Maroko

Šarena zemlja idealna za dobar shopping

Mistična egzotika pustinje

Samo tri ili četiri sata vožnje, ovisi iz kojeg obližnjeg grada letite, i eto vas u Maroku, prema mnogima najljepšem komadiću Sjeverne Afrike, koji je i svojevrsna "3 u 1" zemlja. Hoćete i ocean i obalu Mediterana? Odmor u planinama? Mističnu egzotiku pustinje? Maroko ima sve to i još puno više. Uzmimo kao primjer berberska seoca razasuta po Atlasu. Vijugavi planinski prijevoj Tizi'n'Tichka, na kojem vam se u glavi vrti od straha, ali i fenomenalnih vidika s ruba strmih padina. Zov mujezina na molitvu s minareta koji vas prati cijelim putem i začini vam večeri na terasi pod vedrim nebom.

Mjestašce Imlil, uklesano u terasasti teren sa stotinama stepenica koje vode do vašeg "rijada", kako u Maroku nazivaju obiteljske hotelčiće na princip bed & breakfasta. Sav trud uspona isplati se pri pogledu Tubkal, najveći vrhunac Sjeverne Afrike, visok 4167 metara. Sunčajući se s dekicom na koljenima na terasi planinske kuće, dok je u kaminu u dnevnom boravku gorjela vatra, pošle veljače začarano sam gledala u planinu na drugoj strani doline bez ijedne misli osim one da mi je "sada jasno zašto su bogate Europljanke slabih živaca uvijek na liječenje slali u institucije u švicarskim planinama". Atlas je tako moćan da ima smirujuće djelovanje na ljude, to ne može nijedna tableta.

Prema jugu, s druge strane ovoga gorskog lanca, putovali smo automobilom kroz suhi kraj premrežen oazama i kasabama - utvrđenim gradovima i tvrđavama sagrađenim na karavanskim putevima - koji se na kraju pretvorio najfiniji pijesak na mjestu gdje počinje najveća pustinja na svijetu Sahara.

U čarobnom Marrakechu pravilo broj jedan je prepustiti se vječnom metežu goleme tržnice Džemaa el-Fna, smještene u gradskoj jezgri boje cimeta

Kad smo se nagledali marokanske prirode, vratili smo se u Marakeš, nezaobilaznu turističku meku ove zemlje, u kojoj je pravilo broj jedan prepustiti se vječnom metežu ogromne tržnice Džemaa el-Fna, smještene u staroj gradskoj jezgri boje cimeta.

Grad Fez, smješten na istoku, negdje u ravnini s Gibraltarom, suprotnost je Marakešu, a smatraju ga i duhovnim centrom Maroka zbog brojnih vjerskih škola.

OSOBNA KARTA

Zemlja: Maroko

Površina: 446.550 km2

Glavni grad: Rabat

Valuta: marokanski dirham

Najvažnija turistička mjesta: Marrakech, Casablanca, Chefchaouen, planina Rif, Tanger

Najbolje doba godine za posjet: idealno u proljeće, kasnu jesen i zimu jer ljeti može biti prevruće

Cijene u Maroku

Maroko je relativno povoljna destinacija za putovanje u kojoj se soba u pristojnom rijadu (obiteljskom hotelu) može pronaći za 30 do 40 dolara po noćenju za dvije osobe. Unajmljivanje manjeg automobila koštat će vas po danu oko 50 eura, s tim da ga vratite u poslovnicu u istom gradu. Taksi i javni transport je jeftin, a isto vrijedi za voće i tradicionalne slatkiše na uličnim štandovima. Jelo u restoranu koji nije skup stajat će vas oko pet eura. Pivo je oko dva eura, a cappuccino oko jedan euro.

Cijena avionske karte iz Hrvatske: nema izravnog leta, cijena s presjedanjem je od 3000 do 5000 kuna ovisno o terminu putovanja

U labirintu njegovih ulica lako se izgubiti, a da na rubovima nema parkiranih automobila i mladih Fežana u trapericama i kožnatim jaknama, osjećali bi se kao da smo se vratili nekoliko stoljeća unatrag. Život se vrti oko tržnice sa svježom hranom, a stariji građani odjeveni su u dželabe, dugačke pletene uniseks halje sa špicastim kapuljačama koje možda prepoznate kao jedijsku odjeću iz Lucasovih "Star Warsa".

Glavno je pravilo da u trgovinu NIKADA ne ulazite s dobronamjernim slučajnim prolaznikom koji se ponudio da vas odvede do trgovine "jer mu je usput". Cijene će u tom slučaju biti dvostruko veća jer je dio marokanskog "običajnog prava" da trgovac plati za dovođenje mušterije.

