POZNATA BLOGERICA U JUTARNJEM

U Sinj na Alku? Zaboravite tu mantru. Ovdje je uvijek sunčano!

 Ashley Colburn
 

Često govorim da nema mjesta na svijetu koje je ponosnije na svoju tradiciju od Hrvatske. Ali tek kad sam prvi put otputovala u Sinj, shvatila sam koliko je ta tvrdnja točna. Kao stranoj turistici trebalo mi je malo vremena da uopće shvatim razliku između Sinja i Senja, ali nakon upornih lekcija mojih hrvatskih prijatelja, naučila sam pravilni izgovor obje riječi. To jedno slovo doista čini razliku.

Sinj je u srcu Dalmacije, u unutrašnjosti, blizu Splita, ali lokacija je dovoljno blizu mora i zbog rijeke Cetine koja ovuda prolazi pruža najbolje od oba svijeta. Većina ljudi Sinj najbolje poznaje po dva velika događaja svake godine - blagdanu Velike Gospe i Sinjskoj alci. Ponosna sam što mogu reći da sam prošle godine uživo svjedočila objema proslavama, ali i da sam Sinj posjetila na “običan dan” i zaključila da je mjesto jednako šarmantno.

Ashley Colburn

Prošlu sam Alku odlučila snimiti i u jednom sam danu naučila cijelu tu bogatu povijest. Dulje od 300 godina mladi ovdje su inspirirani da kad odrastu postanu alkari i budu dio ovog konjičkog natjecanja. Stvar je u tome da, a to sigurno znate, ne možete postati alkar ako niste rođeni u Sinju, a oni koji jesu od malenih nogu uče tu vještinu. Potom kad navrše 18., oni koji su po tradiciji odrasli u marljive, moralno ispravne, odrasle ljude, vične konjičkim vještinama, postupno ulaze u natjecanje.

Odlučila sam ih upoznati i oduševilo me kako jedni o drugima govore s respektom. Pozdravljaju se uvijek s dva poljupca u obraz, hrabre se međusobno i jedni drugima požele sreću. U grad sam stigla prvi dan, na Baru, i pratila sam u stopu dvostrukog pobjednika. Kad god bi pričali o Alci, u očima bi mu se pojavio plamen, a njegovo oduševljenje bilo je zarazno i prenosilo se na nas.

I preporučujem svima, iako se ta prva dva dana u Sinju ne pojavljuju ni predsjednica ni premijer, da ipak dođu na Baru i Čoju. Cijeli grad kliče konjanicima dok defiliraju uskim uličicama. Najbolji savjet je da pokušate izbjeći gužvu, da odaberete svojeg favorita i zdušno za njega navijate dok na konju juri pored vas brzinom munje. A ako se odmarate na obali uoči same Alke, znajte da se dva tjedna prije održavaju brojne probe odora pa navratite jer ćete se osjećati kao da ste na privatnoj priredbi.

Ashley Colburn

A kad je jednom stigao treći, taj glavni dan, nikad ga više nisam zaboravila. Stigla sam tri sata prije kako bih našla parking i u miru promatrala svoje nove prijatelje na konjima kako prolaze gradom.

Ali ne brinite, ako niste bili na Alci, a zanima vas 302 godine duga tradicija natjecanja, muzej u gradu stalno je otvoren i može ga se istraživati. To je divna šetnja kroz prošlost koja otkriva svu važnost tog dana.

A jednako je važna i Velika Gospa, kad se u grad ponovno slijeva velika rijeka ljudi. Tisuće vjernika pješice hodočasti iz Splita, Solina, Dugopolja i BiH kako bi Majka Božja saslušala njihove molitve.

I sad se vraćamo na početak: Sinj je zbog bogate povijesti grad koji turistima mnogo pruža tijekom cijele godine, ne samo na ova dva dana. Lokacija mu je idilična, uz Cetinu, koja nudi mogućnost ribolova, a turisti, posebno Amerikanci, to obožavaju. Posjetite hipodrom, prođite kroz muzej i galerije te se popnite na jednu od tri planine koje Sinj okružuju. Kušajte lokalnu kuhinju.

Želite li si ispuniti jednu od onih velikih životnih želja, okušajte se u skokovima s padobranom na sportskom aerodromu. Dakle, kad vidite Sinj na karti, svakako skrenite prema njemu, čak i ako je zbog običnog ručka ili brzog piknika. Da, i po zimi jer čak i tada je u Dalmaciji - sunčano.

Video iz Sinja potražite na www.ashleycolburnscroatia.com i pratite me na društvenim mrežama:

Instagram: @ashley_colburn

Twitter: @ashleycolburn

Facebook: Ashley Colburn Productions

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:02