RIJEČI HVALE

UGLEDNI SVJETSKI MEDIJ SRBIJU PROGLASIO 'NOVOM EUROPSKOM VRUĆOM DESTINACIJOM' CNN: 'Ovih 11 mjesta biste definitivno trebali posjetiti'

Samostan Studenica
 Profimedia, Alamy

"Srbija je destinacija koju mnogi putnici često previde". Tako CNN započinje svoj tekst o, kako kažu, novoj vrućoj destinaciji u Europi.

Oni koji su putovali u ovu zemlju na jugoistoku Europe najčešće nisu napuštali Beograd zbog njegovog legendarnog noćnog života ili su u nju došli isključivo zbog svjetski poznatog glazbenog festivala Exit koji se održava u Novom Sadu.

Međutim, to je, kažu iz CNN-a, samo dio srpske turističke ponude.

Ljubitelji glazbe trebali bi u kolovozu svakako posjetiti Dragačevski Sabor u Guči, festival limenih puhača koji nerijetko zna biti poprište nekih nezaboravnih tuluma, dok bi oni željni prirode trebali ostati u Vojvodini i nakon završetka Exita kako bi uživali u njezinim nizinama i vinima.

CNN navodi da bi turisti u Srbiji svakako trebali posjetiti ovih 11 mjesta:

1. Beograd

Glavni grad Srbije nalazi se na sjecištu Save i Dunava i krije niz arhitektonskih i kulturnih ljepota. Od predivnog pogleda s Kalemegdana do neoklasicističke arhitekture Knez Mihailove ulice, Beograd posjeduje raznolike ljepote koje zadovoljiti i najzahtjevnije svjetske putnike.

Ljubitelji noćnog života mogu birati hoće li ići na Splavove ili u noćne klubove kvarta Savamala. Gurmani bi svakako trebali otići u Dorćol u restoran Smokvica i u Skadarliju.

2. Zemun

Ovo je beogradsko predgrađe do 1918. godine bilo dio Austro-ugarskog carstva i to je odmah jasno zbog barokne arhitekture. Željni lijepih pogleda svakako se moraju popeti na toranj Gardoš koji su u Zemunu 1896. godine izgradili Mađari. Nakon te šetnje i uživanja, obavezno svratite u Supermarket Talas.

3. Novi Sad

Drugi najveći srpski grad pravi je dragulj u kojem će uživati svi koji vole šetnice i kafiće. Turisti svakako moraju posjetiti Trg Slobode i Dunavski Park, a ako je sunčano, uhvatite malo boje na Mostu Slobode. Kada završe tulumi na Exitu, skoknite u Café Veliki na ručak i okrjepu.

4. Subotica

I da ulični znakovi nisu dvojezični, svaki posjetitelj Subotice odmah će osjetiti mađarski utjecaj. Restoranski jelovnici prepuni su jela s paprikom, međutim za njih treba izgraditi apetit. CNN predlaže da se turisti prvo otisnu na šetnju po jezeru Palić.

5. Nacionalni park Kopaonik

Najveći planinski masiv u Srbiji omiljena je destinacija svih ljubitelja skijanja i snowboarda. Premda središnji skijaški centar Ravni Kopaonik ima pregršt hotela, mnogi biraju odsjesti u obližnjem mjestu Brzeće. Malo manje avanturistički raspoloženi mogu uživati u promatranju ptica i bicikliranju. Također, obavezno posjetite restoran Garden.

6. Zlatibor

Ljubitelji prirode uživat će planinarskim stazama i manjem skijalištu Tornik dok će ljubitelji špilja obavezno morati posjetiti Stopiću pećinu. U blizini se nalazi i vodopad Gostilje, nedaleko je seoce Mačkat gdje se u istoimenom restoranu može pojesti slasna janjetina.

7. Nacionalni park Tara

U području Tare mogu se vidjeti 53 različite vrste sisavca i 153 različite vrste ptica dok su rezervatu žive zakonom zaštićeni medvjed, divokoza i srna. Tara se može istražiti i biciklima, međutim svakako pogledajte Kućicu na Drini do koje se može doći kajakom.

8. Fruška Gora

Locirana južno od Novog Sada, Fruška Gora razbija pretežito nizinski krajolik Vojvodine. Unutar Nacionalnog park Fruška Gora nalazi se 17 samostana među kojima je najstariji sagrađen još u 15. stoljeću. U ovoj se regiji nalazi više od 60 vinarija.

9. Đavolja Varoš

Pozicionirana duboko u južnoj Srbiji, Đavolja Varoš jedan je od najneobičnijih prirodnih fenomena koji se u toj zemlji može vidjeti. Tamo se nalaze 202 geološke formacije koje je stvorila erozija. Unutar Đavolje Varoši nalazi se i restoran koji se specijalizirao za pripremu jela ispod sača.

10. Drvengrad i Šarganska osmica

Originalno sagrađen za potrebe snimanja filma Život je čudo srpskog redatelja Emira Kusturice, Drvengrad je danas turistička atrakcija prepuna trgovina, restorana, galerija i apartmana. Dolazite li u siječnju, možete uživati u filmovima i glazbi na festivalu Küstendorf.

Nedaleko Drvengrada nalazi se Šarganska osmica, željeznička pruga iz 1925. godine. Provozate li se s njome proći ćete kroz 22 tunela i preko 10 mostova. Putovanje traje dva sata.

11. Samostan Studenica

Samostan koji je u 12. stoljeću osnovao srpski vladar Stefan Nemanja smatra se najraskošnijim u cijeloj Srbiji. To je dakako i zbog mjesta na kojem se nalazi - u šumi iznad rijeke Studenice. Cijeli je kompleks pod zaštitom UNESCO-a, a od originalnih devet crkava danas još uvijek stoji njih tri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:34