Dođete li u veljači, očekujte da će grad biti preplavljen narančama koje prodavači odjeveni u dželabe prodaju na pokretnim štandovima dok iza sebe vuku magarca.

Sve slike koje se pojavljuju pri pomisli na Maroko teško je pohvatati. Chefchaouen, u plavo obojen grad na istoku zemlje u planinama Rif, drugačiji od svih ostalih. Tangier, moderna mediteranska luka u kojoj više nema Jacka Kerouaca i Williama S. Burroughsa, ali su i dalje na glasu tamošnji restorani. Moullay Idriss, grad izrastao oko svetišta, prepun muslimanskih hodočasnika i suvenira Fatimine ruke u svim mogućim veličinama i izvedbama, ili Assilah, mirno ribarsko mjesto bez gužvi velikih gradova na obali Atlantika, uz pješčanu plažu, punu umjetničkih trgovina, kakvi se nižu na marokanskoj obali. I dakako, Casablanca, moderni marokanski grad zapadnjačkog štiha, u kojem možete kušati jela svih svjetskih kuhinja i večer provesti u jednom od noćnih klubova. Baš smo u tom gradu sletjeli u zemlju i u njemu je počelo naše dvotjedno prijateljstvo s Marokom.



TOTALNI VODIČ ZA KUPNJU

Osim prirodnih ljepota i fascinantne kulture, Maroko je idealna destinacija za kupnju. Poznat je po vještim obrtnicima i umjetnicima, a u malo kojoj zemlji pronaći ćete tako lijepe tradicionalne komade namještaja i dekoracija ili odjevnih predmeta. Tržnice su gozba za šopingholičare svih stilskih usmjerenja. Uvjereni da se iz Maroka svi vraćaju prepunih kofera, za vas smo napravili mali vodič o tome što i kako kupovati u Maroku.

TEPISI

Možete sto puta reći nema šanse, ali velika je vjerojatnost da se iz Maroka vratite s tepihom u koji ste se naprosto zaljubili. Tepisi su najslavniji marokanski proizvod, a ljudi dolaze po njih iz cijelog svijeta. Kupnja kvalitetnog marokanskog tepiha uštedi im taman onoliko koliko su platili avion. Ovisno o motivima na tepihu, stručnjaci vam mogu reći iz kojeg dijela zemlje dolaze, koje ga je pleme istkalo, u nekim slučajevima i koja je obitelj napravila tepih. Cijene se kreću od nekoliko stotina kuna za konfekcijske primjerke izrađene od sintetike do više tisuća kuna za pravi berberski tepih od vune. Cijena, naravno, jako ovisi o vašoj vještini pregovaranja. Je li korišten jeftin materijal, provjerava se, među ostalim, plamenom upaljača na resici tepiha. Oni od vune neće se zapaliti i osjetit ćete karakterističan miris. Oni sintetički će gorjeti, a miris će biti neugodan.

Glavno je pravilo da u trgovinu NIKADA ne ulazite s dobronamjernim slučajnim prolaznikom koji se ponudio da vas odvede do trgovine "jer mu je usput". Cijene će u tom slučaju biti dvostruko veća jer je dio marokanskog "običajnog prava" da trgovac plati za dovođenje mušterije. Dakle, dođite sami. Vjerojatno ćete se izgubiti u moru mogućnosti. No, koji god tepih odabrali, nećete požaliti. Čak i ako vam vaš budžet dopušta samo jeftiniju "lažnu" varijantu, ništa zato, doma ćete dovući prekrasan i unikatan komad koji bi vas na internetu koštao triput više. I ništa se ne brinite ako ste odabrali ogroman i težak tepih koji baš nikako ne stane u kofer. Kada smo se odlučili za jedan tepih u malom selu u planinama Atlas, naš trgovac u skromnoj kući ispunjenoj tepisima ponudio nam je cijeli niz modernih mogućnosti za slanje tepiha kući. "Not problem!" Osim tepiha, nude se izvezene navlake za jastuke s tradicionalnim motivima i kvalitetni pokrivači.

