotelski kompleks u kojem će, prema dosadašnjim najavama, raditi oko 400 ljudi. Prema prvotnom planu, kompleks bi trebao obuhvaćati hotel najviše kategorije s više od 600 ležajeva, a dodatno je zamišljeno u Tisnom graditi i 25 vila u kojima bi trebalo biti ukupno 150 kreveta.

4. HOTEL PARK - MAISTRA, ROVINJ

Vrijednost investicije: oko 80 milijuna eura

Hotel Park rovinjske hotelijerske kompanije Maistre uskoro će dobiti novo ruho. Najavljeno je kako će za potrebe izgradnje hotela Park u potpunosti srušiti staru hotelsku zgradu, koja će u listopadu ispratiti svoje posljednje goste te će potom biti sravnjena sa zemljom. Novi objekt imat će 209 smještajnih jedinica, šest barova i restorana, kao i pool barovi s otvorenom kuhinjom. Osim toga, uključit će i shopping promenadu sa 13 trgovina, garaža sa 168 mjesta za goste, ali i 178 javno-parkirališnih mjesta, četiri stanice za punjenje električnih automobila, kao i posebnu stanica za limuzine.

5. VALAMAR RESORT, RABAC

Vrijednost investicije: 67 milijuna eura

Valamar Riviera krenula je s gradnjom dva luksuzna ljetovališta u Rapcu, Family Life Bellevue Resort i Valamar Girandella Resort, koje planira otvoriti početkom sezone. Ljetovališta će imati četiri zvjezdice, a u njima će posao pronaći 300 ljudi. U Valamar Girandella Resortu jedan paviljon preuredit će u smještaj po konceptu ‘adults only’ (samo odrasli), drugi će imati ‘family koncept’ (za obitelji), a treći paviljon obnavljat će se u 2018. “i u potpunosti rekonstruirati u hotel s bazenima te će biti brendiran s međunarodnim konceptom specijaliziranim za obitelji”.

6. GOLF NA SRĐU, DUBROVNIK

Vrijednost investicije: milijarda eura

Gradnja objekata podijeljena je u četiri faze. U prvoj fazi planira se sagraditi rekreacijski park na površini od 60 hektara, manja sportska dvorana i drugi sportski sadržaji, golf-igralište s devet rupa, golf-akademija, jahački centar, 39 vila, manji hotel sa 90 soba te obnoviti tvrđavu Imperijal. Ivan Kusalić otkriva kako je procjena da bi realizacija prve faze trajala oko tri godine i stajala oko 170 milijuna eura. Svaka vila bila bi luksuzno uređena i imala bi između 700 i 1500 četvornih metara. Planira se da svaka vila ima vinski podrum, unutarnji i vanjski bazen, fitness dvoranu, visoku smarthouse tehnologiju...

7. HOTEL BELVEDERE, DUBROVNIK

Vrijednost investicije: 150 milijuna eura

U planu je bilo zapušteni hotel preurediti tako da ima šest zvjezdica i da postane novi luksuzni prostor za odmor. Na natječaju za novo idejno rješenje pobijedio je hrvatski studio 3LHD, čije rješenje evocira atmosferu starih dubrovačkih rezidencija u kombinaciji s najmodernijom tehnologijom i arhitekturom kojima će se uklopiti u prirodu lokacije. Novi će se hotel sastojati od hotelskih apartmana, rezidencija, vila, restorana i spa, a kako studio 3LHD navodi na svojoj službenoj stranici, dio koncepta projekta bit će i Restoran 360° unutar zidina dubrovačkog Starog grada.

8. HOTELI PLAT, Župa dubrovačka

Vrijednost investicije: 57 milijuna eura

Projekt predviđa cjelokupnu obnovu postojećih smještajnih kapaciteta, odnosno rekonstrukciju hotelskog kompleksa u hotelski resort s četiri i pet zvjezdica, kapaciteta od oko 550 smještajnih jedinica, uz otvaranje više od 400 radnih mjesta. Završetak projekta planiran je za turističku sezonu 2019. godine. Projekt se financira privatnim kapitalom, a cilj je rekonstrukcija cijelog hotelskog kompleksa Hoteli Plat u Župi dubrovačkoj u hotelski resort kategorije četiri i pet zvjezdica.

Arhiva
Projekt Plat

9. HOTEL HYATT MARASKA, ZADAR

Vrijednost investicije: 100 milijuna eura

Hotel i svi prateći sadržaji bit će otvoreni u proljeće 2019., a hotel će se zvati Hyatt Regency Zadar Maraska, što će ujedno biti i prvi Hyattov hotel u Hrvatskoj i na jadranskoj obali gdje ulazi sa svojim najjačim brendom (Regency). Hotel će imati 130 soba i apartmana, spa i wellness centar, konferencijsku dvoranu, restorane i barove, dok će uz njega biti rezidencijalni dio sa 115 stanova koji će se prodavati te komercijalni dio u kojem će se nalaziti restorani, barovi, trgovine, dječji klub, yacht club i drugo, i taj će dio biti otvoren i za građane.

10. HOTEL WESTGATE MARRIOTT, SPLIT

Vrijednost investicije: 67 milijuna eura

Prvi Marriott hotel u Hrvatskoj otvorit će se u Splitu. Naime, u tornju B Westgate tornja, visokog 26 katova, otvorit će se hotel.

Detalji nisu poznati, no bit će riječ o standardnom hotelu iz Mariott grupe. Riječ je o hotelskoj grupaciji koja je postala najveći lanac hotela na svijetu, a svojim gostima nudi luksuzne apartmane, među njima i nekoliko predsjedničkih, nekoliko restorana, dvorane za sastanke, koncertne dvorane, bazene...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:25