OD PRIRODE DO PONUDE

OVO JE 20 NAJBOLJIH GRADOVA NA SVIJETU Ugledni britanski list ispitao gotovo 50 tisuća čitatelja, njihov izbor začudio je mnoge: 'To je dragulj'

Cape Town iz zraka
 Profimedia, Alamy

Britanski list Telegraph tradicionalno donosi liste najboljih gradova na svijetu ili u Europi, najpovoljnijih turističkih destinacija, najljepših Advenata i slično. U četvrtak su zaključili popis 20 najboljih gradova na svijetu, a u glasanju je sudjelovalo 45.000 čitatelja.

Grad koji je dobio najviše glasova zapravo nije previše iznenadio uredništvo i čitatelje, budući da ovo nije prvi put da je na prvom mjestu, a opisuju ga kao ‘obalni dragulj koji leži u sjeni oblacima obgrljene planine. Ovdje teče vino, pingvini se gegaju, a nedaleko vrludaju veličanstvene zvijeri.’

Radi se o Cape Townu (Kaapstadu), zakonodavnom glavnom gradu Južnoafričke Republike. Odlučilo je to više od 45 tisuća čitatelja Telegrapha, a na drugom i trećem mjestu ostali su Tokio i Vancouver.

Cape Town je drugi najposjećeniji grad u Africi, nakon Kaira. Najslavnije turističke lokacije su Rt dobre nade, nacionalni park iznad grada, zatvor na otoku Robbenu gdje je bio zatvoren Nelson Mandela i dr.

Među deset najboljih našla su se četiri europska - Sevilla, Venecija, Firenza i Rim, a do 20. mjesta nanizali su se još europski Sankt Petersburg, Barcelona, Krakow, Lisabon, Istanbul i Beč.

Popis 20 najboljih gradova na svijetu:

1. Cape Town

2. Tokio

3. Vancouver

4. Sevilla

5. Sidney

6. New York

7. Venecija

8. Firenza

9. Rim

10. San Francisco

11. Sankt Petersburg

12. Barcelona

13. Krakow

14. Singapur

15. Lisabon

16. Buenos Aires

17. Chicago

18. Melbourne

19. Istanbul

20. Beč

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:05