PROIZVODI OD KOŽE

Proizvodi od kože su vrhunski proizvod u Maroku. Osim kožnatih jakni, jednako su velik hit torbe, aktovke, sandale, remeni, a u posljednje vrijeme i vrlo lijepi taburei koje lokalci nazivaju pufovima. Cijene se kreću ovisno o vrsti kože. Najjeftinija je kravlja koža, kozja koža je mekša i kvalitetnija, devina je najskuplja. Ustvari, pokuša li vam trgovac prodati proizvod od devine kože, najvjerojatnije vam laže. Puno nam je trgovaca prodavalo "devinu kožu", no bilo je onih koji su nas upozorili da je to uvijek prijevara. Kozja koža naziva se i marokanskom kožom, no češće ćete naići na kravlju, koja je tvrđa pod rukom, ili, pak, umjetne kineske verzije. Nažalost, jeftini kineski proizvodi preplavili su i umjetnički Maroko te potisnuli skuplje i kvalitetne domaće proizvode s puno tržnica, pogotovo onih u velikim, turističkim gradovima. Po proizvodima od kože najpoznatiji je marokanski grad Fez. Štavionica kože u Fezu jedan je od najpoznatijih motiva na fotografijama iz Maroka. Ako niste sigurni idete li u pravom smjeru, pratite svoj nos. U blizini štavionice velike su trgovine kožnim odjevnim predmetima, od onih s ulaštenim komadima do "mekših", grubljih verzija. Među popularnim, a tradicionalnim proizvodima od kože zanimljive su "babuše" (papuče) špicastim vrhom, tipične za Maroko.

Fotogtrafija: Antonija Handabaka

ARGANOVO ULJE

Zovu ga još i tekuće zlato. Arganovo ulje prodaje se u dvije verzije - kao kozmetičko i kao jestivo. No, bočice arganova ulja koje su na svakom koraku, pogotovo u Marakešu, vrlo su često lažne. Pravo, kvalitetno arganovo ulje vrlo je, nažalost, skupo, ali isplati ga se kupiti. Dobiva se od sjemenki stabla koje raste na jugozapadu Maroka i nigdje drugdje, a koristi od davnina. Znanstvene studije pokazuju kako je jestivo arganovo ulje jako zdravo i dobro za unutarnje organe i zdravlje općenito. U odnosu na kozmetičko arganovo ulje, ono je tamnije boje i ima intenzivan orašast miris koji podsjeća na prženi sezam. Kozmetičko arganovo ulje posljednjih je godina iznimno popularno. Koristi se za njegu kože, ali i liječenje kožnih problema. Nije točno da ovo ulje ne smije imati miris. Pravo arganovo kozmetičko ulje ima blag orašasti miris koji se ne treba svima ni svidjeti, a neki poznavatelji kažu kako je dobar znak i to da se na dnu boce stvara talog. Lijepe je zlatno-medaste boje. Danas se u Maroku proizvodnjom ovog ulja bave ženske zadruge. Prihodi se koriste za potrebe berberskih seoskih zajednica. Centar proizvodnje ulja je Agadir, ali može se naći i u planinama Atlas. Najsigurnije je kupiti ih iz jedne od takvih tzv. kooperativa i znati da novac koji ste platili ide u dobre svrhe.

KERAMIKA I POSUĐE

Najpoznatije mjesto za grnčariju je Safi, obalni grad nedaleko od Marakeša. Osim glinenog posuđa namijenjenog pripremanju hrane, jedan od glavnih motiva svih tržnica u Maroku je živahno ukrašena keramika. Ukrasne posude - tanjuri i zdjelice - često su kičasti. Postoji razlika, na koju vas neće upozoriti svaki trgovac, između onih savršenih, za maminu vitrinu, do onih u kojima se može posluživati hrana. Razlika je vrlo često vidljiva u cijeni, ali ne uvijek jer sve ovisi o tome na kakvog ste trgovca naišli. Tradicionalni dizajn podrazumijeva bijelo-plave ili zelene šare.

DEKORACIJE ZA STAN I BALKON

Ukrasi za stan ili balkon na svakom su koraku, od jeftinih verzija, koje su ipak šarmantne, do pravih umjetničkih komada. Možda najviše plijene pozornost svjetiljke i lanterne u orijentalnom stilu. Nude se i umjetnički namještaj, bakreni i mjedeni predmeti poput ornamentiranih pladnjeva, a i ornamentirana ogledala i drvenarija.

PARFEMI

U Maroku možete kupiti neki od tradicionalnih mirisa poput mošusa, narančina cvijeta, pačulija ili jantara za svoj stan. Prodaju se kao esencijalna ulja na tržnici ili u ljekarnama na medinama, starim gradskim jezgrama.

ZAČINI

Najpopularniji začini u marokanskoj kuhinji su kurkuma, kumin i ras el hanut (mješavina začina vrlo popularna u tradicionalnim jelima). Smatra se da su svi ovi začini kvalitetniji u Maroku nego drugdje u sjevernoj Africi ili Europi. Definitivno su jeftiniji. Svaka tržnica ima dućane sa začinima, no ovdje je posebno potreban oprez zbog visokih cijena. Dobra je ideja pronaći skuplju lokalnu trgovinu i tamo se opskrbiti začinima. Na tržnicama se u izobilju prodaju i cimet, slatka paprika, kajenska paprika, papar i anis.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 01:00