PROMO

Tartuf, kralj istarske gastronomije

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 27.08.2019. u 16:51

 

Plodna zemlja središnje Istre krije gljivu koja opčinjava i najprobirljivije sladokusce svijeta - u istarskom tartufarskom trokutu, između Buja, Pazina i Buzeta, posebice u dolini rijeke Mirne i u Motovunskoj šumi, svoje prirodno stanište imaju bijeli i crni tartuf. Specifičnog je mirisa, pomalo neuglednog izgleda, ali zato izvanrednog okusa. U njemu su uživali još stari Rimljani, a danas je cjenjeniji nego ikada.

Vrhunac sezone istarskog bijelog tartufa (tuber magnatum), koji je ujedno i najskuplji i najcjenjeniji, obilježava se nizom manifestacija, a gostima diljem regije nude se raznovrsna jela s tartufima: s fužima, pljukancima, njokima, ali i razne inovativne kombinacije, kao odlična prilika za upoznavanje svih tajni aromatičnog gomolja kojem se pripisuju afrodizijačka svojstva.

 

Sezona bijelog tartufa traje od rujna do kraja studenog, dok se od siječnja do rujna beru crni tartufi. Tradicionalna istarska kuhinja nezamisliva je bez tartufa i njegove intenzivne arome u fritajama i fužima, a u vrhunskim restoranima vječna je inspiracija za predjela, salate, glavna jela pa čak i deserte.

U klub Izvorni tartuf - Tartufo vero spadaju konobe i restorani koji tartuf tretiraju kao kralja gastronomije. Vrhunski kuhari ovih restorana i konoba poznaju sve vrste istarskih tartufa i koriste ih kao inspiraciju za gastronomska remek-djela.

Istarski gradić Buzet je 1999. godine proglašen Gradom tartufa. Svake godine, drugog vikenda u mjesecu rujnu, uoči crkvenog praznika Sv. Marije Male, slavi se Dan Grada Buzeta, popularna Subotina, kada se na Trgu Fontana priprema divovska fritada s tartufima - ove godine s 2019 jaja i 10 kg tartufa, u tavi promjera 2,5 metra!

 

Subotina označava i službeni početak Dana tartufa u Istri, kada Istra živi u ritmu plemenite gljive i vrvi proslavama u njenu čast: www.istra.com/gourmet.

 

U Livadama, poznatom tartufarskom centru u blizini Motovuna, svakog se vikenda održavaju Dani Zigante tarufa, uz aukcije i izbor najboljih i najvećih istarskih tartufa, a u listopadu i Tuber(food) fest, festival dobre hrane začinjene kraljem svih gljiva. U Motovunu se uz tartuf slavi i teran.

Autohtono istarsko vino, zbog jakog i robusnog okusa najbolje prija uz pršut, sir i jela na bazi mesa i divljači, a svojom rubinsko crvenom bojom kao da se sljubljuje s jesenskim bojama Istre. Njegova je specifičnost u trpkom okusu, više tisuća struktura koje se pojačavaju kako vino stari. Tartuf je također izraženog, jakog okusa, stoga ne čudi da je u „ljubavnoj vezi“ s teranom jednostavno - neodoljiv.

 

Izdvajamo